Pakruojo dvaro spirito varykloje gėrimai gaminami autentiškuose, malkomis kūrenamuose variniuose distiliavimo induose, kaip tai buvo daroma ir prieš kelis amžius. Būtent čia gimę produktai ir iškeliavo į tarptautinę parodą Berlyne, kuri laikoma svarbiausiu ir didžiausiu „craft“ gamintojų renginiu Europoje.
Prisistatymas plačiai Europos auditorijai ir įvertinimas tokio masto reginyje istorinei varyklai – pirmasis, todėl itin svarbus ir ypatingas. Lietuvius nustebino ir pradžiugino tai, kad jų produkcija sulaukė net šešių apdovanojimų – keturių sidabro ir dviejų bronzos.
„Tarptautiniuose vandenyse mums tai – debiutas. Išvydę diplomus, žmonės mūsų klausė, ar dalyvavome čia ir pernai.
Daugeliui buvo sunku patikėti, kad veiklą vystome dar tik kiek daugiau nei metus. Buvome pasitikti labai šiltai, o ši paroda mums yra europinis pasitikrinimas“, – įspūdžiais iš „Craft Spirits Berlin“ parodos dalijosi Pakruojo dvaro varyklos veiklai vadovaujantis Šarūnas Karalius.
Prieš porą dienų Pakruojo dvaro distileriją pasiekė žinia ir iš labai svarbios parodos JAV, kur taip pat buvo vertinami lietuviški skoniai.
„Čiobrelių likeris su medumi ir šafranu“ Amerikoje vykusiuose pasauliniuose „American Distilling Institute“ apdovanojimuose tapo geriausiu tarptautiniu likeriu (Best International Herbal Liqueur).
„American Craft Distilling Institute“ organizacija vienija daugiau nei 1000 nedidelių ir vidutinių gėrimų gamintojų JAV bei visame pasaulyje, o jos pripažinimas, 40 ekspertų iš viso pasaulio komisijos įvertinimas – nepaprastai didelis žingsnis istorinei Pakruojo dvaro spirito varyklai.
Taip pat šiuose rinkimuose „Burokėlių trauktinė su trumais“ laimėjo sidabrą, o dar trys gėrimai – bronzą („Cherry Brandy“, alaus distiliatas „Eau De Vie“ ir „Seno krieno“ trauktinė). Šie apdovanojimai yra reikšmingi šios didelės šalies rinkoje ir būtent jie sulaukė dėmesio iš vieno pagrindinių verslo žurnalų „Forbes“, kur šiemet buvo publikuojamas straipsnis ir minimas Lietuvos vardas.
Į balandžio pradžioje turėjusius vykti apdovanojimus buvo pakviesti ir Pakruojo dvaro spirito varyklos atstovai, deja, šis renginys dėl pasaulyje vykstančios viruso pandemijos buvo nukeltas.
Dėmesio vykusiose parodose sulaukė ne tik istorinė Pakruojo dvaro spirito varykla. Čia tiek žiuri nariai, tiek lankytojai stebėjosi trauktine – lietuvišku gėrimu, turinčiu saugomą geografinę nuorodą. Kadangi trauktinės negaminamos niekur kitur pasaulyje, įvairiose parodose jos nepatenka į standartines kategorijas ir nėra lyginamos su kitais panašiais produktais.
„Ši lietuviška kategorija pasaulyje nėra žinoma, tačiau parodoje įvertinta kaip itin originali. Neliko nepastebėta ir tai, kad gamyboje naudojame tik vietoje auginamus augalus“, – pasakojo Š.Karalius ir pridūrė, kad varyklos atstovams yra didelė garbė savo gaminius matyti greta pasaulyje garsių vardų.
Distilerijos vadovas neslėpė, kad tai yra didžiulis pripažinimas, o taip pat ir suteikia tikėjimo, kad einama teisingu keliu. Anot jo, dažnai esame per kuklūs, nors pasauliui tikrai turime, ką pasiūlyti ir esame įdomūs. „Tačiau tai – tik pradžia. Turime rimtų planų ir ateityje dalyvauti pasaulyje garsiose parodose“, – teigia Š.Karalius.
Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, bet ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje, kurią per metus aplanko daugiau kaip 300 000 lankytojų.
Dvaro teritorijoje visus metus atkuriamas XIX a. pab.- XX a. pr. dvaro gyvenimas: lankytojai tampa praeities dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškus užsiėmimus ir akimirkas. Vasaros pradžioje startuos jau antrus metus vykstantis „Gėlių festivalis“.