Praėjusį savaitgalį vykusiame kavos mėgėjų renginyje „Vilnius Coffee Festival“ sužibėjusi „Vero Cafe“ baristė I.Šuopytė birželį Varšuvoje atstovaus Lietuvai tarptautiniame konkurse.
– Kaip semiatės meistriškumo? Ar daug reikia treniruotis?
– Kiekvienas baristas daugiau ar mažiau piešia. Mane tai labai užkabino, o klientų reakcija nuolat skatina tobulėti. Kiekvieną kartą, kai paduodi puodelį su piešinuku, jie labai apsidžiaugia. Darbe mėgstu užsibrėžti naujų tikslų, kad jis netaptų rutina. Tad piešimas pieno puta (angl. „latte art“) yra vienas tokių mano iššūkių. Čia niekada nėra ribų, visą laiką gali tobulėti.
Čempionatui reikėjo specialiai treniruotis. Pirmiausia reikia sugalvoti temą, dizainą, po to susidėlioti visą eigą taip, kad spėtum nupiešti per tam tikrą laiką, o tada treniruotis. Svarbi pati technika: pradedant taisyklingu espreso kavos paruošimu, baigiant higiena.
– Prieš ką labiau jaudinatės – prieš teisėjus ar prieš savo klientus?
– Prieš klientus ramiau, tuo labiau kad didžioji dalis jų – nuolatiniai, sava vieta.
Prieš teisėjus piešti nesu įpratusi, nes tokiame čempionate dalyvavau pirmą kartą. Bet jaudulį labiau kėlė ne jie, o kameros, šviesos, auditorija. Bendra tai, kad atėjusi stengiuosi pasiekti geriausią rezultatą.
– Turite polinkį į meną? Iš kur semiatės idėjų?
– Piešimas pieno puta nėra toks panašus, kaip galima tikėtis, į dailę, nes galimybės ribotos. Turime tris pagrindinius piešinukus, iš kurių sukuriame dizainą. Tai yra rozetė, širdelė ir tulpė, kuri taip pat susideda iš kelių širdelių.
Nėra taip, kad ką susigalvoji, tą gali nupiešti. Turi labai pasistengti! Tuo labiau kad pieno puta labai įnoringa, turinti savo nuomonę, tad reikia prie jos prisiderinti norint, kad sumanymas iš detalių pavyktų ir paveikslėlis būtų suprantamas. Juk pačios detalės labai abstrakčios.
– Kokie jūsų mėgstamiausi piešiniai?
– Kiekvienas baristas pirmiausia išmoksta paprasčiausią širdelę. Aš pati dažniausiai piešiu rozetes – atrodo kaip šakelė, į šonus tarsi nuvilnijanti ir per vidurį perbraukta. Darbe dažniausiai nėra laiko sudėtingiems piešiniams, žmonės rytais skuba, tad darau kuo paprastesnius.
Jei noriu ko nors sudėtingesnio, renkuosi gulbę. Tai „latte art“ klasika. Varžyboms pasirinkau temą. Finale buvo trys dizaino variantai.
Aš pasirinkau mitinius veikėjus iš filmo „Pano labirintas“. Tai Fėja su trimis skirtingais sparnais, rupūžė ir pusiau žmogaus, pusiau ožio Fauno profilis. Dažniausiai visi piešia gyvūnėlius ir augalėlius, juos palankiausia piešti, tačiau aš norėjau kuo nors išsiskirti.
– Kokius įrankius jūs naudojate?
– Turime dvi technikas. Pirmoji – piešiame tiesiog pildami pieną tiesiai iš specialaus pieno ąsotėlio (angl. „pitcher“) į puodelį. Antroji – piešiame specialiu pagaliuku (angl. „eching“), kuriuo dažniausiai pridedama detalių. Labiausiai vertinama pirmoji, nes ji geriausiai parodo baristo profesionalumą.
– Kaip į piešinius reaguoja klientai? Kokių komplimentų sulaukiate?
– Smagu, kai klientai pagiria piešinius, nusišypso, padėkoja. Net nupiešus paprasčiausią širdelę. Tačiau pasitaiko ir tokių situacijų, kai labai stengiesi, nori parodyti savo profesionalumą, o žmogus nieko nepastebėjęs įsideda į kavą cukraus ir išmaišo.
Žinoma, piešinys putoje neturi išliekamosios vertės, jis skirtas sukurti stebuklingą akimirką, pasigrožėti ir pasimėgauti kavos skoniu. Dažnai klientai sako, kad gaila gerti tokią gražią kavą.
– Festivalio organizatoriai DVARO pieną pasirinko neatsitiktinai. Kodėl jis tinka piešti pieno puta?
– Riebus ir natūralus pienas daug geriau išsiplaka ir palaiko tinkamą konsistenciją, todėl mes ir kavinėse naudojame riebesnį, daugiau nei 3 procentų riebumo, pieną. Pirmiausia, mano nuomone, su juo paruošta kava daug skanesnė, be to, ant tokios putos geriau piešti.
DVARO pienas yra geras pienas, mes tokį pat ir savo kavinėje naudojame. Kuo riebesnis, kuo natūralesnis pienas, tuo geriau viskas pavyks.
– Kokių savybių turi turėti pienas, kad gerai pavyktų piešinys?
– Putą – burbuliukus, kurie susidaro plakant pieną, tarpusavyje palaiko baltymai. Kuo riebesnis pienas, tuo bus daugiau baltymų ir puta geriau išsilaikys. O liesesnį arba augalinį pieną kur kas sunkiau išplakti, puta greitai nuslūgsta. Kartu su ja išnyksta ir paveikslėlis. Šiuo atveju mes, baristai, galėtume būti patikimiausi pieno vertintojai.
Net neabejoju, jog čempionatui buvo atrinkti geriausi produktai, kad dalyviams būtų sudarytos geriausios sąlygos parodyti savo profesionalumą, gebėjimus ir kūrybingumą.