Pasaulio kulinarijos olimpiadoje sužibėjo dar vienas šefas iš Lietuvos – laimėjo sidabrą

2020 m. vasario 16 d. 18:17
Lrytas.lt
Sekmadienį, kai visa Lietuva šventė Valstybės atkūrimo dieną, kaunietis virtuvės meistras Jaroslavas Orševski iškovojo sidabro medalį pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2020“ „Culinary ART“ (kulinarinio meno) individualioje rungtyje. 
Daugiau nuotraukų (12)
Štutgarte vykstančioje olimpiadoje komandinėse ir individualiose rungtyse varžosi 2 tūkstančiai virtuozų iš daugiau nei 60 pasaulio šalių. 
Kulinarinio meno kategorijoje rungėsi apie 200 meistrų, kurie turėjo paruošti 5 patiekalų valgiaraštį ir 4 rūšių mažus užkandžius 6 asmenims.
Jaroslavo pasiūlytas kulinarinio meno rungties valgiaraštis: vegetariškas užkandis su žirniais ožkos sūriu ir medum; svogūnų, grybų ir beržų sulos sultinys su putpelės kiaušiniu; menkė, menkės putėsiai su šukutėmis ir midijų padažu bei daržovėmis; ėriena su patarška, kepenėlių balandėlis, baltų smidrų kremas ir porto padažu; baltojo šokolado „pate choux“ su avietiniu pyragaičiu ir baziliko ledais. 
Keturių rūšių užkandukai 6 asmenims: putpelė su elniena ir trumais; lašiša su spragintomis bolivinių balandų sėklomis; japoniškas omletas su degintais kopūstais ir grilyje apkepta paprika; vyšnia su balzamo acte troškintais svogūnais ir juoduoju šokoladu. 
Buvo vertinama tiksli gamybos technika, profesionalus paruošimas, ingredientų suderinamumas, inovatyvus pristatymas ir pateikimas.
Tai – jau antras medalis, kurį lietuviai pelnė šioje olimpiadoje. Vasario 15 d. talentingoji meistrė Dovilė Valentienė iškovojo aukso medalį „Pastry ART“ (konditerinio meno) rungtyje, kurioje kovojo apie 200 konditerijos virtuozų, pristatę po 4 skirtingus desertus ir 4 rūšių mažus pyragaičius (petit-fours 6-14 g) 6 asmenims.
Konditerijos virtuozė, pasitelkusi išradingumą, kūrybiškumą, spalvas, atskleidė desertuose Lietuvos gamtą ir jos grožį: pakrantę, sodą, mišką, žydėjimą. 
Jau 120 metų vykstančios pasaulinės kulinarijos olimpinės žaidynės yra seniausios, didžiausios ir įvairiapusiškiausios tarptautinės kulinarinio meno varžybos, kuriose kuriamos naujausios gastronomijos tendencijos.
Kas ketveri metai iš viso pasaulio šalių susirungia talentingiausi, kūrybiškiausi, neskaičiuojantys darbo valandų meistrai. 
Lietuvos šefų olimpiniai pasiekimai: 2008 m. regioninėje rungtyje –diplomas (1 balas skyrė nuo bronzos medalio), 2012 m. regioninėje rungtyje – bronzos medalis, individualioje rungtyje – bronzos medalis, 2016 m. regioninėje rungtyje (ART meninis stalas) „Grand Prix“ 3 v. aukso medalis, Nacionalinėje rungtyje (ART meninis stalas ir karštoji virtuvė – 110 porcijų) – bronzos medaliai, individualioje rungtyje - sidabro medalis. 
Šiemet lietuviai varžėsi individualiose rungtyse („Pastry Art“ ir „Culinary Art“). 
Pasaulio kulinarijos olimpiada ir paroda „Intergastra 2020“ pritraukia daugiau kaip 100 tūkst. lankytojų. 
šefassidabro medalis^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.