Saldumynų kūrėja sėkmingai dalyvauja tortų parodose ir gamina desertus, kuriems sunku atsispirti.
Tarptautinėje tortų parodoje Birmingame praėjusiais metais K.Uba iškovojo bronzos medalį, todėl šiemet ruošiasi ir vėl varžytis su geriausiais konditerininkais iš įvairių šalių.
Saldžios pasakos kūrimas prasidėjo nuo atsitiktinumo, kai gyvendama Anglijoje ji pastebėjo saldumynų parodos reklamą.
„Sumaniau nuvykti pasižiūrėti, kas ten iš tikrųjų vyksta, ir pabandyti dalyvauti“, – pasakojo po devynerių metų, pragyventų Didžiojoje Britanijoje, į Lietuvą beveik prieš dvejus metus grįžusi konditerininkė.
2017-aisiais K.Uba pirmąkart dalyvavo tarptautinėje parodoje Londone, lietuvė sukūrė tortą remdamasi „Brexit“ tema ir iškovojo bronzą.
Kaip Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos buvo atspindėtas kepinyje? Moteris, kurios vardas Britanija, pasirėmusi ant rutulio. Ji išėjo iš Europos – taip savo saldų sumanymą pakomentavo lietuvė.
2019-aisiais parodoje Birmingame tarp savo kategorijos konditerininkų lietuvė taip pat buvo trečia. Jai sėkmę lėmė saldi afrikiečio skulptūra, nes K.Uba buvo pasirinkusi kitą įdomią temą – pasaulio šventes ir festivalius.
„Pasirinkau Afriką, nes tai buvo nauja tema – niekas anksčiau nebuvo kūręs tokių tortų. Mačiau daug tortų, atspindinčių Venecijos karnavalą, Meksikos mirusiųjų šventę, todėl nėriau į nepažintą temą.
Nagrinėjau kaimuose rengiamos šienapjūtės pabaigos šventę, atradau stiprų afrikiečių ryšį su gamta. Todėl kūryboje buvo pavaizduoti medžiai, augalai.
Konkrečios šalies neįvardijau, kalbama apie žemyną“, – apie tortą, įvertintą bronzos medaliu, pasakojo lietuvė.
Prizininkės pagamintas spalvingas skanėstas svėrė apie septynis kilogramus, o jo aukštis siekė apie metrą. Šiai saldžiai kompozicijai sukurti daugiausia buvo panaudota modeliuojamos cukraus bei šokolado masės, pabarstukų.
Skulptūra viduje buvo sutvirtinta plastiko kolonomis, kad kūrinys nesugriūtų. Sutvirtinimai – ne naujiena konditerijoje, jie naudojami darant bet kokį daugiaaukštį tortą.
Šį tortą būtų galima valgyti, nes visi produktai valgomi, tačiau skanėstas nebuvo skirtas stalui, tai – vaizduojamojo meno kūrinys.
Tarp 40 dalyvių – trečia
Kad šis kūrinys sėkmingai pasiektų parodos vietą, vilnietė praėjusių metų pabaigoje trims savaitėms buvo išvykusi į Birmingamą.
Konditerininkė apsistojo draugų šeimos namuose ir 150 valandų gamino saldžią skulptūrą.
„Pritrūko laiko, nepadariau visko, ko norėjau“, – prieš tortą gabenant į parodą jaudinosi lietuvė. Bet jai nusišypsojo sėkmė, ir savo kategorijoje tarp keturiasdešimties dalyvių K.Uba buvo trečia.
Tai lietuvę paskatino kurti ir dalyvauti parodoje trečią kartą. Tačiau jos dalyvavimas priklausys nuo temų, o jos dar nėra paskelbtos.
„Kai galėsiu susipažinti su tematika, pamatysiu, kokios mano pusės silpnos, kokios stiprios, pagal tai išsirinksiu“, – svarstė moteris.
Pirmieji klientai – draugai
Tačiau jos kelias į konditeriją nebuvo tiesus – lietuvė prieš tai studijavo ne vieną specialybę, laimės ieškojo ten, kur jos ieško ir randa nemažai tautiečių, tai yra Didžiojoje Britanijoje.
Tik prieš šešerius metus K.Uba pradėjo gaminti tortus ir jų nuotraukas kelti į feisbuką.
Skanėstus šventėms pirkdavo draugai, vėliau atsirado daugiau gerbėjų.
Iš pradžių moteris tortus gamino namuose, o dabar nuomojasi virtuvę – mat užsakymų sparčiai padaugėjo.
Kotryna tortus Vilniuje kepa pagal užsakymus, kurių po pasirodymų parodose padaugėjo.
„Tortus gaminu ne dėl pasižiūrėjimo, jie valgomi.
Tačiau tenka įgyvendinti įvairių užduočių – vieni užsakovai norėjo staigmenos, todėl teko išlipdyti lagaminą su pinigais, kiti paprašė ant vestuvinio torto nutupdyti saldų lėktuvą, nes jaunavedžiai mėgsta keliones“, – patikino kepinių meistrė.
Užsakomuosius tortus kepanti K.Uba sulaukia prašymų naudoti sveikus produktus, nes daug kas nori vartoti mažiau cukraus ar baltų miltų.
„Renkuosi kokybiškus produktus, nes skoniui jie labai svarbūs. Žinoma, kaina išauga, bet ji – sveiko proto ribose.
Norėtųsi, kad dažnas galėtų įsigyti saldų kepinį, jis nebūtų neįperkamas“, – tvirtino konditerininkė.
Norėjo kurti filmus
Tačiau į Didžiąją Britaniją lietuvę nuvedė ne konditerijos paieškos – prieš devynerius metus Kotryna išvyko studijuoti filmų gamybos į Vulverhamptono universitetą.
Nors studijų nebaigė, sutiko mylimą vyrą ir už jo ištekėjo.
„Išvykau studijuoti, bet šiek tiek užsilikau“, – pasakojo dviejų sūnų susilaukusi K.Uba.
Po dvejų metų studijų Vulverhamptono universitete lietuvė nėrė į tortų kepimą, filmų kūrimas jos nebedomino.
Prieš tai Kotryna Vilniaus dailės akademijoje studijavo scenografiją ir architektūrą, bet mokslus taip pat metė.
Iki išvykimo į Didžiąją Britaniją ji televizijoje dirbo dailininke, prisidėjo prie filmų ir reklamų kūrimo.
„Universitetuose studijavau septynerius metus, nesijaučiu nieko praradusi, atvirkščiai, susikroviau nemažą žinių bagažą“, – dėl to, kad neturi aukštojo mokslo diplomų, K.Uba nesijaudino. Jai pomėgis gaminti desertus tapo sėkminga ir malonia veikla.
Virtuvėje riedėjo ašaros
Nors vilnietė neketino emigruoti ir pakeisti šalies, gyvenimo kelio paieškos ją vis dėlto nuvedė į Vulverhamptoną – miestą Vidurio Vakarų Anglijoje – studijuoti.
Šis miestas yra į šiaurės vakarus nuo Birmingamo, kuriame surengtoje parodoje suspindėjo K.Ubos žvaigždė.
Kol studijavo, Vulverhamptone lietuvė vakarais senelių namuose dirbo slauge, po to administratore.
„Tuo metu buvau pradėjusi kepti tortus draugams ir pažįstamiems, man patiko lipdymas, puošimas.
Pamačiau, kokias grožybes konditerininkai daro, pamaniau, kad ir man reikia pamėginti.
Iš pradžių saldžios figūrėlės nepavykdavo, verkdavau virtuvėje. Bet tik jas ilgą laiką darant galima įgyti patirties.
Kadangi buvau studijavusi meniškas profesijas, lipdyti iš cukraus ar šokolado masės tapo įdomu“, – įsitikino pašnekovė, šiuo metu tėvynėje sėkmingai derinanti tortų kepimą ir motinystę.
Vaniliniai keksiukai su uogomis
Reikės:
- 55 g minkšto sviesto
- 40 g nerafinuoto cukraus
- 60 g graikiško jogurto
- 30 g pieno
- šlakelio vanilės
- 2 naminių vištų kiaušinių
- 130 g miltų
- 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio sodos
- saujelės šilauogių (tiktų ir avietės, mėlynės)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
- Į dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą. Išsukite sviestą su cukrumi iki vientisos masės, po vieną įmuškite kiaušinius, išmaišykite. Supilkite likusius produktus – jogurtą, pieną, vanilę. Į masę įmaišykite miltų mišinį.
- Į keksiukų kepimo formą dėkite popierinius krepšelius. Juos iki pusės pripildykite keksiukų tešlos mišinio. Įmeskite po kelias uogas.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 18–20 minučių arba kol pradės švelniai ruduoti. Patikrinkite mediniu iešmeliu – jei ištraukus iš keksiuko jis bus sausas, galite kepinius traukti iš orkaitės.
Keksiukai skanūs ir be kremo. Bet jei šventei norite juos papuošti, tiktų sutirštinto pieno ir sviesto kremas. Elektriniu plaktuvu išplakite 200 g sviesto su šaukšteliu šilto virinto vandens, kol jis taps purus ir baltas.
Įmaišykite 200 g sutirštinto pieno, šlakelį vanilės ir plakite dar keletą minučių. Kremą spauskite ant keksiukų konditeriniu švirkštu arba užtepkite mentele. Puoškite likusiomis uogomis.