Jie tapo neatsiejama Vakarų šalių pusryčių ir savaitgalio vėlyvųjų pusryčių dalimi.
Kaip atskirti kokybišką kruasaną, su kuo jis dera, pasakojai lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Ieškant tinkamo kruasano, visų pirma reiktų atkreipti dėmesį į ragelio tekstūrą, tešlos konsistenciją ir trapumą.
„Tikras sviestinis ragelis yra lengvai ir tankiai pasisluoksniavęs viduje bei pasižymi trupančia išore, tad ties pirmu kąsniu pažirę trupiniai turėtų būti laikomi privalumu, o ne trūkumu. Be to, kalbant apie paviršių, kruasano kampai laikomi idealiai iškepusiais, kai įgauna auksinį rusvumą. Kokybiškas kruasanas neapsieina be minimalaus sūrumo. Skirtingų poskonių ir aromatų dermė, tinkamas trapumas – toks yra tobulai iškeptas ragelis“, – teigia B.Baratinskaitė.
Lietuviai išties yra itin pamėgę prancūziškus ragelius: remiantis prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pernai, lyginant su 2018 m., kruasanų paklausa augo beveik dešimtadaliu.
„Praėjusiais metais stipriai išaugo šaldytų, jau kepti paruoštų kruasanų pardavimai. Tai patogu, nes ką tik iškeptas ir šiltas sluoksniuotas bandeles galima valgyti namuose. Bendrai trijų rūšių šaldytų kruasanų paklausa išaugo beveik 2,5 karto 2019 m., palyginti su 2018 m. Labiausiai augo paprastų šaldytų kruasanų paklausa – 2018 m. iš viso nupirkta beveik 5 tūkst. kilogramų šaldytų paprastų kruasanų be įdaro, o 2019 m. – daugiau nei 12 tūkst. kilogramų“, – pirkėjų pasirinkimus atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Įsigijus šaldytą sviestinės tešlos kruasaną, vienintelis rūpestis – jį atšildyti ir iškepti.
Paprasti, su įdaru ar sumuštiniai?
Prancūziški rageliai yra liaupsinami dėl universalumo.
„Klasikinis kruasanas puikiai atrodo lėkštėje prie puodelio kavos ar arbatos arba stiklinės sulčių. Bet ir kitus jau atrado kruasanų mėgėjai“, – sako B.Baratinskaitė.
Europos šalių prancūzakalbiai vertina kruasanus su razinomis bei šokolado gabaliukais. Smaližiams tinka karamelinis, migdolų, saldaus grietinėlės kremo bei kiti įdarai. Norintys mažiau saldumo, gali rasti ragelių su sūrio ar bekono įdaru.
Dera nepamiršti ir to, kad standartiniai kruasanai gali tapti puikiu sumuštinių pagrindu.
„Nuo elementaraus desertinio pertepimo su mėgstama uogiene ir vaisiais iki eksperimentuoti leidžiančių skonių derinių, kurie gali tikti ne vien lengvam užkandžiui, bet ir maloniai nuteikiantiems pietums. Tai gali būti sūris su džemu, vištiena su parmezanu arba lašiša su omletu. Vegetarų širdis užkariavo tofu su špinatais bei pesto ir įvairių daržovių salotų variantai“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.
Šis sąrašas nėra baigtinis, tad pats metas stverti keletą kruasanų, mėgstamiausių ingredientų bei atšvęsti sausio 30-ąją.