Į jubiliejinį vyno ir desertų derinių čempionatą Evaldas Juška atvyko iš Londono. Jau daugiau nei metus jis dirba konditeriu restorane „Michelin“ žvaigždę turinčiame „Angler“ restorane, veikiančiame „South Place Hotel“ viešbutyje.
Lietuvoje jis ruošia desertų meniu Kauno restorane „Arrivée“ ir moko jaunuosius konditerius Šv.Ignaco Lojolos kolegijoje.
Šių metų vasarą savo šokoladinėmis figūromis sužavėjęs ne tik populiaraus britų televizijos šou „Bake Off“ žiūrovus, bet ir teisėjus, Evaldas savo išmone nustebino tarptautinę Vilniuje vykusio desertų ir vyno derinimo čempionato komisiją, kuriai buvo pristatytas desertas „Vacherin“ ir prie jo priderintas lengvas putojantis „Moscato“ vynas iš Italijos.
Iš kur Evaldas semiasi įkvėpimo savo kūrybai? „Iš gyvenimo, – šypsosi nugalėtojas. – Mintys gimsta ragaujant, keliaujant, kartais – netgi tiesiog einant gatve. Desertų formas ir struktūrą įkvepia šiuolaikinio meno galerijos, ten esantys kūriniai, architektūra“.
Vos 22-iejų Evaldas jau buvo Lietuvos nacionalinės šefų rinktinės narys.
Norėdamas gauti žinių ir idėjų jis dirbo juodžiausius darbus dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorane „Maaemo“ Osle, o vėliau keliavo per įvairiausius restoranus, tarsi kempinė gerdamas į save patirtį.
Konditeriją Evaldas sako pasirinkęs dėl kūrybos laisvės.
„Darbas su šokoladu ir cukrumi suteikia daug erdvės eksperimentams ir skoniams, – sako jis. – Nors gal ir atrodo atvirkščiai, kad čia yra daug disciplinos, viskas tiksliai pasverta. Laisvė atsiranda tuomet, kai turi gerą pagrindą ir žinių. Tai suteikia lankstumo. Kai žinai taisykles, atsiveria plačios durys į kūrybinį žaidimą“.
Jei jam reiktų pasirinkti, kas svarbiau – forma, ar skonis, Evaldas nė kiek nedvejotų: pirmiausia skonis ir konsistencija, tik po to – kaip desertas atrodys.
„Čempionate nugalėjome paruošę morengų desertą su svarainių ir obuolių džemu, kvapniojo mandarino kremu, pasiflorų šerbetų ir pasiflorų ganašu.
Šis desertas Kauno restorane „Arrivée“ atsirado dar vasarą, ruošėme jį su braškėmis. Desertas išpopuliarėjo, visi ėjo ragauti.
Dirbu Londone, taigi supratau, kad sukurti naują desertą nebus daug laiko, su someljė Andriumi Pagojumi nusprendėme į desertą pridėti naujų ingredientų, šiek tiek jį pakeitėme, priderinome prie vyno. Galutinius sprendimus su Andriumi suderinome telefonu, labai pasitikėjome vienas kitu, ir tai mums atnešė sėkmę“, – apie pasiruošimą čempionatui pasakoja Evaldas.
„Kai sieki rezultato, tampa svarbi kiekviena detalė, – sako Vyno ir desertų derinių čempionate nugalėjęs someljė Andrius Pagojus. – Šiais metais teko pasikliauti nuojauta. Kai pagaliau su Evaldu susitikome Kaune, kad baigtume savo derinį, toptelėjo mintis apie vyną, kuris itin derėtų prie deserto, tačiau buvo per vėlu grįžti į „Vyno klubo“ parduotuvę Vilniuje, taigi ieškojome kažko analogiško Kaune. Tikrąjį derinį nugalėtoją patys paragavome iki čempionato likus vos dviem valandoms. Panašu, kad mūsų nuojauta pasiteisino“.
Dešimtojo vyno ir desertų derinių čempionato „Wine+Dessert 2019“ geriausiųjų septintukas:
I vieta ir lengviausias derinys
„Arrivée / Evaldas & Andrius“ (Evaldas Juška ir Andrius Pagojus iš „Vyno klubo“) su desertu „Vacherin“ ir vynu „G.D. Vajra Moscato d'Asti DOCG 2018 Italija“
II vieta
„Juur“ (Kaido Metsa, Gina Grete Kadak) su desertu „Iš pievų ir miškų“ ir vynu „LPõhjala Cellar Series Bourbon Barrel Aged Barley Wine Estija“
III vieta
„Vincents“ (Roberts Brencens, Ance Kristone) su desertu „Rudens gėrybės“ ir vynu „Plaimont Barrique D'Or Selection Privee Restaurant Vincents Pacherence Du Vic-Bilh AOP 2014 Prancūzija“
IV vieta ir lietuviškiausias desertas
„Amandus“ (Toma Pisarskaitė, Dovydas Dokšas, Linas Kuklierius) su desertu „Saulė“ ir vynu „The Ned Noble Sauvignon Blanc Marlborough 2017 Naujoji Zelandija“
V vieta
„Dine“ (Arminas Darasevičius, Donatas Šatkauskas, Barbora Čepolionienė) su desertu „Šokoladiniai putėsiai“ ir vynu „Kracher Zweigelt Beerenauslese 2017 Austrija“
VI vieta ir geriausias čempionato vynas
„14 Horses Brasserie“ (Andžej Traskovskij, Kristina Liukaitytė, Simonas Laukaitis) su desertu „Lupena“ (bulvių lupenų grietinėlė, džiovintų vaisių karamelė, šaltalankiai, topinambai) ir vynu „Chateau Mosse Rivesaltes 1949 Prancūzija“
Gražiausia serviruotė
„Beerhouse & Craftkitchen“ (Ovidijus Žiūrys, Asta Urbonaitė) su desertu „Burgeris & Alus su alumi „Fuller‘s Imperial Stout“
Publikos simpatija
„JJ“ (Justina Golumbeckaitė, Justinas Kapkovičius) su desertu „Lietuviškas beržas“ ir vynu „Chateau Jolys Epiphanie Jurancon AOC 2000 Prancūzija“