Natūralių produktų ieškantys vilniečiai nesunkiai prisimins, kad pirmąjį „Solidarų turgų“, kuriame buvo parduodamos ekologiniuose ūkiuose išaugintos daržovės bei maisto produktais, ūkininkai įkūrė Vilniaus centre „Cafe de Paris“ kavinėje. Vėliau miestiečiai pamėgtų produktų pirkti sekmadieniais sugužėdavo į „Mano Guru“ kavinę, o ketvirtadieniais pradėjo veikti Tymo turgus.
„Miesto centre šiandien daugiau statytojų nei ūkininkų, – juokauja V.Kavaliauskas ir dėsto naują savo idėją – sekmadieniais valgytojai ir augintojai nuo šiol rinksis „Benedikto turguje“. – Mums patinka mintis dalintis tuo, ką kuriame patys, o taip pat skleisti mums ypač svarbų holistinį požiūrį į maisto produktus.“
V.Kavaliauskas tikisi, kad nauja vieta suburs ūkininkus, kuriems itin svarbu mylėti žemę, o ne su ja kovoti, ją gryninti, o ne teršti, saugoti bioįvairovę, kurti ir ūkininkų, ir gyvulių, kuriuos jie augina, gerovę.
„Mums labai svarbu, kad atėję žmonės kalbėtųsi, kad klaustų, o mes galėtume jiems papasakoti, kaip maistas atkeliauja iki jų stalo. Toks ryšys yra nepaprastai reikalingas“, – įsitikinęs sūrininkas, visoje Lietuvoje garsėjantis ožkų sūriais.
Sekmadieniais, jis neabejoja, vyks daugiau nei turgus – bus ir dalijimosi patirtimi, ir diskusijų apie agroekologiją, ir degustacijų, ir bendro stalo, ir naujų skonių, kuriuos su meile iš kaimo miestiečiams atveža kaimo žmonės.
Pirmajame ekologiniame turguje dalyvavo septyni augintojai. Atmosfera, kurią jie sukūrė, rodos, buvo tai, ko norėta pasiekti. Žmonės ne tik pirko, bet ir ragavo, klausė, kalbėjosi.
„Pirmapradė duona, ožkų ir karvių pieno sūriai, putinų, šaltalankių, svarainių uogienės, kanapių produktai, medus, daržovės – argi daug žmogui reikia?“ – svarstė „Benedikto turgaus“ vadovė ir idėjos palaikytoja Ilona Drabavičienė.
Sekmadienio ekologinio turgaus tradiciją žada pratęsti knygų autorė, rauginimo meistrė Ieva Šidlaitė. Ji surengs rauginimo edukaciją-degustaciją ir išmokys pasiruošti sveikų raugintų produktų. Savo sūrius pristatys ukrainiečiai sūrininkai iš „Doobra ferma“. Jų pagamintas kietasis sūris Druskininkų sūrių festivalyje laimėjo publikos mėgstamiausio prizą.
„Su ukrainiečiais sūrininkais dalyvaujame mainų programoje – mes išvykstame pagyventi į jų ūkį Ukrainoje, o jie į sodybą „Paskui saulę ir ožakas“ atvyksta pakeisti mūsų“, – pasakoja V.Kavaliauskas ir sako, kad augintojų bendruomenė yra tokia sava, kad primena gimines. Jam labai norėtųsi, kad tokia pat sava taptų ir natūralių produktų valgytojų bendruomenė.