„Šviežias lietuviškas derlius nuolat papildo mūsų parduotuvių lentynas, o ilgametė partnerystė su tiekėjais užtikrina palankiausias svogūnų kainas. Šiuo metu kilogramas populiariausių lietuviškų svogūnų kainuoja vos 0,45 euro – net du kartus pigiau, negu vasaros mėnesiais“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Būtent paprastų lietuviškų svogūnų „Maximoje“ parduodama daugiausia, o iš viso svogūnų ir svogūninių daržovių asortimentą prekybos tinkle sudaro apie 20 skirtingų svogūnų rūšių. Be įprastų svogūnų pirkėjai gali rasti rausvųjų, baltųjų, didelių saldžiųjų ar vadinamųjų „Šalotų“. Ekologiškų svogūnų ir česnakų – taip pat kelios skirtingos rūšys.
Geras derlius lemia, kad didžioji dauguma svogūninių daržovių šiuo metu yra pastebimai atpigusios. Pavyzdžiui, rausvųjų svogūnų kilogramo kaina nuo vasaros sumažėjo kone 40 procentų ir dabar siekia 0,79 euro. O 15 kilogramų svorio svogūnų maišas kainuoja 6,75 euro – perpus mažiau, lyginant su vasaros mėnesiais.
Nuo svogūnų džemo iki sriubos
Todėl „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad dabar yra itin palankus metas gaminti svogūnų džemą, įvairias užtepėles ar prancūzišką svogūnų sriubą.
„Svogūnus lengva išlaikyti gana ilgą laiką. Todėl ruduo suteikia puikią progą ne tik mėgautis šviežumu, bet ir papildyti svogūnų atsargas“, – teigia A.Poleninas.
Pasak eksperto, Lietuvoje nuo seno auginami geltonieji svogūnai puikiai tinka įvairiems padažams, mėsos patiekalams, troškiniams ir sriuboms. Čirškant keptuvėje pasikeičia svogūnų skonis – tampa švelnus ir salsvas, todėl kepintais svogūnais galima paskaninti įvairiausius patiekalus.
Gelsvieji, baltieji, o gal rausvieji?
Karštoms salotoms, daržovių čatniams ar salsai A. Poleninas siūlo rinktis šviežią baltąjį svogūną, kurio skonis yra švelnesnis, negu geltonojo.
„Šviežius ir neapdorotus geriausia valgyti raudonuosius svogūnus – jų skonis pats švelniausias. Apskrita svogūno riekelė puikiai tiks mėsainiui pagardinti, keli traškūs žiedai – šviežioms salotoms. Gardūs šie svogūnai ir supjaustyti riekelėmis, pamarinuoti ir pakepinti ant grotelių“, – pastebi A.Poleninas.
Stiprina imunitetą ir širdį
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas pabrėžia, kad svogūnuose labai daug vitamino C, dėl to ši daržovė yra natūrali priemonė imunitetui stiprinti. Taip pat svogūnuose esančios medžiagos padeda išvengti peršalimo, malšina uždegimus, kraujagyslėse trukdo susidaryti trombams, todėl saugo širdį ir kraujotakos sistemą.
Svogūnų rekomenduojama valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja per aukštas kraujo spaudimas. Šiose daržovėse esančios amino rūgštys padeda organizmui išsivalyti nuo šlakų ir kenksmingų medžiagų.
Svogūnai pasaulyje auginami mažiausiai 7 tūkstančius metų. Šis augalas lengvai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų, o net 97 procentus svogūno masės sudaro vanduo. Pasaulyje yra žinomos net 27 skirtingos svogūnų veislės.