Į prestižinį virėjų konkursą – su širdžiai mielu patiekalu

2019 m. spalio 4 d. 08:32
Šiais metais ketvirtą kartą organizuojamam prestižiniam „S.Pellegrino Young Chef“ konkursui, kuriame susirenka jaunieji virtuvės talentai iš viso pasaulio, ruošiasi ir 2018 m. Lietuvos Jaunojo šefo konkurso laimėtoja Jonita Šeščilaitė. 
Daugiau nuotraukų (10)
Padedama mentoriaus – šefo Justino Kapkovičiaus, pastaruoju metu „Michelin“ žvaigždės restorane Prancūzijoje dirbusi Jonita jau spalio 8 d. Maskvoje vyksiančiame konkurso regioniniame finale Lietuvai atstovaus gamindama patiekalą, kurį sukurti įkvėpė jos močiutės pasakojimai apie okupuotos Lietuvos kaimą, maisto trūkumą ir pačių augintus produktus.
Kulinarija Jonita susidomėjo dar mokydamasi mokykloje, tačiau dėl tuo metu dar vyravusių stereotipų, jog virėjo profesija neperspektyvi, pasirinko studijuoti Dailės akademijoje. 
„Rašydama bakalauro darbą vis galvodavau apie kulinariją ir maisto gamybą. Norėjau pamatyti, kaip atrodo profesionali virtuvė, kaip ten vyksta darbas. Į kulinariją įsitraukiau mažais žingsneliais: pirmiausia įsidarbinau picerijoje, po to nusprendžiau kreiptis į mokymosi centrą, kur vyko kulinarijos kursai. Praktiką atlikau pas šefą Justiną Kapkovičių, po kurios ir likau dirbti su juo“, – apie sukauptą patirtį pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.
Pasak J.Šeščilaitės, maisto gamyba – nesibaigiantis mokymosi procesas: kiekvieną kartą gaminant patiekalą jis gali gautis šiek tiek kitoks, visuomet reikia analizuoti, kodėl viena ar kita patiekalo dalis pavyko ar nepavyko, kas tai lėmė. Taip gimsta ir nauji patiekalai, vienas iš jų – trimis būdais paruoštas balandis, kurį Jonita pristatys „S.Pellegrino Young Chef“ konkurse. 
„Šis patiekalas atspindi mano močiutės istoriją, kurioje – ilgos Lietuvos žiemos ir dar ilgesnė Sovietų Sąjungos okupacija. Mano močiutė visuomet pasakojo apie savo vaikystę, apie maisto trūkumą, pačių augintas daržoves ir balandžių medžioklę.
Jos prisiminimai ir paskatino patiekalui pasirinkti ingredientus, kurie buvo prieinami pokario metais. Patiekale dominuoja burokėliai ir kopūstai – daržovės, kurių anuomet buvo galima gauti nuo rudens iki ankstyvo pavasario“, – paskutinės treniruotės metu kalbėjo šefė.
Ruošiantis konkursui ir treniruojantis „Santa Maria“ studijoje J.Šeščilaitę labiausiai rūpinosi, ar konkurse spės viską atlikti laiku. 
„Nerimauju ir dėl virtuvės – jau žinome, jog kai kuria įranga Maskvoje vyksiančiame regiono finale negalėsime naudotis, pavyzdžiui, nebus šildymo lempų, tad reikės sugalvoti, kaip laikyti lėkštes šiltai prieš patiekiant maistą“, - pasakojo jaunoji šefė. Pasak Jonitos, svarbiausia užduotis – pristatyti patiekalą geriausiu būdu – taip, kad pati būtų patenkinta. Dėl to iš Lietuvos šalies atstovai vešis specialiai konkursui keramikės M.Mikelėnaitės sukurtas lėkštes.
„S.Pellegrino Young Chef“ Eurazijos regiono finale su Lietuvos atstove rungsis dar 8 jaunieji šefai iš Estijos, Suomijos ir Rusijos. Tarp jų, be J.Šeščilaitės, dalyvaus dar dvi moterys – Naira Sosedova ir Julia Karpova iš Rusijos. Jos prisidės prie šefių-moterų ryškesnio matomumo ir didesnės svarbos gastronomijos pasaulyje – tai vienas iš š.m. „S.Pellegrino Young Chef“ konkurso organizatorių siekių.
Jonita bus trečioji lietuvė, dalyvausianti „S.Pellegrino Young Chef“ konkurse – prieš keletą metų, 2016-aisiais, jame jėgas išbandė Lietuvos šefai Ignas Višinskas ir Justinas Misius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.