Pernai duomenys jau rodė, kad iškritome iš daugiausia sūrio suvalgančių šalių dešimtuko. Tačiau įvairių rūšių sūrio suvartojimas kasmet auga, rodo „Maxima“ statistika, todėl vėl galime pasivyti daugiausia sūrio suvalgančias šalis.
„Šiemet, palyginti su pernai metais, sūrių pardavimai paaugo 6 proc. Džiaugiamės, kad sparčiausiai auga Lietuvos ūkininkų gaminami sūriai, kurie „Maximos“ parduotuvėse pažymėti „Linkėjimai iš kaimo“ ženklu. Šių gaminių pardavimai per metus išaugo daugiau nei 1,5 karto“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.
Iš viso per pirmą šių metų pusmetį šiame prekybos tinkle parduota beveik 36 tūkstančių vienetų sūrių, kuriuos savo rankomis pagamino Lietuvos ūkininkai iš skirtingų šalies regionų.
Populiariausias – olandiškas sūris
Sūris nuosekliai perkamas visus metus, ryškesnis augimas būna liepą ir rugpjūtį bei spalį ir gruodį, rodo prekybos centro „Maxima“ 2014-2018 metų statistika.
„Sūris yra universalus produktas, nepriklausomai nuo sezono. Jį galima valgyti vieną, dėti ant sumuštinių, į salotas, netgi kepti. Mūsų duomenys rodo, kad populiariausias mūsų prekybos tinkle yra olandiškas sūris, taip pat į populiariausiųjų dešimtuką įeina įvairūs fermentiniai sūriai, lydytas rūkytas sūris, sūrio lazdelės ir lietuviškas varškės sūris“, – vardija V.Drulienė.
Pasak jos, sūrių asortimentas prekybos tinkle nuolat plečiasi, nes auga poreikis – klientai keliauja, atranda naujus skonius, seka maisto mados kryptis ir nori net ir grįžę namo mėgautis atrastais skoniais.
Lietuviško varškės sūrio konkurentas
Vienas iš tokių sūrių – Kipre atsiradęs pusiau kietas halumis („Halloumi“). Gaminant šį sūrį pienas pašildomas ir pridedama šliužo fermento. Atvėsus varškė ir išrūgos natūraliai atsiskiria. Varškė paliekama sutvirtėti, po to supilama į pirmines išrūgas su trupučiu druskos ir laikoma sūryme, kad sūris ilgiau išsilaikytų.
„Halumis, kaip ir lietuviškas saldaus pieno varškės sūris, puikiai tinka kepti oraitėje ar grilyje. Atvėsus orams, tai gali būti karštas priedas prie salotų, jo galima dėti į daržovių troškinius ar grūdų patiekalus, gardinti juo vis grūdžius makaronus“, – sako dietistė Vaida Kurpienė.
Ji pataria gaminant su šiuo sūriu druskos į patiekalus daugiau nedėti, nes 100 g halumio yra 3 gramai druskos. Dėl didesnio druskos ir riebalų kiekio vidutinė porcija turėtų būti iki 80 g suaugusiam asmeniui, šio sūrio rečiau reikėtų valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
„Kepti rekomenduojama be papildomų riebalų, tai lengva padaryti elektriniame grilyje ar orkaitėje. Beje, halumyje yra daug visaverčių baltymų: net 19-23 gramai 100 gramų sūrio porcijoje. Šie baltymai – statybinė mūsų organizmo medžiaga, be to, suteikianti sotumo jausmą ilgam laikui. Taip pat šiame sūryje daug kalcio – 500 mg (100 g sūrio), kai per parą reikėtų nuo 1000 iki 1500 mg, priklausomai nuo amžiaus“, – teigia V.Kurpienė.