Šio gastronominio užtaiso paslaptis – padažas, kuris gaminamas su marinuotais Chalapos paprikų griežinėliais, džiovintomis Kajeno paprikomis, šviežiomis datulinėmis paprikomis (habanero) ir į Guinesso rekordų knygą įtrauktais aštriausiais planetos „rinidado Morugos Skorpiono (angl. Trinidad Scorpion) aitriosiomis paprikomis.
Kaip pasakoja „Wraperia Suppa Kebs“ vystytojas Karolis, aštrių pojūčių mėgėjai turės pasirašyti sutikimą, kad prisiima atsakomybę dėl galimų padarinių sveikatai. Tuomet galės paragauti šio velniškai aštraus skonio patiekalo ir pajusti skirtingų aštraus skonių paletę.
Paragauti skirtingų skonių aštrumą
Vienas iš pirmųjų šį patiekalą ragavusių gurmanų Mindaugas pasakoja, kad pojūčiai buvo neįprasti.
„Esu patologiškas aštrių pojūčių kolekcionierius, todėl sužinojęs apie šį iššūkį, net nedvejodamas atvažiavau paragauti. Pirmieji įspūdžiai... matote mano prakaituotą kaktą ir įraudusį veidą (juokiasi – aut. pastaba). Pirmąjį kąsnį palydėjo mintis: „nieko čia aštraus“ ir tik po kelių minučių supratau į ką įsivėliau. Sunkiai, tačiau įveikus šį iššūkį, galiu pasakyti, kad tai buvo pati turtingiausia mano aštrių skonių kelionė“, – šypsosi IT specialistas.
Komanda pasakoja, kad idėja pagaminti aštriausią pasaulyje suktinuką kilo pastebėjus lietuvių pomėgį aštriam maistui.
Apsaugo nuo vėžio ir padeda kovojant su antsvoriu
Toks potraukis aštriam maistui nestebina medikų. Pasak jų, pipirai yra ne tik universaliausias prieskonis, tačiau ir organizmą stiprinanti priemonė. Aštrios paprikos pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, padeda kovoti su infekcijomis, juose gausu skaidulų, vitamino C ir K, mangano.
Skirtingose pipirų rūšyse esantis kapsaicinas bent 25 proc. pagreitina medžiagų apykaitą. Mokslininkų įrodyta, kad juoduosiuose pipiruose esantis piperinas skatina riebalinių ląstelių irimą, todėl aštrus maistas yra ypač efektyvi priemonė kovojant su antsvoriu.
Raudonieji ankštiniai pipirai stiprina kraujotaką, suaktyvina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, valo žarnyną. Tai gera priemonė nuo peršalimo. Raudonieji pipirai gerina apetitą, taip pat padeda virškinimui. Uoginėse paprikose gausu ir baltymų apykaitai būtino vitamino B6, vitaminų B1, B2, B12. Iš mikroelementų yra skysčių apykaitą reguliuojantis kalis.
„Nedideli pipirų kiekiai duoda signalą skrandžiui ir šis išskiria druskos rūgštį, ji paskatina didesnę virškinimo fermentų gamybą. Ši rūgštis pasižymi bakterijas naikinančiu poveikiu ir skatina kasos sulčių išsiskyrimą“, – aiškina bendrosios praktikos gydytojai.
Neseniai mokslininkai paskelbė, kad žmogaus organizmas, suvalgius aštraus maisto, išskiria endorfinus, dar žinomus kaip laimės hormonai. Taigi, aštraus maisto mėgėjai patiria panašią būseną kaip ir sportininkai.