Mėsainių mėgėjų Vilniuje laukia ypatinga šventė

2019 m. liepos 24 d. 12:43
Ketvirtadienį, liepos 25 dieną, penktąjį kartą sostinės senamiestyje vyksiantis gurmė mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“ atskleis vienos dinamiškiausių Lietuvos gastronomijos scenų tendencijas.
Daugiau nuotraukų (12)
Gurmė (pranc. gourmet) mėsainiai pasižymi šviežiais ir kokybiškais produktais, sudėtingesniais ir ilgesniais ruošimo būdais, šefų išmonę demonstruojančiu ingredientų derinimu bei apetitą žadinančiu pateikimu.
„Daug žmonių mano, kad gurmė mėsainis yra mados reikalas. Mes visada sakėme, kad tai yra reiškinys, viena iš daugelio gastronomijos scenų. Drauge su vis daugiau žinančiais ir ragavusiais, dėl to vis reiklesniais Lietuvos žmonėmis ši scena keičiasi ir juda į priekį. Mėsainių festivalis yra tarsi momentinė fotografija, įamžinanti maisto kultūros akimirką“, – pasakoja festivalio organizatorius Jonas Mažintas.
Organizatoriai pastebi, kad tarp šių metų tendencijų – vietos produktų ir tolimų šalių kulinarinių metodų derinimas, pavyzdžiui, iš Kinijos atkeliavusios garuose virtos bandelės bao. Festivalyje taip pat nestigs pasirinkimo vegetarams, bus siūlomi mėsainiai su ilgai rūkytais, aštriai marinuotais ar Karibų saulėje džiovintais produktais, netgi bananais ir medumi.
Gurmė mėsainių ruošėjų filosofija yra artima lėto maisto koncepcijai, kuri atsirado kaip atsakas greitam maistui. Pavyzdžiui, „Vilnius Burger Fest“ dalyviai kai kuriuos ingredientus patys ruošia 12 ir 16 valandų, parą ar net visas devynias dienas. Be to, gurmė mėsainių gamintojai akcentuoja šviežius ir vietos ūkininkų teikiamus produktus, deklaruoja ekologijos ir tvarumo vertybes.
Kasmet „Vilnius Burger Fest“ pateikiama apie 7000 mėsainių. Į festivalį atvilioja galimybė paragauti specialiai šiam įvykiui sukurtų mėsainių. Sąlygos paruošti bent vieną naujovę laikosi visi festivalio dalyviai, o išvis šiemet bus galima pasirinkti iš virš 30-ies skirtingų mėsainių rūšių.
Ketvirtadienį mėsainius festivalyje ruoš „Cask Outside“, „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Dou Asia“, „Drama Burger“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Ping Pong“, „Ramo dūmas“, „Virtuvės garsai“, „Wingis“.
Gurmė mėsainių judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai pamatė dideles skonių derinimo, šviežių ir naudingesnių ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, ėmė sparčiai kurtis specializuoti restoranai. Maždaug prieš šešerius metus gurmė mėsainių banga pasiekė ir Lietuvą. 
Gurmė mėsainių istoriją galimą atsekti iki XIX pabaigos, kai buvo sukurtas patiekalas, pavadintas hamburgeriu. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu. Pirmasis hamburgerio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai Čikagos dienraštis paminėjo „hamburgerio sumuštinį“ (ang. hamburger sandwich). Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą hamburgeris pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, o vėliau buvo pamėgtas ir kitose šalyse.
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ vyks Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41). Renginio pradžia – 11:30 val. Įėjimas į festivalį nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.