Geriausia Latvijos konditerė: lietuviai ir latviai gali didžiuotis aukšto lygio konditerija

2019 m. birželio 20 d. 17:08
Lrytas.lt
Lietuvos ir Latvijos konditerija, palyginti su trečiąja Baltijos šalimi – Estija, sudėtingesnė, išraiškingesnė tiek formomis, tiek skoniais. Be to, mūsų šalis turi svarbų pranašumą – čia veikia konditerius vienijanti organizacija, kurios nėra Latvijoje. 
Daugiau nuotraukų (6)
Ne kartą bandžiusi suburti kolegas į asociaciją, tris kartus geriausia Latvijos konditerė Marika Bērziņa Frēliha šį šeštadienį lankysis Lietuvoje, kur turės galimybę iš naujo įvertinti Lietuvos konditerių meistrystę – ji užims vieną iš penkių komisijos narių vietų pirmą kartą šalyje vyksiančiame Tortų turnyre. 
„Lietuvos ir Latvijos gyventojų skoniai, kalbant apie konditeriją, panašūs. Tokie konditeriniai ingredientai kaip karamelė, vanilė, varškė mūsų šalyse labai paklausūs. Gamindami mes jungiame daug sluoksnių, deriname skirtingus skonius – mūsų konditerija sudėtingesnė, lyginant su kaimynais estais, kurie ieško paprastumo, taiko lengvesnius gamybos būdus, vengia eikvoti laiką gamybai, kūrybai“, – sako M.Bērziņa Frēliha, laimėjusi geriausios Latvijos konditerės vardą 2009, 2010 ir 2013 metais, o 2010-aisias tapusi geriausia konditere Baltijos šalyse. 
Pasak 25 metų patirtį konditerijoje turinčios latvės, vaikščiodama po parduotuves, taip pat – kavines, restoranus Baltijos šalyse ji pastebi, jog tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje konditerija iš tiesų aukšto lygio – gausu įdomių, kūrybingų idėjų. 
„Tai matau ir pastaruosius metus dalyvaudama įvairių konditerinių konkursų komisijose. Tiesa, Lietuvoje dar neturėjau tokios galimybės. Kartą lankiausi konkurse kaip viešnia ir likau sužavėta konditerių darbais, taip pat paties konkurso lygiu – jei toks vyktų Latvijoje, abejoju, ar atsirastų drįstančių dalyvauti“, – sako M.Bērziņa Frēliha.
Pasak jos, Latvijoje labai trūksta konditerių, o dirbantieji neturi laiko ir entuziazmo imtis papildomos veiklos – vienyti kolegas į asociaciją, organizuoti jos veiklą. 
Nepaisant to, Latvijoje, ypač vasaros metu vyksta ne vienas kulinarijos ir konditerijos konkursas, kuriame teisėjauja Marika. Ji taip pat dalyvavo komisijos veikloje ir vertino kolegų darbus Estijoje, o šį šeštadienį užims komisijos narės vietą ir Lietuvoje, kur pirmą kartą organizuojamas Tortų turnyras. 
Vertindama jo dalyvių darbus, didžiausią dėmesį viešnia iš Latvijos skirs skoniui. Konkursuose sukaupta patirtis, pasak jos, leidžia atsiriboti nuo asmeninių prioritetų ir objektyviai vertinti dalyvių varžyboms paruoštus darbus. 
Kartu su Marika Tortų turnyro komisijoje dirbs „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ bendraturtis, Gurmanų gildijos prezidentas Romas Zakarevičius, „Michelin“ žvaigždžių restoranuose stažavęsis, Londone dirbantis, konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas“ 2012 ir 2014 m. II vietos laimėtojas, Šv. Ignaco Lojolos kolegijos „Kulinarinio meno“ studijų desertų programos vyriausiasis šefas Evaldas Juška, Vynų ir desertų derinimo čempionato ilgametis organizatorius, „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus bei projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė. 
Iš viso komisija turės įvertinti 23 profesionalių konditerių darbus – tortus, sukurtus druskos tema. Laimėtojams bus įteikti piniginiai Druskininkų miesto įsteigti prizai. Profesionalų turnyrą kurorto gyventojai ir svečiai šeštadienį, birželio 22 d., nuo 12 val., galės gyvai stebėti Pramogų aikštėje įrengtame ekrane, taip pat – Tortų turnyro „Facebook“ paskyroje. 
konditerė^InstantTortų turnyras
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.