Dėl ko ypatingai jaudinosi gamindama savo pirmąjį tortą ir kuo jos, kaip konditerės, istorijoje svarbus močiutės receptų sąsiuvinis, pasakoja Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA restorano konditerė Alma Butkevičienė (42).
Pirmasis mano iškeptas tortas… buvo toks, kokie man dabar patinka – kreminis, ne sausas, varškės tortukas su aguonomis. Tuo metu nusipirkti varškės buvo paprasčiau nei kitų konditerijoje populiarių produktų, pavyzdžiui, grietinėlės. Nors tortukas buvo visai paprastas, bet vis tiek buvo baisu, nes įgūdžių neturėjau ir nerimavau, jog nesustings, bet viskas pavyko puikiai – visi, ragavę tortą per šeimos šventę, buvo labai patenkinti.
Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar… prasidėjo atvertus močiutės receptų sąsiuvinį – ne knygą, o sąsiuvinį, kuriame užrašytą minėto varškės torto receptą labai rūpėjo išbandyti. Močiutė, kuri kepdavo tik šeimai, namie, mėgo gaminti iš natūralių produktų – darydavo obuolių sūrius, įvairių sėklų rutuliukus, dabar sakytume, skirtus žaliavalgiams. Pati konditere dirbti pradėjau 20-ies, iš karto, tik baigusi specialybės mokslus. Per kelias dešimtis metų įgyta patirtis vis tiek nenuramina jaudulio, kurį jaučiu gamindama tortą pagal užsakymą. Jei tik pažįstu užsakovus, visada pasidomiu, ar sėkmingai nuvežė į šventės vietą, ar niekas nenubėgo, nenubyrėjo. Ypatingai jaudinausi, kai kartą vestuvėms kūriau keturių aukštų, 10 kg tortą.
Slapta vis dar svajoju iškepti… sveikesnių produktų, natūralesnių žaliavų, su sezoninėmis uogomis tortą ar kitą desertą, pritaikytą būtent mūsų sveikatinimo ir poilsio centro restorano lankytojams. Noriu į sveikatinimo vietų meniu įnešti daugiau natūralesnių produktų, paieškoti alternatyvų tradiciniams konditeriniams produktams – grietinėlei, pienui. Konditerijoje yra kur tobulėti – svarbu, kad noro netrūktų.
Saldiems eksperimentams mane įkvepia… klientų pageidavimai. Išklausai jų ir bandai ieškoti, kaip juos išpildyti, suderinti tinkamiausius skonius. O didžiausias postūmis judėti į priekį – kliento padėka, kai ateina, pasako „ačiū“ ar net sugrįžta ir paprašo, kad būtent aš išpildyčiau jo užsakymą.
Druska mano kepiniuose slepiasi… todėl, kad yra tik mažas kristaliukas, o suteikia skonio tiek biskvitui, tiek kremui, net uogų ar vaisių įdarui. Jo gali būti visur: skonio tikrai nesugadins, tik sustiprins.
Tortų Turnyrui ruošiu… neypatingai saldų tortą, kuriame svarbiausia bus dekoras. Šventės svečiai jau iš tolo matys, jog tortas pagamintas pagal temą „druska“!
Ką įspūdingo turnyrui sukurs daugiau nei 20-ies metų konditerės patirtį turinti Alma Butkevičienė, komisijos nariai, taip pat – dalyviai bei žiūrovai sužinos kitą šeštadienį, birželio 22 dieną, Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui.