Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.
Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!
Apie pasitikėjimo savimi suteikusį pirmąjį dar mokykloje iškeptą tortą bei į konditeriją grąžinusias nuotakos ašaras pasakoja Druskininkuose veikiančio sveikatingumo ir poilsio komplekso „Grand Spa Lietuva“ maisto technologė Asta Naujalienė (49 m.).
„Pirmasis mano iškeptas tortas... buvo skirtas dvyliktokų šimtadienio šventei. Tuo metu mokiausi 11-oje klasėje ir, nors neprisimenu, kokio skonio tortas buvo, pamenu, jog jaučiausi pasitikinti savimi, didžiavausi, jog man pavyko. Turbūt širdis jautė, jog tai man skirto kelio pradžia
Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar... iš tikrųjų prasidėjo dar prieš tą pirmąjį tortą. Kai buvau maža, turėjau tetą virėją. Kartą ji iškepė rožinį tortą. Prisimenu, jog jis buvo pastatytas mano akių lygyje – ilgai bei atidžiai į jį žiūrėjau.
Baigusi mokyklą pirma stojau į buhalterijos mokslus, tačiau persigalvojau ir pasirinkau konditeriją. Darbą pagal profesiją pradėjau Druskininkuose konditerijos ceche, tačiau po vaikų priežiūros atostogų kurį laiką dirbau kitokį darbą – buvau atitolusi nuo konditerijos. Prie jos mane sugrąžino nuotakos ašaros, kurios pabiro pamačius jos vestuvėms iškeptą tortą.
Tai nebuvo labai sudėtingas tortas, tačiau reikalaujantis daug meilės darbui ir kruopštumo. Tuomet prisiminiau, kokį didelį malonumą man teikia konditerija. Kaip tik darbe išėjau atostogų, tad visą laiką Palangoje praleidau ieškodama naujausios profesinės informacijos. Į konditeriją grįžau su dar didesniu užsidegimu tobulėti – kuo daugiau mokausi, semiuosi patirties, tuo jaučiu didesnį norą vis giliau nardyti po konditerijos vandenis, kurie, regis, yra neaprėpiami.
Slapta vis dar svajoju iškepti... patį tobuliausią savo tortą. Kai jau iškepu tokį, kuris atrodo tobulas, po kurio laiko sau, savo darbui iškeliu dar didesnius reikalavimus, ir tortas, kuris buvo tobulas vakar, šiandien jau netobulas.
Saldiems eksperimentams mane įkvepia... pačios netikėčiausios situacijos. Paprastai nelieka laiko ramiai pagalvoti – net vaikai sako, kad aš negaliu rami pabūti, visada prisigalvoju darbo, tačiau man konditerija – ne profesija, o gyvenimo būdas. Net kai vairuoja vyras ir turiu galimybę nieko neveikti, stebiu pro langą bėgančius vaizdus ir skubu užsirašyti kilusias idėjas. Kartais jos kyla, kai paragauju kažko naujo – pagalvoju, jog galėčiau vienur ar kitur pritaikyti. O kai tik turiu galimybių, visuomet eksperimentuoju ir leidžiu fantazijai atlikti savo darbą. Tuomet tikriausiai ir gimsta gardžiausių tortų idėjos.
Druska mano kepiniuose slepiasi... visur, ir tai prisiminus, pasidarė ramu, nes tik sužinojus turnyro temą ji šiek tiek išgąsdino. Druską naudoju ir kepdama biskvitus, ir gamindama karamelę, ir kremuose, tik gal šiek tiek mažiau. Druska suveda, subalansuoja visus skonius. Tai ypač lengva pajusti druskos įdėjus į obuolių kompotą.
Tortų turnyrui ruošiu... netikėto, neįprasto skonio tortą, bet pirmiausia labai džiaugiuosi, jog turiu galimybę dalyvauti. Visiems dalyviams linkiu sėkmės ir laukiu galimybės susitikti, nes žinau, jog ten susirinks tik geri, nuoširdūs žmonės. Tik tokiems pavyksta sukurti gardžiausius saldumynus!“
Ką netikėto tortų turnyre pristatys Asta, jo dalyviai, komisijos nariai ir žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui.