Vėl išrinkti 30 geriausių restoranų: sąraše – keturi naujokai

2019 m. gegužės 29 d. 13:45
Šiemet jau ketvirtą kartą Lietuvoje vykstančių „30 geriausių restoranų“ kartu su pagrindiniu partneriu „iittala“ rinkimai artėja link kulminacijos – balsai suskaičiuoti. 
Daugiau nuotraukų (3)
„Dabar lieka iš eilės paskelbti visą sąrašą. Skelbimas prasideda nuo 30 vietos jau rytoj, gegužės 30 d. Bus atskleidžiama po vieną vietą kasdien“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
2019-ųjų reitinge nebeliko 6 restoranų
Kasmet trisdešimtuke įvyksta pokyčių ir, kaip teigia akademijos Tarybos nariai, tai yra normalus procesas. 
„Restoranų rinka yra labai dinamiška. Kad išliktum tarp geriausiųjų, reikia atiduoti labai daug jėgų ir turėti labai daug užsispyrimo, nes sėkmė šioje srityje yra uždirbama sunkiu darbu, tačiau pelnyta. Čia nėra vienadienių herojų“, – teigia Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Tiesa, nors pokyčiai tope vyksta, jie yra mažesni nei bet kuriais šio projekto metais. 
„Iš pernykščio sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – keturi nauji, o du restoranai sugrįžo į topą“, – išduoda L. Petrukaitis.
Visiškai tose pačiose vietose liko 4 restoranai. 
„Apskritai pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – ryškėjančia tendencija džiaugėsi žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė ir projekto tarybos narė Rasa Ščeponienė.
Kaip renkami geriausi šalies restoranai?
Projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda šimtui Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams. Tai skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto tinklaraštininkai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.  
Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10 proc. 30 geriausių sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį. 
„30 geriausių restoranų“ tapo tęstiniu projektu ir gidu ne tik vietiniams, bet ir į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams. Pagrindinis jo tikslas – kad žmonės lengvai rastų atsakymą į klausimą „kur skaniai pavalgyti“ ir galėtų lengviau rekomenduoti restoranus vieni kitiems. 
„Taip pat ne mažiau svarbus tikslas ilgalaikėje perspektyvoje kurti Lietuvos gastronominį žemėlapį. Todėl džiaugiamės, kad kasmet projekto geografija plečiasi. Taip pat šiemet trisdešimtuke atsirado naujas miestas“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Pirmąsias vietas užėmę restoranai bus atskleisti apdovanojimų ceremonijoje
Kaip ir kasmet, „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektą vainikuos apdovanojimai, kurie vyks birželio 27 d. Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta visame pasaulyje, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. 
Lietuva jau ketvirtus metus iš eilės – nebe išimtis.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.
„30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
restoranai^Instantkur pavalgyti
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.