„Negaliu girtis, kad esu baklavos meistras, nes niekur nesimokiau. Mano mokytojai buvo turkų kulinarai, jų pamokas radau internete“, – sakė sluoksniuotus pyragaičius kepantis ir pardavinėjantis S.V.Kartalli.
Baklava – turkiškas skanėstas, gaminamas iš miltų, pieno, kiaušinių, cukraus.
S.V.Kartalli yra kilęs iš Gaziantepo miesto, kuris vadinamas baklavos sostine. Sutikęs lietuvę, kuri tapo jo žmona, vyras įsikūrė Vilniuje ir po kelerių metų ėmėsi baklavos verslo.
S.V.Kartalli kepa 11 rūšių baklavą. O saldumynas su baltuoju šokoladu – firminis jo patiekalas. Vyras sakė, kad šio skanėsto galima rasti ir kitose Vilniaus kavinėse bei restoranuose, tačiau mieste jam neteko ragauti baklavos, kuri būtų pagaminta rankomis.
„Aš pats gaminu net baklavos tešlą, – pasakojo S.V.Kartalli. – Tai išmokau iš savo tėvo, kuris kepa tradicinę pitą (graikišką duoną).
Man neteko ragauti baklavos, kuri būtų pagaminta Vilniuje. Čia kavinės arba atsiveža šio skanėsto iš svetur, arba kepa baklavą iš atsivežtos tešlos. Aš baklavą gaminu su pistacijomis, jų atsisiunčiu iš Gaziantepo.“
Neseniai jam buvo pristatyta siunta iš Turkijos – 150 kilogramų pistacijų.
Ateityje vyras planuoja į Vilnių pasikviesti savo pusbrolį, kuris Turkijoje jau 12 metų gamina šį saldumyną.
„Tuomet bus galima plėsti gamybą“, – planavo jis.
Pasigaminti galima ir pačiam
Yra daugybė baklavos rūšių. Kai kurių pasigaminti galima ir namuose.
Tešlai reikės: 1 kg miltų, šiek tiek pieno, 3 kiaušinių, žiupsnelio druskos.
Tešlos sluoksniams perlieti reikės 500 gramų lydyto sviesto.
Baklavos sirupui reikės: 1 l vandens, 2 kg cukraus, citrinų sulčių, druskos.
Plonai iškočiokite 11 tešlos lakštų, sudėkite vieną ant kito, išpjaukite apskritimą.
Iš likusios tešlos pagaminkite 30 sluoksnių pagrindą. Tešlą pertepkite lydytu sviestu, apibarstykite pistacijomis.
Ant pagrindo suklokite 11 tešlos sluoksnių.
Kepkite orkaitėje 40–45 min., po to apliekite sirupu.