Šiam klasikiniam gėrimui taip pat galioja mados: pristatome svarbiausius dalykus, kuriuos šiandien turėtų žinoti kiekvienas, norintis neatsilikti nuo naujausių kavos ruošimo tendencijų.
Rūšinė kava
Perkant kavą, jau įprasta atsižvelgti į pupelių kilmės šalį, o tikri kavos gurmanai žino, jog gėrimo skonį lemia tokie dalykai, kaip kritulių ir saulės kiekis toje vietoje, kur įsikūrusi plantacija, ar ji yra kalnuose, ar jų papėdėje bei kiti faktoriai.
Šiandien vis dažniau kalbama apie rūšinę (angl. „specialty“) kavą, o kavos pupelės prilyginamos vynui, nišiniam alui ir kitiems masiškai negaminamiems produktams – entuziastai kavą augina nedideliuose ūkiuose ar net šiltnamiuose, skirtingai fermentuoja, skrudina bei vykdo naujų skonių paieškas.
„Vis daugiau žmonių Lietuvoje gilinasi į tai, kas yra gera kava. Kavos kultūra sparčiai vystosi ir pasaulyje, ir mūsų šalyje: tai matyti iš to, kad atsidaro vis daugiau specializuotų kavą parduodančių tinklų ir kavinių, vietinių skrudintojų verslų“, – teigia Jolanta Kazlauskaitė, OU „Rickman Trade“, atstovaujančios „Jura“ kavos aparatų ženklui, generalinė direktorė.
Aplinkai draugiška kava
Ruošti kavą minimaliai kenkiant gamtai – neabejotinai didžiausia pastarųjų metų kavos pasaulio mada ir tendencija. Įvairiose šalyse vis labiau ribojamos plastiko pakuotės, gėrimų šiaudeliai – ekspertų teigimu, tai paveiks ir kavos industriją.
Kavos mėgėjų taip pat neaplenkia ekologiško gyvenimo būdo atributai – pasaulyje populiarėja perdirbamos kavos pakuotės, įvairūs daugkartinio naudojimo arba suyrantys vienkartiniai puodeliai kavai ir kitos inovacijos.
Šviežia kava namuose
Nors pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo kavos kapsulės, padedančios greitai pasigaminti bet kurią šio gėrimo rūšį, kavos ekspertai sutaria, jog šios tendencijos tikrai negalima vadinti kavos ateitimi.
Pasak J.Kazlauskaitės, tik ruošiant kavą iš pupelių galima pasirinkti gėrimą pagal savo skonį ir naudoti kokybiškus, šviežius ingredientus. „Vis daugiau vartotojų vertina būtent iš šviežių pupelių gaminamą kavą. Tai visų pirma kavos kokybės klausimas: aukščiausios kokybės kavos gėrimas pagaminamas tik iš ką tik sumaltų pupelių. Kuo labiau populiarėja kava, tuo labiau domimasi jos plikymo, paruošimo subtilybėmis – kavos aparatai leidžia pasirinkti vis daugiau kavos rūšių“, – teigia J.Kazlauskaitė.
Žinau, ką geriu
Šiandien geras tonas yra žinoti, kas augino ir apdorojo jūsų stalą pasiekusias kavos pupeles, remti sąžiningos prekybos ir ekologiško ūkininkavimo iniciatyvas. Skaičiuojama, jog kavos sektorius įdarbina virš 100 mln. žmonių visame pasaulyje, daugiausia Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje. Vis daugiau žmonių perka kavą remdami nedidelius ūkius, švietimo ir moterų teisių iniciatyvas, čiabuvių bendruomenes ar net politinius judėjimus.
Išmaniosios technologijos ir prisitaikymas prie vartotojo
Nors kavos puodelis – nesenstanti klasika, kavos vartojimo įpročius veikia ir besikeičiantis gyvenimo būdas bei technologijos. Vis daugiau buitinių prietaisų turi sensorius, fiksuojančius naudojimą, jie gali būti prijungti prie interneto ar išmaniųjų programėlių, ne išimtis – ir kavos aparatai.
„Išmanieji buitiniai prietaisai prisitaiko prie šeimininko pomėgių. Įjungus tokį kavos aparatą, vartotojui ekrane pasiūlomi mėgstamiausi jo gėrimai, kuriuos aparatas nustato pagal tai, ką dažniausiai gaminote paskutiniu metu“, – aiškino J.Kazlauskaitė.
Jos teigimu, individualiai pritaikytų technologijų ateityje tik daugės: jos gelbės prižiūrint kavos aparatą bei padės pasigaminti kavos puodelį vos vienu paspaudimu išmaniojo telefono ekrane.