Patiekalas iš tolimos šalies užkariauja ir lietuvių virtuves

2019 m. kovo 26 d. 14:02
Ne taip seniai duodama interviu radijo stočiai „BBC Radio One“ Kembridžo kunigaikštienė Catherine prisipažino, kad mėgstamiausias jos valgis – indiškas vištienos kario troškinys, kurį mielai gamina ir pati.
Daugiau nuotraukų (7)
Tiesa, Catherine sutuoktinis Jungtinės Karalystės princas Williamas žmonos kulinarinius gebėjimus tada įvertino skeptiškai.
„Štai kodėl esu toks lieknas“, – tąkart pajuokavo princas.
Kad ir kaip būtų, Catherine – ne vienintelė, negalinti atsispirti aštriam indiškam kario troškiniui. Daugybė britų, paklausti, ką mėgsta labiausiai, nė nemirktelėję įvardintų šį gausiai prieskoniais pagardintą patiekalą.
„Mano šefas yra pasakęs, kad Didžioji Britanija kadaise kolonizavo Indiją, o vėliau Indija atsilygino tuo pačiu, užkariaudama britų širdis ne bet kuo, o indišku maistu – vištiena su kariu“, – prisiminė Didžiosios Britanijos prekybos rūmų vykdomoji direktorė Sandra Kundrotė.
Atrodo, kad indiškas troškinys rado kelią ne tik į britų, bet ir į lietuvių širdis. Vis daugiau žmonių Lietuvoje žino, mėgsta ir netgi geba gaminti šį patiekalą, kurį ypač naudinga valgyti šaltuoju metų laiku, kai aplinkui siaučia virusai.
Tai, kad Lietuvoje pastaruoju metu smarkiai išaugo indų virtuvės gerbėjų gretos, pastebėjo kelių indiškų restoranų Baltijos šalyse, tarp jų – ir „Sues Indian Raja“ restorano vykdomasis direktorius, Indijos ambasados garbės konsulas Rajinderis Kumaras Chaudhary.
„Kai 1998 metais Vilniuje atidariau restoraną, lietuviai jame sudarė vos 10 proc. lankytojų. 70 proc. lankytojų buvo imigrantai, o likę 5–10 proc. – svečiai iš tokių šalių kaip Rusija, Baltarusija ir pan.
Dabar, praėjus beveik 20 metų, mano restorane lietuviai jau sudaro 80 proc. lankytojų, 5–7 proc. – imigrantai, o likę – turistai. Aišku, jie mano restorane užsisako įvairių patiekalų, bet kario troškinys ypač populiarus“, – pasakojo R.K.Chaudhary.
Žinoma, prie indiškos virtuvės populiarumo Lietuvoje labai prisidėjo ir pats Indijos ambasados garbės konsulas Lietuvoje. Būtent jo iniciatyva Vilniuje kasmet Didžiosios Britanijos prekybos rūmai vasarą rengia kario troškinio gaminimo varžytuves „Curry Cook-of“.
Šiose varžytuvėse įvairių Lietuvoje veikiančių organizacijų nariai varžosi, kas geriau paruoš kario troškinius. Komandoms tenka ruošti po du patiekalus: klasikinį vištienos karį „Tikka Masala“ ir dar vieną indišką patiekalą pasirinktinai, kurio sudėtyje būtų kario.
Dauguma besirungiančiųjų „Curry Cook-of“ varžytuvėse būna Didžiosios Britanijos prekybos rūmų nariai, tiesa, kasmet dalyvauja ir nepriklausomų komandų.
Pavyzdžiui, kiekvienas metais kario troškinio gaminimo varžybose galima sutikti ir dviejų Lietuvoje gyvenančių britų – Stuarto Kempo ir Darreno Coltmano – komandą, pasivadinusią „Cricket Club of Lithuania“, mat abu vyrai labai mėgsta žaisti kriketą.
Pernai juodu netgi tapo indiško kario troškinio gaminimo varžybų nugalėtojais.
„Šiedu britai nėra mūsų asociacijos nariai, per visus metus aš nieko apie juos negirdžiu. Bet tik ateina ta diena, kai organizuojamos kario troškinio gaminimo varžybos, jie iš karto pasirodo ir sako: „Mes tikrai dalyvausime.“
Kadaise klausiau: „Kodėl jūs vis dalyvaujate šiame renginyje?“ O jie man atsakė: „Mes nuo vaikystės su tėvais gamindavome šį patiekalą, todėl dalyvavimas varžybose mus nukelia į vaikystę“, – šyptelėjo S.Kundrotė.
Išties kario troškinys daugeliui britų tapo kone tokiu pat savu patiekalu kaip mums, lietuviams, cepelinai arba kugelis.
Vištienos patiekalas „Tikka Masala“ – tai prieskoningas mėsos troškinys, paprastai valgomas į jį dažant indišką paplotėlį, iškeptą tradicinėje krosnyje, vadinamoje tandūru, kuri yra įkaitinama iki 350 laipsnių.
– Kokie yra pagrindiniai „Tikka Masala“ ingredientai? – paklausiau R.K.Chaudhary.
– „Tikka Masala“ vištienai naudojama paprastai jogurte ar kitaip pamarinuota gabaliukais supjaustyta vištienos filė.
Išmarinuota mėsa apkepama keptuvėje su svogūnais, česnakais, imbierais.
Tada beriama druskos, pipirų, aitriųjų paprikų, šiek tiek kardamono ir vaistinių ožragių. Kartais žmonės deda ir ciberžolių, kurios troškiniui suteikia gelsvą atspalvį.
– Ar tiesa, kad „Tikka Masala“ reiškia prieskonių mišinį?
– Taip. „Masala“ yra prieskonių mišinys, kurio sudėtyje visada yra penki kiekvienam indiškam patiekalui privalomi prieskoniai.
– Dažnai skundžiamasi, kad Lietuvoje sunku gauti egzotinių prieskonių. Ar sunku gauti prieskonių, reikalingų tokiems indiškiems patiekalams kaip vištienos kario troškinys?
– Iš tiesų Lietuvoje daug prieskonių nėra, nors pagrindinių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose.
Mėgstantys gaminti indišką maistą egzotiškesnių prieskonių važiuoja į Lenkiją, kur yra didelių specializuotų indiškų prieskonių parduotuvių.
Taigi, norint turėti kuo autentiškesnį patiekalą, reikėtų vykti būtent ten.
– Britai dievina vištienos kario troškinį. O ar jį mėgsta patys indai?
– Taip. Juk tai – vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, kurį mėgsta turbūt šeštadalis pasaulio gyventojų.
Kokosų piene troškinta vištiena su kariu
Vištiena, kokosų pienas ir karis – nepakartojamai skanus derinys. Skamba kiek egzotiškai, bet šį patiekalą galite pasigaminti vos per 22 minutes.
Reikės:
1 kg vištos krūtinėlės arba šlaunelių be odelės ir kaulų
1 arbatinio šaukštelio kario prieskonių
1 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio „Garam masala“
žiupsnelio druskos
0,5 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų kokosų arba jūsų įprastai naudojamo aliejaus
pusės vidutinio dydžio svogūno
1 skardinės kokosų pieno
1 nedidelio gabalėlio imbiero šaknies
4 česnako skiltelių
1/4 stiklinės anakardžių (pasirinktinai)
1,5 arbatinio šaukštelio geltonųjų ir (arba) juodųjų garstyčių sėklų (pasirinktinai)
150 g špinatų
ryžių garnyrui
Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais, apibarstykite kariu, druska ir pipirais. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir maišydami pakepkite 2 minutes, kol suminkštės. Iki tolygios masės trintuvu sumalkite česnaką ir imbierą, supilkite kokosų pieną. Į keptuvę supilkite šią masę ir sudėkite vištieną. Vis maišydami kepkite maždaug 7–10 minučių, kol padažas sutirštės ir vištiena apkeps.
Paskrudinkite riešutus ir garstyčių sėklas, jei naudosite.
Į keptuvę su vištiena sudėkite špinatus ir pakepkite 1 minutę. Patiekite su virtais ryžiais, ant viršaus suberkite pakepintus anakardžius ir garstyčių sėklas.
karistroškinysindiški patiekalai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.