Kanapės latviams – nuo seno pažįstamas augalas. Mūsų protėviams kanapių sėklos buvo vienas svarbiausių baltymų šaltinių.
Kuldygos restoranų savaitėje nutarta priminti vertingas kanapių maistines medžiagas ir įvairiapusį panaudojimą.
Kanapių sėklos yra visavertis baltymų šaltinis, jose yra visų nepakeičiamų aminorūgščių, be to, kanapė yra vienintelis augalas, kurio baltymus kūnas taip lengvai pasisavina. Kanapių aliejuje gausu ląstelienos ir nepamainomų Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių. Kanapių sėklose taip pat gausu vitaminų B1, B2, B6, C, E ir mineralinių medžiagų – natrio, kalcio, geležies.
Kanapių lapai taip pat valgomi. Juose, kaip ir dilgėlių lapuose, gausu silicio, ypač būtino stipriems kaulams, gražiai odai, plaukams ir nagams.
Kanapių sėklos turi ir gausybę gydomųjų savybių – stiprina imunitetą, padeda išvalyti organizmą nuo toksinų, mažina stresą, šalina nemigą, gerina koncentraciją ir atmintį.
Ne paslaptis, kad kanapės yra specifinio skonio, tačiau derinant jas su įvairiais šviežiais vietiniais produktais maistui jos suteikia ypatingą prieskonį. Tuo galės įsitikinti kiekvienas, apsilankęs Kuldygoje, kur platų kanapių produkcijos pasirinkimą bus galima įvertinti daugiau kaip 10 restoranų, kavinių ir užeigų.
Kaip įprasta, šios savaitės metu bus tiekiami patiekalai, kurie nėra įtraukti į restoranų ir kavinių valgiaraščius.
Suplanuokite savo mėgavimosi skoniu savaitę jau dabar!