Štai kur Vilniuje ruošiami skaniausi pusryčiai – norėsis grįžti dar ne kartą

2019 m. vasario 16 d. 07:53
Julija Kačanova, tinklaraščio @where2eat.lt autorė, „Stilius“
Apžvelgę pusryčius siūlančių kavinių meniu ir „Instagram“ naujausias mados tendencijas pagal grotažymę „pusryčiai“ galime iš karto matyti – lietuviai, kaip ir dauguma europiečių, pusryčiams labiausiai mėgsta kiaušinių patiekalus. Ypač su lašišomis, avokadais, pomidorais ir kitokiais priedais, kurie ir skonį suteikia, ir patiekalą padaro gražesnį, spalvingesnį, tinkamą per savo socialinių tinklų profilį dalytis su pasauliu.
Daugiau nuotraukų (15)
Kai prieš ketverius su puse metų iš emigracijos Londone grįžau į Lietuvą, nustebau, kad žmonės net sostinėje vis dar pusryčiauja kavinėse tik savaitgaliais. Rasti, kur skaniai papusryčiauti, buvo ne taip lengva. Tai paskatino kurti @where2eat.lt „Instagram“ tinklaraštį ir dalytis atradimais.
Išbandžiau pagrindinius viešbučius bei tuos keletą klasikinėmis vėlyvųjų savaitgalio pusryčių vietomis tapusių restoranų, tokių kaip „Stebuklai“ ar „Valentino“.
Ankstyvą rytą pusryčių dar galima buvo rasti „Čili“ ir kitose picerijose, bet vėlesniu metu kokybiškų pusryčių, ypač visame pasaulyje populiarių Benedikto kiaušinių ar kokios nors ypatingos receptūros omleto, prieš ketverius metus rasti buvo sunku.
Tačiau jau po metų situacija pradėjo keistis – restoranai ir kavinės pradėjo vis labiau tobulinti pusryčių meniu ir, svarbiausia, jie tapo prieinami ne tik ankstyvą rytą. Atsirado tokių vietų, kurios išimtinai specializavosi tik pusryčių srityje ir juos tiekė visą dieną (pavyzdžiui, restoranas „Kavos ERA“).
Ir tada Lietuvos restoranuose prasidėjo Benedikto kiaušinių era. Madingieji be lukšto virti kiaušiniai, tiekiami ant šviežios bandelės su gausybe „Hollandaise“ padažo, – viso pasaulio pamėgtas patiekalas tapo itin priimtinas lietuviams. Diskutuoti, kur šiuo metu skaniausi Benedikto kiaušiniai, būtų tas pat kaip diskutuoti religijos ar politikos temomis, todėl šis straipsnis – ne apie tai.
Šiuo metu instagramą, ypač savaitgaliais, tiesiog užplūsta ir kiek kitokių pusryčių patiekalų nuotraukos iš naujosios pusryčių kavinės „Daily Poison“. Ji siūlo pusryčius, prie kurių priprantama lyg prie sveikų nuodų. Pusryčiai čia patiekiami darbo dienomis net iki penktos valandos! Kiekvienas patiekalas papuošiamas sveikais ir labai fotogeniškais ingredientais.
Paklausus „Daily Poison“, kurie patiekalai šiuo metu yra populiariausi, darbuotojai atsakė: lankytojai labai skirtingi, bet visi nori vieno – skanių pusryčių. Daug yra tokių, kurie ieško tiesiog keptų kiaušinių su šonine, nes tai laiko patikrintas pusryčių derinys, tačiau yra ir tokių, kurie nuolatos nori naujų skonių derinių. Jiems įkvėpimo kavinės savininkai sėmėsi gyvendami Balyje ir Berlyne.
 
MENIU. Labai daug patiekalų su kiaušiniais – plakti su šonine ar lašiša, kepti ar omleto pavidalo su įvairiausiais priedais: sūriu, cukinijomis ar kitais. Ragavome vieną labiausiai instagramiškų variantų „Barber“ – tai tamsi ir itin minkšta čiabata su plaktais kiaušiniais, keptu karamelizuotu bananu, subtiliai sūria šonine ir saldžiu karameliniu sirupu (6,5 euro).
Patogu, kad išrankiausi ar specialių poreikių turintys klientai patys gali susikurti patiekalus. Lietuvoje nėra tiek daug įstaigų, pasiruošusių atsižvelgti į kiekvieno kliento poreikius. Viskas labai šiuolaikiška, unikalu ir ypatinga.
Kitas išskirtinis „Daily Poison“ meniu aspektas – daugybė košių. Jos čia išgyvena tikrą atgimimą ir perkeliamos į kitokį lygmenį suderinus klasikinius ingredientus, tokius kaip uogienė, žemės riešutų sviestas, su vadinamuoju supermaistu. Paprastai kitur meniu matome vos keletą košių – avižų, grikių, o čia jų – arti dešimties, ir kiekviena viliote vilioja daugybe sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, ispaninių šalavijų sėklų košė, kurios daugiau niekur kitur Lietuvoje nebuvome aptikę.
Skanauta „Be Mine“ – šilta ispaninių šalavijų pudingo košė su pienu ir medumi bei grilyje pakeptu bananu, 100 procentų žemės riešutų sviestu, kokosų traškučiais, ekologiškomis šilkmedžių uogomis, jogurtu ir cinamonu (4,80 euro) buvo tiesiog nuostabi. Skonis – tobulas, tekstūra – kreminė, tiesiog šilkinė, o priedai skonio neužgožia, tik suteikia papildomo dangiško saldumo. Tai itin maistingas patiekalas, kuris estetišku vizualiniu pateikimu džiugina akį ir dar pamalonina gomurį, ypač smaližių.
Nors, atrodė, užsisakysiu paragauti net keletą košių, iš tiesų su visais priedais tai tampa savotiška kalorijų bomba, kurią sunku įveikti, jeigu nesi labai alkanas.
Visos košės gali būti ruošiamos ne tik su karvių, bet ir su augaliniu ekologišku avižų pienu ir 100 proc. natūraliu šaltai spaustu kokosų aliejumi.
Dar šioje kavinėje yra egzotinėse šalyse bei instagrame populiarių glotnučių („Smothie Bawl“), kurių pagrindas – bananai, ispaninių šalavijų sėklos, avižų pienas, o viskas gardinama sveikais priedais, tokiais kaip burokėliai, natūrali kakava, melsvadumbliai, vingrūnės, žemės riešutų sviestas, datulės, anakardžiai, moliūgų sėklos, naminiai skrudinti dribsniai su medumi, džiovintos vynuogės, šaldytos gervuogės, šilkmedžių uogos, migdolai, serbentai, juodasis šokoladas. Deriniai iš tiesų ypatingi ir norisi paragauti kiekvieno. Dauguma jų yra veganiški ir ypač sveikuoliški. Bet paliksime tai vasarai.
Paklausti, ką gali pasiūlyti desertui, darbuotojai atskleidė, kad neretai desertui čia klientai užsisako skrebučių, pavyzdžiui, natūralaus raugo lengvą rūgštelę turinčios „Surdough“ duonos su „Nutella“ ar įvairiausiomis uogienėmis.
Ragavome 100 proc. riešutų sviesto skrebutį „Cinamon Pears, Please“ (3,2 euro) – tai visagrūdės duonos skrebutis su labai dideliu kiekiu natūralaus žemės riešutų sviesto, jogurtu bei karamelizuota kriauše su cinamonu. Šis derinys labai patiko, nes tai subtiliai saldaus skonio maistingas patiekalas.
Prie pusryčių patiekalų yra didelis kavos ir arbatos pasirinkimas. Labai populiarūs pieno kokteiliai (3,5 euro), jie gali būti ir veganiški. Bet labiausiai akį patraukė ciberžolių latė, gaminama su augaliniu avižų pienu, cinamonu, juodaisiais pipirais, imbieru (2,6 euro). Šis auksiniu pienu vadinamas gėrimas visiems patinka dėl ryškios spalvos, šildančio skonio ir daugybės gydomųjų savybių (pavyzdžiui, padeda įveikti uždegimą), dėl jo eina iš proto tinklaraštininkai visame pasaulyje, bet Lietuvoje jo galima rasti vos keliose kavinėse.
Apibendrinant „Daily Poison“ pusryčių patiekalų skonį galima teigti: dominuoja saldumas, mat ši kavinė pusryčių patiekalams naudoja daug bananų, žemės riešutų sviesto, vingrūnių, ožerškių uogų ir kitokių spalvingų priedų.
Kiekvienas patiekalas – itin maistingas, nes tiek sviestas, tiek supermaistu vadinami priedai turi daug maistingųjų elementų. Be to, jie ir sotūs, ir instagramiški.
Patarimas: keliaukite ten geriau darbo dieną, kai atrodo, kad kavinė šiek tiek ilsisi, nors ir niekada nebūna tuščia. Savaitgalį laukti gali tekti ilgiau, nes rezervacija negalima.
Kalbinome ir jau klasikiniu pasirinkimu dairantis pusryčių vietos Vilniaus Naujamiestyje tapusios desertinės „Atostogos“ įkūrėją ir šefę Svetlaną Vaganovą. Ji atskleidė, kad Benedikto kiaušiniai ir varškėčiai vis dėlto šiuo metu dar išlieka populiariausi. Atvažiavusi gyventi į Lietuvą Svetlana sako pasigedusi čia pusryčius visą dieną tiekiančių jaukių vietinių kavinukių su demokratiška, žaisminga aplinka, maloniu interjeru, kaip įprasta Londone ar Niujorke. Taip daugiau negu prieš trejus metus ir kilo idėja atidaryti savo desertinę, kuri tiektų pusryčių patiekalus.
MENIU. Paklausiausi buvo ir yra Benedikto kiaušiniai, varškėčiai ir vadinamoji granola. Šie patiekalai tapo savotiška mada Lietuvoje, o valgyti juos mieste – tikra savaitgalio tradicija.
Benedikto kiaušiniai ruošiami pagal autorinį Svetlanos receptą (su puikiai išplaktu „Hollandaise“ padažu ir trumų aliejumi, suteikiančiu patiekalui išskirtinumo). Iš pradžių dauguma kavinės lankytojų ateidavo būtent dėl jų ir, pasak Svetlanos, tai tapo saugiu pasirinkimu, bet dažnai pasiteiraujama, ar neatsirado naujų patiekalų.
Pastaruoju metu ypač juntama, kad žmonės nori lengvesnių, kiek įmanoma sveikesnių patiekalų. Taip meniu atsirado trijų grūdų duonos skrebučiai su avokadais ir salotomis, glotnutis vaisių pagrindu, o vėliau dėl klientų su vaikais bei sportuojančių, sveiką gyvenseną aktyviai propaguojančių lankytojų sukurtas ypatingas avižų ir bolivinių balandų košių derinys, patiekiamas su saldžiais karamelizuotais bananais ir išskirtinį skonį suteikiančiomis kvapiosiomis tongapupėmis.
Tai ne tik skamba įdomiau, bet ir suteikia daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų – avižos yra klasikiniai angliavandeniai, užtikrinantys ilgesnį sotumo jausmą, geresnį virškinimą, o bolivinės balandos laikomos naujuoju supermaistu dėl visos vitaminų paletės.
Košės desertinėje tiekiamos ekologiškuose kokosų dubenėliuose, labai tinkančiuose prie atostogų tematikos. Patiekiami ir ne visai šiam sezonui būdingi patiekalai – vaisių ir uogų glotnučiai su jogurtu, naminiais traškiais dribsniais su medumi ir kitokiais priedais.
Kadangi pusryčiai mieste yra nedidele šventė arba tam tikros atostogos, į meniu buvo įtraukti belgiški vafliai su itin skania namine karamele, ledais, uogomis ir riešutais (6 eurai), kuriems tiesiog neįmanoma atspirti. Tai yra pusryčių patiekalas ir desertas viename, malonumas akims ir skrandžiui, todėl jis mėgstamas ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų.
Pusryčių koncepcija pagal desertinę „Atostogos“ – tai klasika, paskaninta vaisiais, sezoninėmis uogomis, namine karamele, natūraliavanile bei klevų sirupu saldintais dribsniais su medumi. Kiekvieno patiekalo skonis paryškinamas įdomiais, subtiliais prieskoniais, sukuriančiais išskirtinį akcentą, – tongapupėmis ar trumų aliejumi.
Pasak Svetlanos, nors gali atrodyti, kad kavinės įdeda į patiekalus įvairių priedų tik dėl estetikos, iš tiesų yra galvojama ir apie maistingumą.
Svarbiausia, pasak šefės, nuosekliai išlaikoma produkto kokybė. Jeigu galvojama vien tik kaip patiekalą padaryti instagraminį ir estetiškai patrauklų, o receptūra nėra ištobulinta, grįžti į šią vietą niekam nebesinorės. O kad patiekalas taptų iš tiesų patrauklus ir maistingas, lėkštėje reikia derinti spalvas naudojant natūralius ingredientus: pavyzdžiui, sodri žalia avokadų spalva suteikia patiekalams gyvybingumo, vaisiai – vasaros dvelksmo, net vaflių formos parinkimas suteikia žaismingumo ir estetikos.
Taigi, žiūrint į pasaulio pusryčių mados kryptis, kurios neišvengiamai, nors ir šiek tiek pavėluotai, pasiekia ir lietuvių stalą, dominuoja sveika gyvensena, spalvingi deriniai, maistingi priedai, supermaistas. Bet klasika yra nepamirštama – pamėgti kiaušinių patiekalai išliks restoranų meniu.
Socialinių medijų eroje maistas dar turi būti estetiškas. Juk pirmiausia jį pamatome, o tik vėliau paragaujame. Bet ir gerai, kad instagramas kuria tendencijas, – juk dabar ispaninių šalavijų sėklos tapo ne tik maisto tinklaraštininkų, bet ir restoranų šefų pamėgtu ingredientu, o akai uogos nebeskamba kaip keiksmažodis – jos jau asocijuojasi su pagrindiniu glotnučių elementu. Sumuštinis su dešra, net jei ir fotografuojamas, paprastai lieka telefone buitiškų asmeninių nuotraukų archyve ir dažniau keičiamas spalvingu ir kur kas maistingesniu skrebučiu su avokadais. Juk spalvų ir skonių paletė iš pat ryto gali sukurti nedidelę šventę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.