Sakoma, jog be stebuklingų burtų atrakinti mylimojo širdį gali padėti ir tam tikras maistas. Ir nors lietuviai mieliau renkasi tradicinius sprendimus, į valgiaraštį meilės dieną rekomenduojama įtraukti natūralių aistros dirgiklių – afrodiziakų. Tad ką verta įsidėmėti, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir daug žadanti?
Meilės dieną švęskite saldžiai
Nors Valentino diena tradiciškai visame pasaulyje minima tik rytoj, vasario 14-ąją, jau visą savaitę pro pirkėjų akis nepraslysta raudonos spalvos ar širdelės formų atributai.
Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, siekiant palengvinti galvosūkį pirkėjams, kuo nustebinti mylimą žmogų, kasmet šiai progai suformuojamas ir specialus asortimentas. Jame puikuojasi įvairūs suvenyrai, skintos gėlės ir, žinoma, maistas.
Tiesa, pašnekovė teigia, kad nors meilė maistui – nepavaldi jokioms progoms, artėjant meilės dienai kai kurie gaminiai sulaukia gerokai daugiau pirkėjų dėmesio nei įprastai.
„Maisto produktų asortimente šią dieną vienareikšmiškai lyderiauja saldūs konditerijos gaminiai. Pavyzdžiui, lyginant su įprastu savaitgaliu, kuomet ir taip ūgteli konditerinių kepinių paklausa, prieš ir per meilės dieną tortų bei tartalečių parduodama net 80 proc. daugiau. Antroje vietoje – įvairūs pyragai ir pyragaičiai, kurių nuperkama perpus daugiau“, – tendencijas komentuoja B. Čaikauskaitė.
Pasak IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, Valentino dienai būdinga simbolika vis dažniau įkvepia ieškoti netikėtų sprendimų konditerijoje.
„Šiemet kai kurie įprasti mūsų tortai įgaus širdelės formą. Taip pat ruošiame ir ypatingąjį Valentino tortą, kuris bus ryškiai raudonos spalvos. Matydami pirkėjų pomėgį braškėms, asortimentą papildysime specialiai meilės dienos proga konditerių ruoštomis braškėmis šokolade. Sakoma, jog šie abu produktai turi ypatingą poveikį, išskiria laimės hormonus“, – intriguoja N. Juchnevič.
Šventės karalienės – braškės
Teigiama, jog kai kurie maisto produktai be savo skoninių savybių turi ir kitų pranašumų. Pavyzdžiui, veikia kaip afrodiziakai ir sužadina romantiškus jausmus. Prie tokių produktų galima priskirti figas, avokadus, smidrus, bananus, aitriąsias paprikas, braškes bei jūrų gėrybes.
B. Čaikauskaitės teigimu, lietuviai šių produktų gausiai įtraukti į Valentino dienos meniu dar neskuba.
„Vadinamiesiems afrodiziakams Valentino dieną skiriamas toks pats dėmesys kaip įprastai. Galioja tik viena išimtis – braškės tądien yra šluojamos. Matyt, žmonės yra išsiilgę jų saldaus ir ryškaus skonio, todėl šią dieną įprastai parduodama dvigubai daugiau braškių – jų pardavimai lenkia metinį pardavimų vidurkį“, – sakė tinklo atstovė.
Nuo braškių populiarumu neatsilieka ir jūrų gėrybės. Pastebimai išauga austrių, midijų, jūros šukučių, krevečių – tiek šaldytų, tiek šviežių – paklausa. Be to, tądien parduodama daugiau nei įprasta lašišos.
Karštas šokoladas, kuriam aistros pridės aitriosios paprikos
Jei dar neturite idėjų, kaip šventinę dieną nustebinti antrąją pusę, N. Juchnevič siūlo paprastą, bet daug malonumų garantuojantį receptą.
Juk atsispirti karštam šokoladui gali ne kiekvienas, ypač kai šalia braškės ir visai netikėtas ingredientas – aitrioji paprika. Sakoma, jog būtent pastarasis produktas yra puikus meilės prieskonis. Galbūt dėl to jis taip mėgstamas Rytų šalyse, kurios garsėja tiek aštriu maistu, tiek ugninga aistra.
Reikės:
¼ puodelio tamsios kakavos;
750 ml pieno;
250 ml grietinėlės;
100 g juodojo arba pieniško šokolado;
1 arbat. šaukšt. vanilės;
žiupsnelio druskos;
1 vid. dydžio aitriosios paprikos (gali būti džiovinta);
plaktos grietinėlės papuošti (nebūtina);
žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių;
šviežių braškių.
Kaip gaminti
Į nedidelį puodą dėkite aitriąją papriką, supilkite pieną, grietinėlę ir persijotą kakavą. Viską kaitinkite virš nedidelės ugnies, nuolat maišykite, kol nebeliks kakavos gumulėlių.
Kai gėrimas užvirs, nuimkite puodą nuo ugnies ir padėkite į šalį maždaug 10 min. – tai padės atsiskleisti aitriosios paprikos aromatui.
Po to pipirą išimkite ir puodą grąžinkite toliau kaisti ant nedidelės ugnies. Sudėkite smulkiai sulaužytą šokoladą, gėrimą nuolat maišykite, kol jis įgaus vientisą šokoladinę masę. Kai gėrimas užvirs, nuimkite puodą nuo ugnies, įberkite žiupsnelį druskos, vanilės ir viską gerai išmaišykite.
Gėrimą pilkite į puodelius, puoškite plakta grietinėle ir aitriosios paprikos dribsniais. Šalia patiekite nuplautas braškes. Karštas šokoladas sušildys, o braškės nuteiks svajingai.
Gėrimą pilkite į puodelius, puoškite plakta grietinėle ir aitriosios paprikos dribsniais. Šalia patiekite nuplautas braškes. Karštas šokoladas sušildys, o braškės nuteiks svajingai.