Palangoje – unikali proga paragauti stintų, paruoštų pagal seną autentišką žvejų receptą

2019 m. vasario 8 d. 19:34
Stintos eina. Taip pajūrio gyventojai apibūdina laiką, kai stintos būriais traukia iš jūros į nerštavietes Nemuno žemupyje, o šio krašto vyrai aukoja viską, kad galėtų dienas ir naktis leisti ant Palangos tilto ir Kuršių marių ledo arba nusėdę uostamiesčio krantines.
Daugiau nuotraukų (7)
Agurkais kvepiantis, sidabru žvilgantis jų laimikis tampa vienu gardžiausių žiemos sezono valgių, kuris valgomas rankomis ir tiesiogine žodžio prasme verčia aplaižyti pirštus.
„Stintos – ypatingas delikatesas, kurį lietuviai garbina nuo seno“, – kalbėjo Stintų ordino maršalas ir vienas Stintų šventės, vyksiančios šį savaitgalį, rengėjų Gintaras Sičiūnas.
Stintos kvepės ne tik agurkais
Ištikimybę stintoms lietuviai demonstruoja kasmet plūsdami į Stintų šventę Palangoje – šis kurortas yra pasiskelbęs Baltijos jūros stintų sostine.
Lankytojų minias pritraukiančiame renginyje tradiciškai populiariausios yra miltuose apvoliotos keptos stintos. Šiemet penkios stintos J.Basanavičiaus gatvėje veikiančioje mugėje kainuoja 5, kavinėse porcija stintų – 6-8 eurus.
Tačiau šiemet palangiškiai gerokai pasistengė, kad nustebintų svečius. Šiai šventei dar prieš metus ruoštis pradėję Stintų ordino kavalieriai ieškojo ypatingų receptų.
„Buvome girdėję, kad senieji pajūrio žvejai stintoms ruošti naudodavo gintarą. Visus metus klausinėjome apie tai Palangos senbuvių. Nelengva buvo išgauti receptus – juk visi žvejai juos slepia. Bet sužinojome“, – juokėsi G.Sičiūnas.
Todėl šįmet stintos kvepės ne tik agurkais, bet ir gintaru.
„Taip paruoštų stintų bus galima paragauti pirmą kartą. Nors iš tiesų tai nieko nauja – tiktai atgaivinti, mūsų pačių ne kartą išbandyti ir tobulinti senieji receptai“, – sakė G.Sičiūnas.
Gintaro atsargos buvo kaupiamos visus metus – šventei prireiks apie 3 kg šių Baltijos dovanų. Maistui paruošti naudojamas minkštesnis, daugiau aromato turintis gintaras, o jį atrinko tautodailininkai, įgudę dirbti su gintaru.
Nauji atradimai gurmanams
Stintas pagal kulinarinio paveldo receptus Stintų ordino nariai ruoš savo pilimi laikomame „Moliniame ąsotyje“ – stintos bus rūkomos su gintaro dulkėmis, kitos kepamos su degintu gintaru, dėl kurio įgaus specifinio kvapo ir skonio.
Dar vienas palangiškių atgaivintas kulinarinio paveldo valgis – keptos stintos, marinuotos su gintaro actu.
„Dėl gintaro stintos būna tvirtesnės ir pasižymi savotišku skoniu bei aromatu. Gurmanams tikrai patiks. Kaip ir gintaro arbata, paskaninta medumi su gintaru“, – neabejojo G.Sičiūnas.
Toli gražu ne kiekvienas gurmanas yra ragavęs dar vieno ypatingo patiekalo – stintų ikrų kotletukų.
Šį neapsakomai skanų valgį Palangoje per Stintų šventę ruošia vienintelis senosios kartos žvejys, juos kepantis tiktai kartą per metus
Naujus receptus demonstruos ir barbekiu čempionato dalyviai
Atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik kepta stinta neapsiriboti – kavinių ir restoranų virtuvių šefai, o taip pat  Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintą savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir labai skaniai. 
Pasak vieno iš pagrindinių Stintų šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu. 
„Šiame čempionate dalyvauja geriausi grilio meistrai su savo komandomis, ir čempionatui jie labai rimtai rengiasi – jo metu kasmet gimsta nauji receptai. Virtuvės šefai siekia kelti savo reitingus, o taip pat – parodyti kitiems čempionato dalyviams naujienas, pristatyti gamybos subtilybes. Bet svarbiausia šiame čempionate yra tai, kad jo metu kuriami nauji receptai“, – kalbėjo N. Stasiulis. 
Bus galima įsigyti ir šviežios žuvies
O paskanavę geriausių virtuvės meistrų paruoštos stintos, šventės svečiai, grįžę į namus, galės ir patys išbandyti išmoktus receptus, kadangi šviežios, ką tik pagautos stintos šventėje turėtų būti apstu.
„Stintų yra, žvejai jau traukia pilnus tinklus. Stintų šventės metu šviežią žuvį pardavinės apie dvidešimt vietos žvejų“, – sakė K. Pakutinskas.
Prieš šventę kilogramas stintų pajūryje kainavo nuo 3 iki 6 eurų – kainą lėmė jų dydis.
StintosStintų šventėPalanga
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.