Tarptautinis konditerių konkursas - kaip paruošti gardžiausią vyniotinį?

2019 m. sausio 31 d. 15:00
Kiek yra būdų skirtingai paruošti tą patį vyniotinį? Ar užsieniečiai jį ruoštų kitaip nei mums įprasta? Į šiuos klausimus savo darbais atsakė tarptautinio konditerio konkurso dalyviai.
Daugiau nuotraukų (11)
Ketvirtadienį Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre nuo ryto vyko tarptautinis konditerių profesinio meistriškumo konkursas „Klasika naujai“. Jame dalyvavo 3 užsienio šalių ir 6 Lietuvos mokyklų svečiai, dėl skaniausio vyniotinio pasirengę dirbti kartu ir tarpusavyje dalytis išmoktomis profesinėmis subtilybėmis. Tokio pobūdžio konkursas Lietuvoje vyko pirmą kartą.
Mus vertina Vokietija
Konditerių profesijos mokytoja Janina Narbutienė plačiau papasakojo, kokia neįprasta užduotis teko būsimiems konditeriams.
„Klasika – mūsų Kuršėnų vyniotinis. Dalyvių užduotis buvo naudojant tuos pačius ingredientus ir pritaikant naujas tendencijas sukurti kažką savo, naujai.
Konkurse dalyvauja svečiai iš Ukrainos, Latvijos ir Estijos. Taip pat dalyvauja net 6 Lietuvos mokyklų mokiniai. Naujovė – mišrios komandos. Komandos sudarytos traukiant numeriukus – daugeliu atvejų taip ir išėjo, kad poros buvo iš skirtingų valstybių.Lietuvių ir užsieniečių gamybos technikos šiek tiek skiriasi. Tačiau skirtumai nėra ryškūs, tos šalys mums gana artimos“, – teigė J.Narbutienė.
Mokykla bendradarbiauja su labai daug šalių. Danija, Estija, Latvija, Suomija... Mokiniai įgūdžius yra tobulinę ir Italijoje, Belgijoje, Vokietijoje.
„Pas mus taip pat atvyksta svečių. Ypač mūsų mokyklą yra pamėgę vokiečiai – Vokietijoje esančios mokyklos atstovai apsilanko kasmet“, – pasakojo mokytoja.
Vyniotiniai nepražus!
Konkurse dalyvavo 8 komandos. Prizinės vietos yra trys, jų laimėtojai džiaugsis medaliais bei knygomis apie konditeriją ir apie Lietuvą.
Dalyvavimas konkurse patiems dalyviams nekainavo, kadangi žaliavomis aprūpino mokyklos partneriai. Be to, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Roma Šimukauskienė patikino, kad konkurso rezultatai tikrai nepražus ir nebus išmesti.
„Dalyviai gamina labai nedidelius vyniotinius. Dalį degustuos komisija, o viską, kas liks, manau, suragaus patys dalyviai. Maisto tikrai nebus daug ir juo džiaugsis mūsų konkursantai, viskas bus sunaudota iki paskutinio trupinio“, – juokėsi R.Šimukauskienė.
Mokykla iniciatyviai organizuoja ir kitus profesinius konkursus – pavyzdžiui, gegužės mėnesį planuojamas nacionalinis padavėjų konkursas. Bendraujama ir su kitomis šalimis, mokykla priklauso Europos viešbučių ir restoranų mokyklų asociacijai. Didelis mokyklos profesionalumo įvertinimas – jau daug pasiekę ir į mokyklą tobulintis einantys žmonės.
Darbo? Pilna
Tarptautinės žinios ir bendradarbiavimas – ne vieninteliai šios mokyklos privalumai. Pavaduotojos teigimu, centre mokosi netgi savo srityje gerai žinomi verslininkai. Pasirodo, mokyklą baigę mokiniai gali tapti ne tik įmonių trokštamais darbuotojais, bet yra įgiję ir pakankamai verslumo įgūdžių, kad galėtų pradėti ir vystyti individualią veiklą.
„Mokomės ir iš užsienio, norime semtis patirties, pradedame organizuoti mišrių komandų konkursus. Svarbu tobulinti ne tik savo profesinius gebėjimus, bet ir bendrąsias kompetencijas, bendravimą anglų kalba, kas XXI a. Europoje yra būtina. Po konkursų, kaip ir po tarptautinio bendravimo, mokiniai tampa drąsesni. Jiems daug lengviau susirasti vietą darbo rinkoje.
Turime ir mokinių, kurie patys sau kuriasi darbo vietas. Šiuo metu turime vieną mokinį, kuris jau turi tris restoranus – pradėdamas pas mus mokytis, jis jau turėjo sukūręs savo verslą ir atėjo pas mus dar padidinti kompetencijos. Žinomi šefai noriai atvyksta į mūsų mokyklą, veda seminarus“, – džiaugėsi R.Šimukauskienė.
Mokymo centre mokiniai siekia įgyti paklausias darbo rinkoje profesijas: maisto pramonės darbuotojo, konditerio, virėjo, padavėjo ir barmeno, svečių aptarnavimo darbuotojo, viešbučio ekonomo ir svečių aptarnavimo darbuotojas, kelionių agento, smulkiojo verslo organizatoriaus, elektroninės prekybos agento, pardavėjo, apskaitininko ir kasininko.
Konditerija – populiariausia specialybė. Virėjai, padavėjai ir barmenai – taip pat paklausios kryptys. O pora mokyklos profesijų – itin paklausios tarp darbdavių, tačiau visuomenėje dar nespėjusios išpopuliarėti.
„Labai reikalingos profesijos – viešbučio ekonomas ir svečių aptarnavimo darbuotojas. Sulaukiame viešbučių kreipimųsi. Viešbučių tinklai auga visoje Lietuvoje, o darbuotojų – nėra. Turime visas viešbučiui skirtas profesijas, į jas mokytis atėjęs žmogus paskui tikrai gautų darbą“, – skatino pavaduotoja ir džiaugėsi, kad mokymo įstaiga kasmet auga.
Norėdami patys išbandyti mokslą Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre, gali kreiptis į Vystymo skyriaus vedėją Ritą Komolovą, tel.: 867428657 arba el. p.: vystymas@mpcentras.lt
Daugiau informacijos galite rasti mokyklos tinklalapyje.
konditeriaiKonkursasMokykla
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.