Prestižiniame leidinyje – liaupsės lietuviškam restoranui: „Nerealiai puikus“

2019 m. sausio 11 d. 11:18
Lrytas.lt
Kartu su prestižiniu verslo, finansų, ekonomikos ir politikos dienraščiu „Financial Times“ pasirodantis mėnesinis žurnalas „How to Spend It“ neseniai skyrė vietos straipsniui apie vieną Vilniaus restoraną. 
Daugiau nuotraukų (15)
„Atšaukti skrydžiai kartais tampa tikru atsitiktinumu. Neseniai turėjau grįžti iš Vilniaus į Niujorką, tačiau skrydis į Varšuvą, per kurią skridau, buvo atšauktas, tad dar vienai nakčiai įstrigau Lietuvos sostinėje.
Tiesą sakant, buvau maloniai nustebinta. Praleidau dar vieną naktį stilingame „Pacų“ viešbutyje. Be to, turėjau galimybę pavakarieniauti ten, kur norėjau, bet neradau tam laiko“, – rašo straipsnio autorė Rima Suqi.
Taigi, ji apsilankė „Ertlio Name“, Lietuvos istorinės virtuvės restorane, kurį galima rasti Vilniaus senamiestyje. Jis yra įsikūręs XVII amžiaus name, kuris kažkada priklausė mūrininkui ir dailidei.
„Aš nuoširdžiai džiaugiuosi, kad apsilankiau „Ertlio Name“, nes vakarienė buvo nerealiai gera“, – pasidžiaugė autorė.
Kaip ir daugelis Lietuvos sostinės restoranų, šis turi degustacinį meniu, siūlantį 2 valandų 4 dalių vakarienę (pasak autorės, už labai priimtiną 30 eurų kainą plius 20 eurų už vyną, derantį prie maisto) arba 3 valandų 6 dalių vakarienę (už 40 eurų ir 30 eurų už vyną).
R.Suqi patikino, kad paprastai viena restorane nesirenka degustacinio meniu, todėl šį kartą pasirinko pirmąjį variantą – 2 valandų vakarienę.
„Vyriausio šefo Tomo Rimvydžio gaminami patiekalai yra įkvėpti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos. Prieš atverdamas restorano duris jis daug laiko praleido nagrinėdamas receptus, kuriuos rado dvaruose ir vienuolynuose, norėdamas sukurti modernias viduramžių, Renesanso ir baroko laikmečio patiekalų versijas. Kiekvienas patiekalas turi savo tvirtas šaknis istorijoje.
Vakaras prasidėjo ragaujant naminę burokėlių duoną su itin skaniu kanapių sviestu. Meniu nurodyta, kad tai XVI a. receptas.
Po to ragavau XVIII a. patiekalą – eršketo ir ungurio paštetą, XVI a. pastarnokų sriubą su jautienos sultiniu, kuris buvo gaminamas 4 dienas, tada pagal XIX a. receptą paruoštą fazano krūtinėlę su salierų tartalete ir spanguolių padažu, o kulminacijai buvo patiektas XIX a. desertas – šokoladiniai putėsiai su burokėlių biskvitu“, – pasakojo straipsnio autorė.
Anot jos, kiekvienas patiekalas buvo pristatytas, padavėjas papasakodavo ne tik iš ko pagamintas patiekalas, bet ir pateikdavo istorinių žinių, pavyzdžiui, kad geltonos spalvos maistas būdavo siejamas su turtais, žvėriena buvo vadinama karių maistu.
„Slapta troškau dar vienos dienos, kad galėčiau čia sugrįžti dar kartą ir pasimėgauti vakariene“, – baigė savo istoriją R.Suqi.
„30 geriausių restoranų“ rinkimuose „Ertlio namas“ pernai užėmė 17-ąją vietą. 
Parengta pagal howtospendit.ft.com
restoranasVilniuskur pavalgyti
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.