Prieš penkerius metus gaminti pamėgusiai moteriai kilo mintis pradėti rašyti tinklaraštį „Ant medinės lentelės“. Jame K.Pišniukaitė nemažai pasakojo ir apie glitimą, kurio dėl sveikatos bėdų kurį laiką teko atsisakyti.
O šiandien Kristina pristatė ir pirmąją savo kulinarinę knygą, pavadintą taip pat, kaip ir tinklaraštis – „Ant medinės lentelės“.
„Prieš penkerius metus pradėjau rašyti kulinarinį tinklaraštį „Ant medinės lentelės“. Ilgainiui rašymas apie maistą man tapo itin miela veikla, todėl netrukus savo darbo vietoje svajodavau apie tai, ką gaminsiu tą dieną, su kuo derinsiu produktus, kaip juos patieksiu ir pan. Ilgainiui šios mintys užgožė visas kitas, todėl supratau, kad maisto gaminimas yra mano kelias į laimingą gyvenimą“, – pasakojo autorė.
Ir štai svajonė išsipildė – jau ilgiau nei metus moteriai pragyventi užtenka vien tinklaraščio.
Dabar išsipildė ir antroji svajonė – parašyti knygą.
Pasiūlymą sukurti kulinarinę knygą tinklaraštininkė gavo praėjusią žiemą. Kiek padvejojo – juk kulinarinių knygų išleista jau tiek daug. Bet vis dėlto sutiko. Tik tvirtai nusprendė, kad jos knyga bus ne ta, kurią pirkėjai pasideda į lentyną ir pamiršta.
Kristinos tikslas buvo sukurti tokią knygą, kuri būtų nepamainoma virtuvėje, riebaluotais ir nuo dažno vartymo apsiglamžiusiais puslapiais. Todėl stengėsi į ją nedėti sudėtingų receptų.
Knygos pradžioje autorė pasidalijo savo sukaupta patirtimi ir patarimais, kaip be pastangų maitintis sveikiau ir įvairiau. Be abejo, papasakojo ir apie glitimą, kurio netoleravimas ir patarimai, kaip galima be jo apsieiti kasdienybėje, nemaža dalimi prisidėjo prie tinklaraštininkės išpopuliarėjimo.
Debiutinėje knygoje K.Pišniukaitė skiria dėmesio ir kitam jos savotišku skiriamuoju ženklu tapusiam dalykui – savaitės paruoštukams. Tai – iš anksto paruošti užkandžiai, kuriuos savaitę galima išlaikyti šaldytuve, taip gerokai sau palengvinant kasdienybę.
Be to yra daugybė idėjų, ką skanaus galima greitai ir lengvai paruošti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Idėjų savo stalui ras ne tik visavalgiai, bet ir veganai – nemažai receptų puikiai tinka jiems.
Įdomu tai, kad dalis receptų yra iš kruopų. K.Pišniukaitė pakvietė į jas pažiūrėti ne tik kaip į garnyrą, bet ir kaip į galimą pagrindinį patiekalą.
Paskutiniame skyriuje pasakojama, kaip suplanuoti savaitės meniu, kodėl tai verta daryti ir kaip pasirinkus po receptą iš kiekvieno skyriaus turėti savo subalansuotą meniu.
Svarbiausia, kad visi knygoje aprašyti patiekalai yra be glitimo.
Paklausta, per kiek laiko gimė knyga, K.Pišniukaitė sakė: „Nuo idėjos iki jos įgyvendinimo praėjo maždaug metai, bet turiniui – receptų kūrimui, patiekalų fotografavimui, rašymui prireikė 4 mėnesių intensyvaus darbo nuo ryto iki vakaro“.
Autorė ilgai galvojo, ar į knygą dėti tik visiškai naujus receptus, ar ir tuos, kurie buvo jos tinklaraštyje „Ant medinės lentelės“.
„Tačiau tinklaraštyje buvo tokių atrastų skonių, tokių receptų, kurių tiesiog negalėjau neįdėti į savo pirmąją knygą. Todėl maždaug 20 proc. visų knygos receptų yra jau matyti mano tinklaraštyje, o likę – nauji“, – teigė K.Pišniukaitė.
Su svetainės lrytas.lt „Skonio“ rubrikos skaitytojais K.Pišniukaitė mielai pasidalijo vienu receptu iš savo debiutinės knygos „Ant medinės lentelės“.
Piemenų pyragas su saldžiųjų bulvių kepure
4 porcijoms reikės:
aliejaus kepimui;
400 g maltos jautienos;
2 česnako skiltelių;
1 morkos;
1 saliero lapkočio;
1/2 a. š. druskos;
1/4 a. š. pipirų;
1/2 a. š. džiovinto čiobrelio;
1 v. š. Vorčesterio padažo;
1 v. š. bazaminio acto;
3 v. š. pomidorų pastos;
300 ml jautienos sultinio;
1 kg saldžiųjų bulvių;
50 g sviesto + 50 ml pieno arba 2 v. š. alyvuogių aliejaus (jei norite versijos be pieno produktų).
Gaminame:
Keptuvėje įkaitiname aliejų ir iškepame maltą jautieną.
Į keptuvę beriame smulkintą česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir salierą, kepame 5 minutes. Beriame druskos, pipirų, čiobrelio, išmaišome.
Pilame Vorčesterio padažą, balzaminį actą, pomidorų pastą, jautienos sultinį. Kai viskas užverda sumažiname ugnį ir neuždengę keptuvės troškiname 40 minučių.
Saldžias bulves nuskutame, supjaustome stambiais gabalėliais ir išverdame. Bulvės virs apie 20 minučių.
Virtas saldžias bulves sutriname su sviestu, pienu, žiupsneliu druskos. Jei norite versijos be pieno produktų, vietoje sviesto ir pieno pilkite alyvuogių aliejaus. Į kepimo skardą dedame mėsos troškinį, o ant viršaus trintas saldžiąsias bulves.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.