Maisto ragautojas: 29 vieta, restoranas „Sofa de Pancho“ Vilniuje

2018 m. spalio 31 d. 22:57
„Maisto ragautojas“
Šį karta siūlau kartu su #MaistoRagautojas nusikelti į Meksiką. Į mums, lietuviams, tolimą, egzotišką ir tuo pačiu paslaptingą šalį, visame pasaulyje garsėjančia šventyklomis, triukšmingu poilsiautojų pamėgtu kurortu Akapulko, žiauriais narkotikų mafijų karais bei visame pasaulyje išgarsėjusia MEKSIKIETIŠKA virtuve.
Daugiau nuotraukų (12)
29-oji vieta 2018 m. „30 geriausių restoranų“ rinkimuose – „Sofa de Pancho“ restoranas Vilniuje.
Ar mažulytis Vilniaus senamiestyje įsikūręs restoranėlis sugebės mus perkelti į Meksiką, kur pajusime meksikietiškos „mariachi“ serenados akordus? Akimirkai sulaukau kvapą... Tegul kelionė prasideda.
Užkandžiai:
1. Takas „Tinga“, kaina − 5 eurai
Kukurūzų tortilija patiekiama su lėtai troškinta kiauliena, ispaniška kiaulienos dešra „chorizo“, jalapenais, kalendra ir baltuoju svogūnu. Atskiros užkandžio sudedamosios dalys, kaip kepta kukurūzų tortilija, ir byranti kiauliena tiesiog tirpo burnoje, o lietuviškas ridikėlis pridėjo šiam užkandžiui gaivumo. Beje, labai dažnai meksikietiškoje virtuvėje naudojami ridikėliai − gal čia turime kažką bendro? Ko pasigedau? Labai svarbios šio užkandžio sudedamosios dalies − prieskonių, kurių ypač trūko lėtai troškintoje kiaulienoje. Jutau, kai užkandis prašyte prašosi daugiau druskos, daugiau jalapeno, daugiau „chorizo“! Šiam takos užkandžiui skiriu 7 balus.
2. „Quesadilla“, kaina − 6 eurai
Kvietinės tortilijos įdarytos sūriu, ispaniška kiaulienos dešra „chorizo“, grybais, bulvėmis ir salsos padažu. Užkandis patiekiamas su žaliosiomis salotomis, „ensalada“, grietine ir žaliuoju žolelių padažu. Deja, apkeptos kvietinės tortilijos buvo labai sausos ir neprilygo prieš tai ragautoms traškioms kukurūzų tortilijoms. Kvietinės tortilijos galėjo būti plonesnės, nes įdaro buvo gerokai per mažai, o viena iš įdaro sudėtinių dalių – bulvė − tik dar labiau paryškino įdaro trūkumą. Būtent todėl kiekvienas kąsnis tarsi springo burnoje. O jei burnoje sprangu, ieškai kompensacijos − padažo, tačiau dideliais kiekiais vartojamas padažas užgožė pagrindinio užkandžio skonį. Užkandį vertinu tik 4 balais.
3. Takas „Costillas“, kaina − 8 eurai
Kukurūzų tortilija patiekiama su jautienos šonkaulių mėsa, marinuota tamsaus alaus, kumino, „chile morita“ sultinyje, daržovių „pico de gallo“ ir pomidorų „tomatillo cascabel pasilla“ padažu. Prisipažinsiu, pirmą kartą šiame restorane pajutau meksikietiškai virtuvei būdingą įvairių skonių suderinamumą. Skonių mišiniai tarsi meksikietiškos kultūros atspindys lėkštėje buvo aiškiai jaučiami. Lašelis patiektos žaliosios citrinos užkandžiui suteikė gaivumo. Iki tobulo užkandžio paruošimo pritrūko tik žiupsnelio druskos, todėl šiam patiekalui skiriu 9 balus.
4. „Nachos“, kaina − 9 eurai
Kukurūzų traškučiai kepti krosnyje su skirtingais sūriais, ispaniška kiaulienos dešra „chorizo“ ir pupelių tyre „frijoles“. Patiekiama su tirštu avokadų padažu „quacamole“ ir „namų salsa“. Šis užkandis yra tikras meksikietiškos virtuvės pasididžiavimas, o virtuvės šefui garbės reikalas šį patiekalą patiekti idealiai. O, taip! Tikra „mariachi“ serenada burnoje...Šios „nachos“ buvo tikrai dieviškos, netgi galiu drąsiai teigti, jog pačios skaniausios mano valgytos Lietuvoje. Kiekvienas šio restorano svečias privalo užsisakyti šį patiekalą. Šis užkandis to vertas, todėl skiriu 10 balų.
Pagrindiniai patiekalai:
5. „Birria“, kaina − 22 eurai
Virtuvės šefo pasidižiavimas − per naktį marinuotas ėriuko kulnas „chile ancho“ „guajillo“ padažo apsuptyje, po to ilgai troškintas savo sultyse. Patiekiamas kaip takas: su šiltomis kukurūzų tortilijomis, šviežiomis salotomis, grietinės ir „namų salsa“. Daug įvairių skonių turinti ir nuo kaulo byranti kulninės mėsa buvo tikra šventė mano širdžiai ir sielai, o dar virtuvės šefo dosnumas patiekiant net du ėriuko kulno vienetus buvo tarsi kalėdinė dovana šį saulėtą rudenį. Ko gero, didžiausias šio patiekalo minusas yra tas, jog jis patiekiamas be šaukšto, o juk įvairių skonių persismelkusį padažą norėjosi ragauti ir ragauti...Antras Jums skiriamas minusas − prie patiekalo nepateikiate šiaudelio, itin tinkančio pasimėgauti kaulų čiulpų turiniu. Kitą kartą nenustebkite, kai Jūsų paprašysiu supakuoti ėriuko kaulus išsinešti. Šaunuoliai, tai buvo pats geriausias restorano patiekalas, kuri norėčiau įvertinti net 11 balų. Taip, nesuklydau − 11 balų.
6. „Costillas“, kaina − 13 eurų
Kiaulienos šonkauliai patiekti su šviežiomis daržovėmis ir bulvėmis su lupena. Jūsų meksikietiško restorano vituvės šefo demonstruojami sugebėjimai, deja, neatsispindėjo šiame patiekale. Pakankamai dosni porcija buvo perlaikyta aukštoje kepimo temperatūroje, todėl tamprūs, sausi ir mažai skonio turintys kiaulienos šonkauliai mane nuvylė. Susidarė įspūdis, kad šį kartą virtuvės šefui paruošti byrančią, sultingą, lėto kepimo, geriausius kiaulienos šonkaulius Lietuvoje tiesiog pritrūko laiko. Deja, po geriausio restorano pagrindinio patiekalo seka pats prasčiausias restorano pagrindinis patiekalas. Siūlau Jums aplankyti „Rib Room“ restoraną Vilniuje, kur patiekiami ypatingo skonio šonkauliai. Kartais verta pasimokyti bei pasisemti patirties ir iš konkurentų. Šį pagrindinį patiekalą vertinu tik 3 balais.
7. „Gambas a la Mexicana“, kaina − 22 eurai
Didžiosios krevetės patiekiamos su paprika, raudonaisiais svogūnais, pagrindinio patiekalo padažu „chile chipotle“, kvietinėmis tortilijomis, šviežiomis ožkos sūrio salotomis, daržovių „pico de gallo“ ir grietinės padažais. Amerikietiški kalneliai tęsiasi: po prasto patiekalo vėl seka puikus pagrindinis patiekalas. Idealiai paruoštos krevetės bei patiektos su ypatingu meksikietišku padažu puikiai derėjo su šviežiomis ožkos sūrio salotomis, tačiau kvietinių tortilijų šiame patiekale buvo per daug. Virtuvės meistrams siūlyčiau pagalvoti apie tam tikrų ingredientų atsisakymą − nedėkite ant lėkštės to, kuo abejojate. Už šį pagrindinį patiekalą skiriu 8 balus.
8. „Almejas“, kaina − 16 eurų
Midijos paruoštos grietinėlės, baltojo vyno ir meksikietiškame „chipotle“ sultinyje. „Chipotle“ − tai dūmo skonio pipiras, kuris patiekalui suteikia ypatingą aromatą. Jei Jūs esate jūros gėrybių mėgėjas, rekomenduoju „chipotle“ prieskonį išbandyti ir namuose. Beje, šį prieskonį galite atskirai įsigyti „Sofa de Pancho“ restorane. Patiektos midijos buvo tinkamai paruoštos, tačiau gana mažos, todėl buvo labai sunku pajausti skonį visa apimtimi. O taip norėjosi išlukštenti ir ragauti bent po tris vienu metu. Midijos manęs nesužavėjo, tačiau midijų padažas atvėrė man tikrą neįprastų skonių įvairovę. Tai vertinu ir įvertinu 7 balais.
Desertas ir kava
9. „Key lime“, kaina − 5 eurai
Prisipažinsiu, kad patiektas desertas lėkštėje atrodė gana kukliai, o jo minimalus papuošimas tik sustiprino įspūdį apie artėjantį nusivylimą. Tačiau patiektas žaliųjų citrinų desertas, kurio pagrindą sudarė kondencuotas pienas ir sausainiai, buvo paruoštas praktiškai idealiai. Buvo tinkamai išlaikytas rūgštumo ir saldumo balansas, skoniai tarpusavyje derėjo. Tik viduryje deserto esantis sausainių pagrindas buvo sausesnis ir kietesnis nei išorėje. Patikėkit, tai tik maža smulkmena, todėl šį desertą vertinu 9 balais.
10. „Espresso“ kava, kaina − 2 eurai, „cappuccino“ kava – 3 eurai
Ar pastebėjote, kad Vilniaus restoranuose kavos kainos apvalinamos iki didesnės sumos ir retai kur bepamatysi, kad, pavyzdžiui, „espresso“ kava kainuotų 1 eurą ir 90 centų? Sutikite, kad mums, lietuviams, kava svetur jau atrodo ne tokia ir brangi.
Šiame restorane patiektos kavos paruošimui yra skiriamas pakankamas dėmesys. Išskirčiau „cappuccino“ kavos paruošimą, kur dar reiktų pasitempti. Bendras kavų paruošimo įvertinimas − 9 balai.
Bendri pastebėjimai apie restoraną:
A) Įsivaizduokime, kad pas Jus į restoraną vakarienei atvyksta svečias iš Meksikos. Ko jam gali trūkti Jūsų patiekaluose? Žinoma − AŠTRUMO! Nebijokite pasiūlyti keletą tradicinių aštrių meksikietiškų patiekalų ir gaminti taip, kaip jie yra gaminami Meksikoje.
B) Jūsų meniu galima rasti tik vieną desertą. Taip, jis puikus, tačiau ar Meksikos virtuvė turi tik vieną vienintelį desertą? Kokį desertą turėsite pasiūlyti antrą kartą Jūsų restoraną aplankiusiam klientui? O trečią kartą?
C) Bendra švara restorane yra tinkama, tik nepamirškite nuolat valyti ventiliacijos angas ne tik virtuvėje, bet ir tualete. Taip jau nutinka, kad patalpas valantys asmenys visą savo dėmesį ir koncentraciją nukreipia į grindis, pamiršdami pakelti akis į viršų ir pažvelgti į valomas patalpas kliento akimis.
Šio „Facebook“ projekto tikslas − kitomis akimis pažvelgti, išgryninti esančius Jūsų restorano trūkumus. Jūsų teisė į išdėstytus argumentus atsižvelgti, pasitempti ir ateityje būti geriausiu restoranu Lietuvoje. To Jums ir linkiu.
Bendras vertinimas: 77 balai, kurie dalijami iš 10 vertintų patiekalų.
Galutinis balas: 7,70
Vieta:
1. „Sofa de Pancho“ (Vilnius) − 7,70 balai
2. „Velvetti“ (Druskininkai) − 6,45 balai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.