Kad atsiskleistų geriausios pelėsinio sūrio skonio savybės, savo patarimais dalijasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas: detaliai paaiškina, prie kokių maisto produktų dera skirtingos pelėsinio sūrio rūšys.
Šįmet, palyginus su pernai, pelėsinio sūrio paklausa pastebimai išaugo – skirtingų tokio sūrio rūšių jau nupirkta net apie 15 proc. daugiau. O ir pasirinkti mėgėjai turi iš ko: šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse siūloma beveik 100 skirtingų pelėsinio sūrio gaminių. Iš plataus pelėsinio sūrio asortimento norimą gaminį galima išsirinkti ir už 0,79 euro centų (125 g), ir už 3,99 eurų (125 g).
Kaip iš tokios įvairovės išsirinkti tinkamą sūrį? A. Polenino teigimu, norint pelėsinį sūrį pasirinkti teisingai, svarbu įvertinti, su kuo jį ketinama derinti lėkštėje. Maisto gamybos ekspertas pateikia esmines gaires, kurios neabejotinai pravers ieškant geriausių skonio derinių.
Kamamberas
Pasakodamas apie kamamberą A. Poleninas sako, kad siekiant atskleisti geriausias šio pelėsinio sūrio savybes visų pirma svarbu jį teisingai patiekti – supjaustyti tarytum pyragą. Šį sūrį puikiai tinka valgyti vienui vieną, o jei norisi skanauti įdomiau – siūlome išbandyti kamambero ir džiovintais vaisiais gardintos duonos derinį. Be to, labai skanu kamambero sūrį paskaninti džemu ar šviežiu medumi.
„Taip pat kamamberą galima naudoti ir gaminant skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, ypač populiaru šį sūrį iškepti orkaitėje, o vėliau patiekti su salotomis, duona ar obuoliais. Kadangi šis sūris lengvai tirpsta, jis gali tapti ir puikiu originalaus padažo pagrindu – tereikia sumaišyti sūrį su grietinėle ar garstyčiomis, pipirais bei kitais mėgstamais prieskoniais“, – pasakoja A. Poleninas.
Bri sūris
Iš Prancūzijos į visą pasaulį atkeliavęs ir sparčiai išpopuliarėjęs lengvos tekstūros pelėsinis bri sūris („brie“), pasak A. Polenino, bemaž populiariausias pelėsinis sūris tarp lietuvių. Dėl kiek saldaus skonio ekspertas šį sūrį rekomenduoja derinti su kitais saldžiais produktais.
„Klasikinis, todėl išties nepriekaištingas skonių derinys – bri sūris su šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, vynuogėmis ar avietėmis. Taip pat šis pelėsinis sūris puikiai dera ir su vaisiais – kriaušėmis ar obuoliais. Šis sūris puikiai tiks gardiems pusryčiams: verta išbandyti šviežio kruasano, bri sūrio ir aviečių uogienės derinį, kuriam dar niekas neliko abejingas“, – sako A. Poleninas.
Mėlynasis pelėsinis sūris
Pasakodamas apie mėlynąjį pelėsinį sūrį ekspertas atkreipia dėmesį, kad tokio sūrio prekybos tinklų lentynose galima rasti pačių įvairiausių porūšių. Pavyzdžiui, pagaminto iš avių pieno, rausvojo, rokforo, gorgonzolos ir kitų. Visi jie pasižymi pikantišku, kartais – kiek rūgštesniu ar aitresniu skoniu, tačiau tai suteikia plačias tokio pelėsinio sūrio derinimo su kitais ingredientais galimybes.
„Pavyzdžiui, salotoms mėlynasis pelėsinis sūris neabejotinai suteiks pikantiško poskonio, taip pat taps esminiu ir neatsiejamu skirtingų padažų ingredientu. Ieškodami mėlynojo sūrio derinių su kitais produktais, nevenkite eksperimentuoti: verta tokiu sūriu apibarstyti picą ar pagardinti makaronus, abejingų nepalieka ir tokio sūrio derinys su kriaušėmis – tiks ir salotoms, ir keptam užkandžiui, pavyzdžiui, ant mielinės tešlos sudėkite kriaušės riekeles ir pabarstykite sūrio“, – sako A. Poleninas.
Pelėsinis ožkų pieno sūris
Galiausiai A. Poleninas rekomenduoja paragauti ir dažno dar nespėto atrasti pelėsinio ožkų pieno sūrio. Jis puikiai tinka ir netoleruojantiems laktozės.
„Pelėsinis ožkų sūris išsiskiria minkšta tekstūra, yra palyginti tąsus. Šis sūris nepriekaištingai dera su traškia duonele, džiūvėsiais ar sausainiais, taip pat puikiai tinka skirtingoms salotoms pagardinti. Kaip ir kamamberas, pelėsinis ožkų sūris gali tapti ir pagrindiniu patiekalu – tinka kepti, gali būti valgomas su salotomis“, – sako A. Poleninas.