Kauniečiams ir miesto svečiams ši vakarienė „Tribute Vinalia Rustica. 2018“, kurios metu ilgas stalas statomas Liepų alėjoje, jau yra tapusi tradicija ne tik pasimėgauti maistu, bet ir dalintis emocijomis bei bendravimu ne tik su savais, bet ir nepažįstamais, kuriuos jau kylant nuo stalo gali vadinti savais.
Pagrindinis „Tribute Vinalia Rustica. 2018“ šventės tikslas – vienam vakarui nusikelti į Italiją, ragauti, degustuoti, atsiduoti pietietiškam gyvenimo stiliui ir, svarbiausia, perimti italų mokėjimą džiaugtis gyvenimu čia ir dabar.
„Monte Pacis“ restorano šefas Rokas Vasiliauskas su komanda kūrė specialų keturių patiekalų meniu. Patiekalus lydėjo nuo 1812-ųjų vyną gaminančios Zoninų šeimos vynas. Šeima įsikūrusi Gambelaros miestelyje Veneto regione, tačiau vyninių ji turi dešimtyje Italijos regionų, todėl buvo didelės galimybės rinktis skirtingo stiliaus vyno, kurį įdomu derinti prie patiekalų.
Zoninų šeimos vynas pasirinktas ne tik dėl didelės pasiūlos. Lorenzo Zoninas keletą kartų lankėsi Lietuvoje, spalio mėnesį jis vėl čia bus. Lorenzo mūsų vyno ekspertams ir someljė porą kartų per metus organizuoja edukacinius pietus, kurių metu vynas pateikiamas aklai. Susirinkusiesiems tenka spėti, iš kokio regiono vynas, kokios vynuogės jam naudotos, kelintais metais surinktas derlius. Neretai Lorenzo atveža senesnių derlių vyno iš šeimos rūsių. Bene įdomiausia buvo degustacija, kuomet buvo ragaujamas Virdžinijos valstijos (JAV) vynas. Šioje valstijoje Zoninų šeima vyninę „Barboursville“, kuri mena prezidentą Thomą Jeffersoną, įsigijo prieš keturiasdešimt metų. Šios šeimos investicija į Virdžinijos vynuogynus buvo pavadinta regiono renesansu.
„Tribute Vinalia Rustica. 2018“ vakarienei pasirinktas Italijos regionų vynas iš Veneto, Toskanos, Sicilijos bei Pulijos vynuogynų, kur auga vietinės, senosios vynuogės.
Prie pirmojo patiekalo jūros gėrybių bei keptų pomidorų užkandžio pasiūlytas vynas iš 'Vermentino' vynuogių. Antrasis patiekalas – „Burata“ sūris, vytinti pomidorai, fermentuota pomidorų želė bei avietės derintas su sicilietiškų vynuogių 'Grillo' vynu.
Prie jautienos „Onglet“ didkepsnio su patisonais bei baravykais vakarienės svečiams pasiūlyta dviejų rūšių vyno: klasikinio kiančio bei lengvesnio stiliaus Pjemonto vyno iš 'Nebiolo' vynuogių. Pastarasis vynas yra iš „Monte Pacis“ vyno kolekcijos, kurią jau daug metų kaupia restorano šeimininkė, someljė Indra Ramanauskienė. Du skirtingo stiliaus vynai prie stalo sukėlė daug diskusijų apie tai, kuris geriau dera prie brandintos jautienos.
Po vakarienės, kuri šiltu, ramiu oru ir svajingu saulėlydžiu priminė Toskaną, svečiai atsisveikindami sakė: „Iki kitų metų „Tribute Vinalia Rustica“ vakarienės“.