Dėl nemokamai dalijamos silkės lietuviams teko pasistumdyti eilėje

2018 m. rugsėjo 13 d. 16:54
Galerija
Po Vilniaus Bernardinų sodą trečiadienį vaikščioję žmonės veikiausiai nustebo dėl dviejų dalykų: ilgiausios paupyje išsirikiavusių žmonių eilės ir keisto nežinia iš kur atsklidusio dvoko.
Daugiau nuotraukų (28)
Smalsiausieji netruko išsiaiškinti, kad žmonės stovi eilėje prie nemokamos silkės. Tiesa, ne bet kokios, bet švediškos. Dar daugiau – pūdytos, todėl ir siaubingai dvokiančios.
Apie švedišką delikatesą „surströmming“ – raugintą Baltijos strimelę, lietuvių dažnai vadinamą tiesiog pūdyta silke – yra girdėjęs ne vienas. Šis švedų pasididžiavimas taip dvokia, kad dažną vien nuo kvapo supykina.
Tiesa, daugybė švedų galėtų prisiekti, kad tai – vienas skaniausių jų ragautų patiekalų. O švedų medikai net teigia, kad šis patiekalas – ir vienas sveikiausių.
Tarp „surströmming“ gerbėjų, pasirodo, yra ir lietuvių, kurie, jei tik yra proga, visada juo pasimėgauja.
Galimybę paragauti dvokaus švediško delikateso vilniečiams kasmet suteikia Lietuvos-Švedijos draugija Vilniuje. Ši draugija jau tryliktus metus ragina lietuvius atsisveikinti su vasara švediškai – vaišinantis „surströmming“.
Ir vis daugiau žmonių drąsiai priima Lietuvos-Švedijos draugijos mestą iššūkį paragauti dvokiausio pasaulyje patiekalo nemokamai.
Pernai Bernardinų sode susirinko tiek norinčių paragauti „surströmming“, kad visiems norintiems silkės neužteko.
Šiemet susirinko ne ką mažesnė minia. Laimė, šįkart pūdytos silkės pakako visiems, mat jos buvo pasiruošta daugiau – net keturios didžiulės po 1 kilogramą sveriančios skardinės. Paskutiniai silkės gabaliukai buvo atiduoti kostiumuotiems vyrukams, paprašiusiems įdėti ir lauknešėlį į renginį dėl darbo negalėjusiems ateiti kolegoms.
Nors degustacija turėjo prasidėti tik nuo 19 valandos, švediško maisto mėgėjai į eilę ėmė rikiuotis jau nuo 18.30, tad dalinti silkę teko pradėti anksčiau.
Kiekvienas atstovėjęs ilgoje eilėje gaudavo po keistą sumuštinį, kurį sudarė ant plonos minkštutės švediškos duonelės uždėta grietinė, šiek tiek svogūnų, virtų bulvių ir gabalėlis pūdytosios silkės.
Į šį patiekalą žmonės ragavo įvairiai. Vieni buvo maloniai nustebinti pūdytos silkės skonio, kiti – raukėsi nuo kvapo ir teigė, kad „surströmming“ pasistengė nuryti kuo greičiau, nė nekramtę, kad nesupykintų.
Beje, nemažai buvo ir tokių, kurie paragauti švediško delikateso į Vilniaus Bernardinų sodą renkasi jau nebe pirmus metus ir tvirtina esą tikri „surströmming“ gerbėjai.
Plačiau apie tai, kas per patiekalas yra „surströmming“ ir kokia yra jo istorija, galite paskaityti straipsnyje „Lietuviai pabandė valgyti kaip švedai. Kai kurie pasigailėjo“.
O tie, kas nespėjo paragauti švediškos silkės, galite tai padaryti šiandien Kėdainiuose švedų kultūros dienos „Kėdainiai myli Švediją“ metu.
Kėdainių lietuvių ir švedų draugija „surströmming“ silke vaišins Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos kiemelyje ant Nevėžio upės kranto nuo 18.30 val.
silkėŠvedija^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.