Debiutinėje leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „Natūraliai saldu“ jos dalinasi patirtimi ir receptais, kaip iš natūralių produktų sukurti tokius desertus, kurie ne tik tokie pat gardūs kaip įprasti, bet ir draugiški sveikatai.
Rūta ir Asta juokauja, kad nuo vaikystės saldumynai jų namuose dingdavo vos tik atsiradę, o pagrindinė jų pokalbių tema visada buvo maistas – jo gamyba, ragavimas ir įspūdžiai. Anot sesių, kiekvienas turi savo aistrą – kai kiti išlaidauja rankinėms, batams ar automobiliams, jos ieško natūralių, sezoniškų ir kokybiškų ingredientų, naujų atradimų, spalvų lėkštėse, netikėtų tekstūrų ne tik savo namų virtuvėse, bet ir kelionėse, restoranuose ar turguje.
„Kai nusprendėme rašyti tinklaraštį, nė akimirkos nedvejojome, kad darysime tai kartu. Begalę valandų praleidome kalbėdamos apie tai, ką ragavome, ką gaminame, ką valgysime. Taip mūsų pokalbiai ir įspūdžiai virto receptais. Tuomet juos perkėlėme į internetinę erdvę, o dabar sudėjome į knygą“, – pasakoja merginos.
Rinkdamiesi maistą, anot tinklaraščio „Feed My Sister“ autorių, jam keliame vis didesnius reikalavimus. Šiandien kriterijų sąraše – ne tik produktų kaina ir skonis, bet ir jo maistingumas, nauda organizmui. Rūtos ir Astos teigimu, smagu, kad sąmoningumo renkantis maistą vis daugiau, bet kartu norisi, kad įsivėlę į diskusijas apie tai, kas mums naudinga, nepamirštume tiesiog mėgautis maistu.
„Galbūt todėl į jau seniau pasirodžiusius natūralius, dažnai neteisingai sveikais vadinamus saldumynus žiūrėjome labai skeptiškai. Nejaugi natūralūs gali būti skanūs ar netgi skanesni už mums įprastus saldumynus?
Pradėjusios ragauti ir eksperimentuoti užtrukome, kol atsirinkome tai, kas iš tiesų skanu, kadangi skoniui kompromisų nedarome. Į visus desertus žiūrime ne pro natūralumo, o pro skonio prizmę. Natūralių saldumynų kūryba ne tik pakeitė mūsų požiūrį į naudojamų ingredientų sąrašą, bet ir paskatino naujai pažiūrėti į gerai žinomus klasikinius desertus, juos atnaujinant įtraukus natūralių ingredientų“, – atskleidžia merginos.
Seserys pasakoja, kad dažniausiai vyrauja dvi stovyklos – vieni sako „ne“ glitimui, pridėtiniam cukrui, laktozei, gyvulinės kilmės produktams, kiti laikosi priešingos pozicijos – mėgsta cukrų, glitimą, sviestą ir neplanuoja nieko keisti.
Tuo tarpu abi sesės ieško balanso, tad knygoje „Natūraliai saldu“ dominuoja ne tik veganiniai desertai ar nekepti saldumynai be pridėtinio cukraus, glitimo ar laktozės. Čia netrūksta ir kepinių, kuriems sesės naudoja speltų miltus, pieno produktus ir net nerafinuotą rudąjį cukrų – tik mažindamos jo kiekį.
„Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo mityba – daugelis renkasi mažiau perdirbtus, natūralesnius produktus, tačiau ne visada drįstame į virtuvę įsileisti naujoves.
Mes siekiame padėti atrasti naujus produktus, pavyzdžiui, riešutus, avokadus, datules, riešutų sviestą, sėklas, kruopas, nerafinuotą kokosų aliejų, ryžių, kokosų ar grikių miltus. Mūsų tikslas – ne mokyti atrasti naują gyvenimo būdą ar atsisakyti tam tikrų produktų, o parodyti neišsemiamas ingredientų galimybes gaminant desertus. Nebijokime pažinti naujus ingredientus ir naudoti geriausia ką turime dabar, taip formuodami naujus įpročius“, – pasakoja autorės.
Autorės „Natūraliai saldu“ knygos receptus suskirstė pagal sudėtingumą – nuo visiems pavykstančių ir greitai paruošiamų natūralių saldumynų iki šventėms ar savaitgaliams dėmesį prikaustančių desertų, tokių kaip figų, kardamonų ir aviečių galetę, natūraliai saldžių bananinių ledų su kokosų karamele ar jų mamos gaminamų tradicinių eklerų receptą, kuris buvo atnaujintas būtent šiai knygai.
Rūta ir Asta – dvi sesės, kurios myli maistą ir šia meile dalinasi su savo tinklaraščio „Feed My Sister“ skaitytojais. Žinodamos, kad saldumynai daugeliui žmonių tokie pat svarbūs kaip ir joms, sesės ieško būdų, kaip juos pagaminti iš natūralių produktų, bet neinant į kompromisą dėl skonio. Taip atsirado bendras jų tinklaraštis, kuris vienija skirtingose šalyse gyvenančias merginas. Kad jų atradimai įkvėptų kuo daugiau žmonių, Rūta ir Asta sudėjo savo atradimus ir patirtį į knygą.
„Feed My Sister“ knygą „Natūraliai saldu“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.
Kivių ir avokadų ledai
Kiviai pasižymi specifiniu gana intensyviu skoniu, kurį neutralaus skonio kreminis avokadas šiek tiek prislopina. Tai desertas, kuriam pagaminti neužtruksite daugiau negu 10 minučių.
5 porcijoms reikės:
225 g avokadų (be kauliukų),
170 g kivių (be žievės),
90 g klevų sirupo.
1. Į trintuvo indą sudedame nuluptus kivius, klevų sirupą, avokado minkštimą ir viską išsukame iki vientisos masės.
2. Gauta mase užpildome ledų formeles, įsmeigiame medinius pagaliukus ir dedame į šaldymo kamerą mažiausiai 4 valandoms.
3. Išimame ledus iš šaldymo kameros, formeles palaikome 5 sekundes po tekančiu karštu vandeniu, kad būtų lengviau išimti.
Šokoladiniai sezamų ir avinžirnių kąsneliai su šilauogėmis
Kad ir kaip netikėta, avinžirniai čia puikiai dera, o šokoladas ir šilauogės – nepabostantis derinys.
Šiems kąsneliams avinžirniai suteikia švelnią tekstūrą, jų skonis paperka net ir
natūralių desertų skeptikus.
natūralių desertų skeptikus.
Reikalingi produktai (9 kąsneliams)
Pirmajam sluoksniui:
30 g žalių avinžirnių (arba 75 g konservuotų),
20 g sezamų sėklų pastos (tahinio),
20 g nerafinuoto kokosų aliejaus,
50 g „Medjool“ datulių (be kauliukų),
50 g anakardžių,
10 g nesaldintos kakavos.
Antrajam sluoksniui:
80 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 70 proc.),
80 g sezamų sėklų pastos (tahinio),
50 vnt. šviežių šilauogių papuošimui.
Reikės silikoninės mažų keksiukų formelės (viršaus skersmuo 4,5 cm).
1. Iš vakaro užmerkiame 30 g žalių avinžirnių.
2. Virdami avinžirnius įberiame žiupsnelį valgomosios sodos. Išvirę jie turi tirpti burnoje.
Avinžirnių odelė atšoks, todėl ją pašaliname. Gausite 75 g virtų avinžirnių, vietoj jų galima naudoti kokybiškus konservuotus.
3. Trintuvo inde susmulkiname anakardžius iki miltų birumo, perdedame į švarų dubenį.
4. Tame pačiame trintuvo inde sutriname virtus avinžirnius, kokosų aliejų ir sezamų sėklų pastą iki tirštos masės, ją perdedame į dubenį su anakardžiais.
5. Tame pačiame trintuvo inde datules išsukame iki vientisos masės, kol ji pašviesės. Gautą datulių karamelę sumaišome su avinžirnių mase ir anakardžiais. Įberiame kakavos ir viską išmaišome iki vientisos masės.
6. Gautą masę dedame į formeles, tolygiai paskirstome, paspaudžiame ir dedame į šaldymo kamerą.
7. Virš garų vonelės išlydome juodąjį šokoladą. Šokoladą sumaišome su sezamų sėklų pasta. Gautą masę pilame ant pirmo sluoksnio. Ant viršaus dedame šviežių šilauogių. Desertą laikome šaldytuve. Rekomenduojame suvartoti per 3 dienas.