Gurmė (pranc. gourmet) mėsainių festivalis Vilniuje rengiamas ketvirtą kartą, rašoma pranešime spaudai. Gurmė mėsainiai nuo pateikiamų greito maisto įstaigose skiriasi šviežiais ir kokybiškais produktais, ruošimo būdais, išmoningu ingredientų derinimu bei estetišku pateikimu.
„Mėsainių festivalio ypatumas yra tai, kad jis kaip kempinė sugeria ir išryškina Lietuvoje vyraujančias kulinarijos tendencijas. Lietuviai tampa vis drąsesni ir ieško pikantiškesnių, aštresnių pojūčių burnoje. Dėl to šiais metais dalyviai itin daug dėmesio skiria sudėtinių mėsainių dalių paruošimui – jų rūkymui, marinavimui, raugimui. Bus dalyvių, kurie produktus rūkys čia pat vietoje. Norime atsiprašyti visų miestiečių, kuriuos iki vėlumos gali pasiekti nenumaldomą norą valgyti sukeliantys kvapai“, – sakė vienas festivalio organizatorių Jonas Mažintas.
Šiemet festivalyje dalyvauja beveik 20 restoranų, kulinarijos studijų, barų, maisto vagonėlių ir entuziastų grupuočių, itin daug dėmesio skiriančių kokybiško maisto ruošimui. Dalyviai – patys įvairiausi: nuo specializuotų mėsainių įstaigų iki gero maisto profesionalų, fantaziją ir jėgas šiam patiekalui skiriančių tik „Vilnius Burger Fest“ proga.
Savo ruožtu ieškančius naujų kulinarinių patirčių vilioja galimybė paragauti tik kartą metuose ruošiamų mėsainių – būtent tokios sąlygos laikosi visi festivalio dalyviai. Pastaraisiais metais „Vilnius Burger Fest“ apsilanko apie 7000 žmonių.
Vienos dienos mėsainių festivalis taip pat išsiskiria konkurencijos tarp dalyvių ar lankytojų varžybų, kas suvalgys daugiau bei greičiau, nebuvimu. Gurmė mėsainių ruošėjų filosofija yra artima vadinamojo lėto maisto (angl. slow food) judėjimo koncepcijai – ji buvo sukurta kaip greito maisto alternatyva. Ruošiant mėsainius naudojami švieži ir vietos ūkininkų teikiami produktai, atsižvelgiama į tvarumo, ekologijos ir etiško elgesio principus.
Pasaulyje gurmė mėsainių judėjimas prasidėjo prieš porą dešimtmečių. Prieš penkerius metus jo banga pasiekė ir Lietuvą. Vilniuje, o vėliau ir kituose Lietuvos miestuose ėmė kurtis specializuotos mėsainių užeigos, šį patiekalą į meniu įtraukė ir restoranai, atsirado vien mėsainių testavimui skirtų tinklaraščių.
Šiais metais mėsainius ir desertus festivalyje ruoš „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Drama Burger“, „Gaspar‘s“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Paradice“, „Peri Peri“, „Piano Man Pub“, „Viking The Chef“, „Wing‘is“ ir kiti.
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ vyks Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41). Įėjimas į festivalį nemokamas.