Tarptautiniame grilio čempionate Druskininkuose iškepta pusė tonos mėsos

2018 m. gegužės 30 d. 14:50
Edita Gruodis
Savaitgalį Druskininkai klegėjo iki paryčių. Prie Druskininkų kurorto šventės renginių prisijungė tarptautinis grilio ir barbekiu čempionatas „Geros valios 2018“ taurei laimėti. 
Daugiau nuotraukų (44)
Čempionato aikštelėje druskininkiečiai ir miesto svečiai galėjo stebėti grilio meistrų išmonę, pasmalsauti apie kepsnines, ir, žinoma, paragauti nekasdienio skonio mėsos ir žuvies patiekalų ar grilyje ruošto deserto.
Griliuose vartėsi ir žuvys, ir saldumynai 
Ant Nemuno kranto šalia „Royal Spa“ viešbučio dvi dienas ir taip karštą kurorto orą kaitino kepsninių anglys. Dėl pagrindinio čempionato prizo – „Geros valios 2018“ taurės rungėsi svečiai iš Baltarusijos „Grill Smokers“, kurorto šeimininkai – „Dangaus skliautas“, komandos griliai.lt ir „Proflame“ iš Kauno. 
Tarptautinį čempionatą organizavo Druskininkų miesto savivaldybės administracija, Lietuvos grilio ir barbekiu asociacija ir Tarptautinė grilio ir barbekiu federacija. Grilio profesionalai savo gebėjimus ir išmonę demonstravo ruošdami kiaulienos, jautienos, paukštienos, žuvies patiekalus ir desertą.
Renkant čempionato geriausius, komisijos nariai vertino bendrą patiekalo vaizdą, skonį, minkštumą ir sultingumą ir kitus, tik tikriems grilio profesionalams žinomus patiekalų niuansus. 
Apdovanoti ir žiūrovai
Pagrindinis čempionato apdovanojimas – įspūdinga stiklinės liepsnos skulptūra „Geros valios taurė 2018“, piniginis prizas ir „Weber“ kepsninė iškeliavo į kauniečių komandos „Proflame“ rankas. 
Komandos buvo apdovanotos ne tik už kulinarinius sugebėjimus. Net trijų nominacijų nugalėtojais tapo svečiai iš Baltarusijos „Grill Smokers“. Jie buvo pripažinti saugiausiai dirbančia, išradingiausia ir išsiskyrusia geriausiu įvaizdžiu komanda.
Visą čempionato savaitgalį teisėjai stebėjo ir žiūrovus. Specialus apdovanojimas buvo skirtas ir jiems. Aktyviausio čempionato žiūrovo prizą laimėjo druskininkietis Vadimas, kuris abi čempionato dienas praleido tarp besirungiančių komandų palapinių smalsaudamas, ragaudamas, domėdamasis grilio plonybėmis.
Nuo dviračių nulaipino kvapai
Pamatyti ir išgirsti čempionate tikrai būta ką. „Mums labai pasisekė. Vaikščiodami Nemuno pakrante aptikome tikrą lobį. Labai domimės maisto ruošimu grilyje, tad sutikti visą būrį profesionalų, kurie taip dosniai dalijasi patirtimi ir grilio paslaptimis... Mes laimės kūdikiai“, – su džiaugsmu įspūdžiais dalijosi Druskininkuose atostogaujanti verslininkų pora iš Maskvos.
Grilio kepsnių kvapas nuo dviračių nulaipino ir kauniečius. 
„Pasikalbėjome su griliai.lt ir „Proflame“ komandomis, kurios mus „apšvietė“ apie grilio pasaulyje „Mersedesais“ laikomus kompanijų „Weber“ ir „Cobb“ grilius. Gavome daug vertingos informacijos, kas yra svarbiausia ruošiant sveiką ir skanų maistą. Tokios internete nesurasi“, – sakė Vytautas Pažemeckas.
Teisėjai – ilgamečiai profesionalai
 
Čempionate teisėjavo nepriklausomi teisėjai, kuriems vadovavo Galina Bovševič, dar vadinama „Mama BBQ“, mat šioje srityje Galina yra tikra profesionalė. Moteris jau trylika metų dalyvauja pasaulio ir Europos čempionatuose, pasiekusi įspūdingų asmeninių laimėjimų.
„Nors tai pirmasis Lietuvos grilio ir barbekiu asociacijos organizuotas čempionatas, jis tikrai „neprisvilo”. Renginys puikiai suorganizuotas. 
Ko verta vien scena, papuošta mini griliais su prieskoninėmis žolelėmis ir gyvai skambėjęs specialiai šiam čempionatui specialiai sukurtas grilio meistrų himnas. Ir mums, dalyviams, ir čempionato svečiams, ir lankytojams buvo sukurta šventė.
Dažnai per tokius turnyrus čempionatus jaučiama įtampa, bereikalingas skubėjimas, o čia viskas vyko ramiai ir šventiškai. 
Užteko visko: ir ugnies, ir vandens, ir vaišių. Rungtynių vietos komandoms buvo įrengtos tobulai: vienodos palapinės, vienodi griliai, anglis ir stalai, komandoms nereikėjo niekuo rūpintis, liko tik pasiraitoti rankoves ir kibti į patiekalų kūrimą. Iš čempionato išvažiavau su puikia nuotaika ir atsipalaidavusi“, – pasakojo G.Bovševič.
Lankytojus stebino garvežys – grilis
Čempionato lankytojai galėjo paganyti ne tik akis, susipažinti su naujausiais kepsninių modeliais, pasikalbėti su grilio profesionalais, bet ir paragauti pačių meistrų pagamintų patiekalų.
Dėmesio traukos centru tapo Nerijaus Navicko ir jo komandos sukurtas, pagamintas ir Didžiojoje Britanijoje užpatentuotas „BBQ Mates“ originalios formos grilis – garvežys.
Prie „garvežyje“ kepančių patiekalų rikiavosi eilė, norinčių paragauti taip neįprastai ruošto maisto. Prie charizmatiško grilio šeimininkavo ir savo ruoštais kepsniais visus vaišino ne mažiau charizmatiškas Lietuvos grilio čempionas ir ketvirtą vietą Europoje laimėjęs Nerijus Ižganaitis. Viso renginio metu, pasak Nerijaus, buvo iškepta pusšimtis kilogramų mėsos ir suragauta viskas iki paskutinio kąsnelio. 
Svečiai prižadėjo sugrįžti
Čempionate dalyvavę svečiai iš Baltarusijos negailėjo gerų žodžių čempionato organizatoriams. Jie, nepaisant visų kliūčių, kirto sieną ir šeštadienio rytą linksmai nusiteikę stojo į konkurencinę kovą čempionato aikštelėje. Beje, visą renginį šalia jų sukiojosi ir jauniausias grilio gerbėjas Artiomas, komandos kapitono sūnus. 
Jis, kaip jauniausias, dar dviejų metų neturintis dalyvis, organizatorių buvo apdovanotas specialiu prizu – vaikišku „Weber“ griliumi. „Dabar tai mėgstamiausia jo žaislas. Artiomas grįžęs namo kepa nuo ryto iki vakaro“, – sakė jo tėtis, komandos „Grill Smokers“ kapitonas Gerasimas Jerošenko.
„Labai džiaugiamės, kad sugebėjome atvykti į „Geros valios 2018“ čempionatą. Elegantiška vieta, nepriekaištinga renginio organizacija, draugiška atmosfera. Ypač norėčiau atkreipti dėmesį į čempionato organizavimo lygį – viskas buvo apgalvota iki mažiausios detalės ir išskirtinai estetiška. 
Nors mums nepavyko laimėti pagrindinio prizo, esame labai laimingi ir su malonumu sugrįšime į Lietuvą. Išsivežame daug teigiamų emocijų, tad esame labai dėkingi organizatoriams“, – sakė baltarusių komandos „Grill Smokers“ kapitonas G.Jerošenko.
Nustebinti liko net daug ragavę gurmanai
Čempionato išvakarėse griliai.lt komanda aptarnavo ir Druskininkų kurorto šventės proga surengtą vakarienę, kuris vyko Karolio Dineikos sveikatingumo parke. Čia, kaip kadaise ir buvo užmanyta jo įkūrėjo, vyko gydymas saule, oru, ir teigiamomis emocijomis ir nepriekaištingo skonio maistu.
„Džiaugiuosi, kad šventiniam vakarui maistą gamino grilio profesionalai, turintys pasaulinio lygio pripažinimą. Griliai.lt komandos atstovas Nerijus Ižganaitis išties sugebėjo nustebinti svečius išskirtinio skonio patiekalais“, – sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.
Čempionato iniciatorius, Lietuvos grilio ir berbekiu asociacijos vadovas Mindaugas Kalvaitis dėkojo visiems, prisidėjusiems kuriant šventę: Druskininkų savivaldybei, čempionato dalyviams, teisėjams, svečiams ir rėmėjams.
„Tai pirmasis mūsų organizuotas čempionatas. Nepaprastai džiugu, kad tiek dalyviai, tiek teisėjai, tiek žiūrovai liko patenkinti. Tai mus įkvepia dar aukštesnės prabos renginiui. Jau sulaukėme susidomėjimo iš tokių grilio grandų pasaulyje, kaip Andreas Rummelis, kulinarinės laidos „Grill TV“ autorius ir vedantysis iš Vokietijos, taip pat pasaulio čempionas ir restoranų tinklo savininkas, TV laidų autorius iš Belgijos Peteris De Clercqas. Tikimės juos pamatyti kitų metų „Geros valios“ taurės čempionate“, – sakė M. Kalvaitis.
Beje, čempionate svečiavosi laidos „Tauro ragas“ kūrėjai, tad įspūdžiais iš čempionato jie dalinsis sekmadienio laidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.