Tai – „Big Green Egg Flavour Fair“, arba lietuviškai – „Big Green Egg“ skonių mugė.
Šis visoje Europoje organizuojamas renginys, kasmet sutraukia tūkstančius žalios kiaušinio formos kepsninės „Big Green Egg“ gerbėjų.
Jau trečius metus „Big Green Egg Flavour Fair“ organizuojama ir Lietuvoje ir kiekvienąsyk į ją susirenka vis daugiau grilio aistruolių.
Nes tik čia galima paragauti gardžių geriausių Lietuvos šefų ruoštų patiekalų, sudalyvauti virtuvės profesionalų rengiamose pamokose-demonstracijose, sužinoti, ką įdomaus paruošti iš ypatingos keramikos pagamintame griliuje ir pagaliau puikiai praleisti laiką.
Demonstravo kepsninės galimybes
Šiemet, kaip ir pernai, „Big Green Egg“ skonių mugė buvo surengta vaizdingame Verkių parke.
Nors buvo sekmadienis, į šventę atėjo minia žmonių. Dauguma jų – jau turintys „Big Green Egg“ kepsnines namuose ir norintys patobulinti savo maisto gaminimo įgūdžius, kiti – tik svajojantys jas įsigyti, treti – tiesiog besidomintys gastronomijos pasaulio naujienomis.
Kiekvienoje „Big Green Egg“ šventėje gero maisto mėgėjams geriausi Lietuvos šefai pateikia staigmenų. Štai pernai per skonių mugę ilgiausia eilė nusidriekė prie kepsninėje ruoštų austrių.
Taip pat pernai tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė įrodė, kad tokia kepsninė puikiai tinka desertams ruošti ir iškepė trupininį obuolių pyragą.
Šiemet šefai šventės dalyvius irgi vaišino kepsninėje „Big Green Egg“ ruoštais desertais, rodė, kaip galima iškepti sultingus mėsos ar žuvies patiekalus, pagaminti jūros gėrybes, tarp jų – austres ir midijas, didelė eilė nusidriekė prie „Drama burger“ šefų kepsninėse ruoštų mėsainių.
Renginio vinis – pomidorų šaltsriubė
Renginio vinimi šiemet tapo restorano „Terrazza“ virtuvės šefo Arūno Stoškaus kepsninėje „Big Green Egg“ ruošta ispaniška pomidorų šaltsriubė – gaspačas.
Taip, jūs perskaitėte teisingai. Kepsninėje „Big Green Egg“ dėl galimybės reguliuoti jos temperatūrą nuo žemiausios iki aukščiausios galima ruošti ir šaltsriubes.
A.Stoškus pasidalino neįprasto gaspačo receptu. Sriubą šventei, į kurią susirinko daug dalyvių, Arūnas pradėjęs ruošti dar išvakarėse.
Pagrindinę sudedamąją sriubos dalį pomidorus apie valandą parūkė „Big Green Egg“ kepsninėje, nustatęs 70 laipsnių temperatūrą. Vėliau nuplovė, išpjovė dalį, kur vaisius tvirtinasi prie šakelės, ir įdėjo į kepsninę dar pusvalandžiui, padidinęs temperatūrą iki 110 laipsnių.
Anot šefo, tai, kiek pomidorus kepti, priklauso nuo to, ar jie – naminiai, iš daržo, ar – pirkti prekybos centre. Naminiai pomidorai yra sultingesni, tad ir iškepa greičiau.
Išimtus iš kepsninės pomidorus šefas užpylė balzaminiu actu, pabarstė cukrumi, druska, pipirais ir paliko, kad druska ištrauktų skystį.
Tuo metu padidinęs kepsninės „Big Green Egg“ temperatūrą iki 150 laipsnių šefas A.Stoškus apie 40 min joje apkepė paprikas, uždengęs jas folija, kad atšoktų odelė, kurią vėliau lengvai nuvalė, o kartu išėmė sėklas.
Su paprikomis kepsinėje pakepė ir česnaką, kol šis iš išorės pajuodavo, o viduje suminkštėjo.
Visas daržoves su ledukais sutrynė trintuve, nukošė iš pomidorų išsiskyrusį skystį ir, kad būtų tirščiau, įdėjo šiek tiek padžiūvusios duonos.
Jeigu ruošite tokį gaspačą namuose ir nuspręsite, kad norite rūgštesnės sriubos, šefas patarė papildomai įsausti žaliosios citrinos ar balzaminio acto.
Pasak A. Stoškaus, patiekti gaspačą galima kaip tik širdis geidžia. Jis pats sriubą pateikė dvejopai: su krevetėmis ir su ant viršaus uždėtomis daržovėmis – salierų stiebais, agurkais ir trupučiu aitriųjų paprikų.
Ar buvo skanu? Be galo! Sriuba puikiai gaivino šiltą dieną, o parūkytos jos sudedamosios dalys suteikė pikantiško dūmo skonio.
Už gautą piniginį prizą pirko kepsninę
Tarp šventės dalyvių galima buvo išvysti nemažai žinomų gastronomijos pasaulio žmonių, kurių ne vienas, pasirodo, turi tokią kepsninę namuose.
Vienas jų – vos prieš mėnesį duris atvėrusio naujojo aukštos klasės viešbučio „Coutyard by Marriot“ restorano šefas Jevgenijus Volkovas, anksčiau dirbęs Trakų restorane „Apvalaus stalo klubas“.
Prieš porą metų Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF išrinktas geriausiu 2016-ųjų Lietuvos virėju už laimėtą prizą J.Volkovas nusprendė įsigyti ne bet ką, o „Big Green Egg MiniMax“ kepsninę ir dabar negali atsidžiaugti savo pirkiniu.
„Pirmąkart su šia kepsnine susipažinau būtent „Big Green Egg“ skonių mugėje ir jau tada ji mane sužavėjo, patiko jos veikimo principas. Tad už gautą piniginį prizą nusprendžiau tokį griliuką įsigyti ir pats.
Man patiko kepsninės „Big Green Egg MiniMax“ dydis – tokią lengva transportuoti. Aš labai mėgstu ir jos kokybė – dar nė karto neteko ja nusivilti“, – pastebėjo J.Volkovas.
Su „Big Green Egg“ jis dirbo ir „Apvalaus stalo klube“. Tiesa, ten naudojo didžiulį grilių, kad jame būtų galima iškepti kuo daugiau patiekalų, nes lankytojų srautas buvo nemažas.
O sau asmeniškai pirko mažesnį variantą, kad galėtų imti kepsninę su savimi į gamtą ir džiuginti joje pagamintais patiekalais savo šeimą.
„Aišku, yra ir panašių kepsninių kuriose galima gaminti pagal tą patį principą, bet manau, kad „Big Green Egg“ yra patikimesnė, nei kitos“, – sakė pašnekovas.
Pernai J.Volkovas šventės „Big Green Egg Flavour Fair“ dalyvius mokė, kaip keramikinėje kepsninėje iškepti tobulą žuvį, o šiemet visus šventės dalyvius vaišino savo ruošomis skandinaviškomis salotomis. Į jų sudėtį be šviežių salotų lapų, agurkų, marinuotų svogūnėlių, skraiduolių ikrų įėjo ir „Big Green Egg“ kepsninėje keptas marinuotas sterkas, rūkyta lašiša. Taip pat kepsninėje pakepti duonos skrebučiai.
Ypač įdomiai J.Volkovas nusprendė paruošti bulves. Su garstyčiomis, aliejumi ir svogūnėliais pamarinavęs bulves šefas jas lengvai apkepino „Big Green Egg“ kepsninėje, o tik po to išvirė, taip išgaudamas laužo skonį.
Kepsninėje kepė ir burokėlių šimtalapį
Kepsninėje „Big Green Egg“ keptomis įdarytomis bulvėmis šiemet skonių mugės dalyvius nudžiugino ir restoranas „Sweet Root“, kuriame jau nuo pernai patiekalai ruošiami šioje kepsninėje.
Restorano „Sweet Root“ virtuvės vadovas Justinas Misius pernai į meniu įtraukė ypatingą „Big Green Egg“ kepsninėje ruoštą patiekalą – burokėlių šimtalapį, o šį sezoną meniu paįvairino šioje kepsninėje rūkytu lynu.
Daugiausia su vietoje užaugintais ar pagamintais produktais dirbantis šefas džiaugėsi, kad restorane atsiradęs „Big Green Egg“ atvėrė gerokai daugiau galimybių, dirbant su tais pačiais vietos ingredientais.
„Joje dariau viską – nuo daržovių iki žuvies ir mėsos. Tik iki desertų dar nepriėjau“, – prisipažino J.Misius.
Šefui patiko, kad maisto ruoša „Big Green Egg“ kepsninėje nepriklauso nuo sezoniškumą.
„Burokėlius kepiau ir žiemą, prie -20 laipsnių temperatūros lauke, o dabar štai prie +20 laipsnių kepu žuvį“, – sakė J.Misius.
Lengva prižūrėti
Kaip minėta, šventėje „Big Green Egg Flavour Fair“ buvo galima ne tik paragauti geriausių Lietuvos šefų ruoštų patiekalų, bet ir patiems pagilinti kulinarijos žinias, nes viso renginio metu vyko pamokos-demonstracijos.
Štai žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė šventės svečiams pademonstravo, kaip „Big Green Egg“ kepsninėje galima paruošti pidė – turkišką patiekalą iš tešlos su įdaru ant viršaus, šiek tiek primenantį picą arba gruziniškąjį chačiapurį.
N.Degutienė sakė, kad be „Big Green Egg“ kepsninės tokį patiekalą, kuriam gaminti reikia ypač aukštos – 350 laipsnių temperatūros, paruošti būtų sudėtinga. Pavyktų nebent turint picos krosnį, o įprastoje orkaitėje, kurioje maksimali temperatūra yra 220-250 laipsnių, tai padaryti būtų neįmanoma.
Degučių namuose „Big Green Egg“ kepsninė prieš kelerius metus atsirado Nidos iniciatyva.
„Man gyvenime visame kame reikia kokybės, o „Big Green Egg“ būtent tai ir garantuoja.
Šią kepsninę buvau nusižiūrėjusi jau seniai. Nežinau, kiek apie ją buvau girdėjusi, skaičiusi, ją iščiupinėjusi, apie ją išsvajojusi. Liko rasti konsensusą šeimoje ir įtikinti vyrą ją įsigyti“, – prisiminė N.Degutienė.
Tuo metu namuose jau buvo pora, kaip tada atrodė, gerų grilių, bet nuo to laiko, kai atsirado „Big Green Egg“, jie, anot N.Degutienės, dulka nenaudojami.
Žinoma tinklaraštininkė „Big Green Egg“ kepsninėje jau bandė kepti daugybę patiekalų: žuvį su parūkymu, steikus, kalakutą ir panašiai. Sako ir dabar nusipirkus mėsą norisi ją iškart kepti ne orkaitėje ar keptuvėje, o šioje kepsninėje.
N.Degutienei labai patinka ne tik tai, kad „Big Green Egg“ kepsninėje lengva reguliuoti temperatūrą ir ją išlaikyti pastovią, bet ir tai, kad kepsninę galima naudoti bet kokiu oru – netgi lyjant, sningant ar per audrą.
„Prižiūrėti šį grilį lengva, – sakė žinoma moteris. – Ypatingo aptarnavimo jam nereikia, nes nėra kam gesti. Su šiuo griliumi nieko neatsitinka: jis nelūžta, nerūdija, negriūna, nuo karščio netrūkinėja. Kartą nusipirkai ir naudoji.
Viskas, ko reikia, tik nusipirkti anglių. Na, dar tada, kai tavo gaminimo lygis auga, norisi vis kokio nors naujo aksesuaro prie jos“, – šyptelėjo N.Degutienė.
Sužavėjo ir žinomą fotografą
Renginyje „Big Green Egg Flavour Fair“ galima buvo sutikti ir žinomą maisto fotografą Robertą Daskevičių, visus sužavėjusį savo gastronominiu fotoprojektu „52 kartai“.
Pasirodo, R.Daskevičius irgi yra „Big Green Egg“ gerbėjas.
„Nuolat lankydamasis restoranų virtuvėse ir bendraudamas su profesionaliais šefais, pradėjau domėtis, ką jie naudoja, kad padaro tokius nerealiai skanius patiekalus.
Pamatęs, kad jie naudoja „Big Green Egg“ ir aš susigundžiau tokią įsigyti. Ir ši kepsninė nuo to laiko tapo tarsi šeimos nariu, kurioje norisi gaminti nuolatos.
Gaila, kad tik sąlygos neleidžia joje gaminti kasdien, bet ateityje, jeigu kursiu naują savo virtuvę, prie viryklės privalės būti vieta ir „Big Green Egg“ kepsninei“, – teigė R.Daskevičius.
Savo kepsninėje fotografas bandė kepti viską: šonkauliukus, picą, duoną, midijas, kurios jam ypač patinka.
R.Daskevičius džiaugėsi, kad tai – kepsninė, kuria paprasta naudotis net ir naujokui.
„Man ji buvo tikras atradimas: įdedi lašišą, nustatai 120 laipsnių ir ramiai lauki, kol iškeps. Nereikia bėgioti pirmyn-atgal, bijant, kad apdegs“, – kalbėjo fotografas, kuris teigė vertinantis kokybiškus, patikimus, gerai dirbančius daiktus, o „Big Green Egg“ kaip tik yra toks.
Anot pašnekovo, žalia kiaušinio formos kepsninė pakeitė jo požiūrį į maisto gaminimą. Jį ypač sužavėjo galimybė rūkyti maistą labai žemoje – 80-120 laipsnių – temperatūroje.
Nors vienos „Big Green Egg MiniMax“ kepsninės trijų asmenų fotografo šeimai visiškai pakanka – joje iškepa net ir visą vištą, kartais R.Daskevičius pasvajoja ir apie antrą tokią pat kepsninę.
„Labai norėčiau dviejų „Big Green Egg“ kepsninių, kad galėčiau vienoje kepti daržoves, kitoje – mėsą, nustatęs skirtingas temperatūras, bet iš esmės vienos pilnai pakanka“, – sakė R.Daskevičius.
Tarp gerbėjų – Markas Zuckerbergas ir Meghan Markle
„Big Green Egg“ kepsninės apie savo kokybę kalba pačios už save.
Ne be reikalo jas naudoja geriausių pasaulio restoranų šefai, o taip pat jas pamėgo tokios žinomos asmenybės, kaip „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ar praeitą šeštadienį už Jungtinės Karalystės princo Harry ištekėjusi ir Sasekso kunigaikšteine tapusi Meghan Markle.
Amerikietiškų „Big Green Egg“ kepsninių kūrėjus įkvėpė 3000 metų istoriją menančios azijietiškos molinės krosnys, kuriuose būdavo pagaminami nepaprastai gardūs patiekalai.
Pritaikius tūkstantmečių patirtį ir šiuolaikines technologijas buvo sukurtas tobulas maisto ruošimo prietaisas, leidžiantis net ir nepatyrusiam kepėjui iškepti ne prastesnį didkepsnį, nei tikėtumėtės gauti gerame restorane. Be to, jį galima naudoti kaip kepsninę, kaip rūkyklą ir net kaip krosnį.
Joje laipsnio tikslumu reguliuojama kepimo temperatūrą, o kepama mėsa neišsausėja.
„Big Green Egg“ kepsninės yra pagamintos iš ypatingos keramikos, kurios gamybos technologiją ištobulino kosminė agentūra NASA.
Tai padėjo užtikrinti jų ilgaamžiškumą – šioms kepsninėms suteikiama garantija visam gyvenimui. Maža to, tokia keramika yra ypatingai švari ir puikiai atlaiko bet kokius temperatūrų pokyčius.
Plačiau apie šių kepsninių galimybes galima sužinoti interneto svetainėje www.kepsnines.lt.