Patarė, kaip Lietuvoje surengti itališkas vestuves

2018 m. gegužės 18 d. 17:20
Lrytas.lt
Toskana, Amalfio pakrantė, Tivolio miestas, Florencija, Venecija, saulė, jūra, viduramžių mūrai ir platūs vynuogynai – daugelis merginų svajoja apie vestuves Italijoje, bet ką daryti jei suorganizuoti didelių storų itališkų vestuvių pačioje Italijoje nėra galimybės? 
Daugiau nuotraukų (13)
Nors didingos Italijos architektūros ir įspūdingų kraštovaizdžių neturime, kai kurias Italijos tradicijas galima atkurti ir čia, Lietuvoje. 
Apie itališką virtuvę ir kaimiško stiliaus dekorą pasakoja „Food Projects“ atstovė Eglė Čekauskaitė ir italų restorano „Piccola Italia“ vadovė Vita Matulionė.
Italai garsėja temperamentu ir meile maistui
Italiją sudaro daugybė regionų, kurių kiekvienas turi savo tradicijas. Visgi yra keletas bendrų elementų, kurie padės sukurti Italiją jūsų pasirinktoje šventės vietoje. 
Visų pirma – italus vienija meilė vietinei virtuvei, vynui ir ilgiems pokalbiams su artimaisiais, tad planuojant itališkas vestuves tiesiog būtina dengti vieną ilgą ar U formos stalą. 
Tokie banketai turi savų privalumų – svečiai gali linksmai šnekučiuotis ir mėgautis maistu kitų draugijoje, jausdamiesi didelės šeimos dalimi.
Idealu, jei šventę pavyktų suorganizuoti po atviru dangumi, kur vakaro prieblandoje galima panaudoti romantiškas lempučių girliandas bei kuo daugiau žvakių šviesos. 
Turėti savo asmeninį vestuvių šefą – tarsi būtinas akcentas, todėl temperamentingieji italai dažnai lepinasi ne vienu gardžiu patiekalu. Prie stalo – mažai ilgų sveikinimo kalbų ar žaidimų, o daugiau trumpų tostų „Evviva gli sposi!“  (liet. ilgo gyvenimo jauniesiems) ir linksmų pašnekesių.  Žinoma, perteikiant itališką dvasią, maistas vestuvėms turėtų būti derinamas su puikiu itališku vynu bei stalo vandeniu. 
Itališkas maistas vestuvėms
Pasak itališkos virtuvės banketus ir furšetus organizuojančios „Food Projects“ atstovės E.Čekauskaitės,  į itališkų vestuvių meniu privalo būti įtraukti vieno kąsnio užkandžiai (it. antipasti“), pirmasis (it. „primo piatto“) ir antrasis (it. „secondo piatto“) patiekalai. 
Be abejo, itališkos šventės duoklė turi būti atiduoda itališkiems sūriams – minkštajam taledžui (taleggio), kietajam parmezanui, mocarelai iš Pietų Italijos, išraiškingam pekorinui bei įvairiuose marinatuose mirkytomis žaliosioms ir juodosioms alyvuogėms. Šalia jų puikiai tiks baltasis „Prosecco“ vynas.
Itališkuose užkandžiuose taip pat privalo atsispindėti Italijai būdingi skoniai: tai saulėje džiovinti ir švieži pomidorai, bazilikai, įvairūs sūriai. Maistas Italijoje – tai menas, tad taip ir turi atrodyti jūsų užkandžių stalas. 
Tarp populiariausių „Food Projects“ rekomenduojamų itališkų užkandžių – įvairių skonių itališkos brusketos, duonos lazdelės (grissini). Ant furšetinio stalo rekomenduojama pateikti parmezano tūteles su vytinto kumpio putėsiais ir rozmarinais; mocarelos sūrio, šviežių bazilikų ir „Cherry“ pomidoriukų vėrinukus, ožkų sūrio kamuoliukus su laiškiniais česnakais ir saulėje džiovintais pomidorais bei pomidorų salsą su kremine mocarela, bazilikų bei graikinių riešutų pesto, gardintu graikiniais riešutais bei kepintu baziliko lapeliu. Visgi užkandžių meniu tikrai nesibaigia, tad šefai pasiūlys kur kas daugiau itališko skonio variacijų.
„Pirmasis patiekalas turėtų būti lengvas, todėl paprastai šefai rekomenduoja rinktis lašišos tartarą ar populiariausias itališkas salotas, pavyzdžiui, mėgstamas Cezario salotas arba salotas su šviežia buivolės pieno mocarela“, – sako „Piccola Italia“ restorano vadovė V.Matulionė.
Nors itališka virtuvė garsėja picomis ir makaronais, vestuvių stalui reikėtų kažko išskirtinesnio ir prašmatnesnio, ypač todėl, kad Italijoje vyrauja gausybė puikių skonių. Itališkos virtuvėms mėgėjams šefas rekomenduotų rinktis patiekalus su jūros gėrybėmis ar žuvimi. Taip pat grilyje keptos kiaulienos didkepsnį, tiekiamą su keturių sūrių padažu, įdarytus vištienos suktinukus, gardintus morkų ir gorgoncolos sūrio piure ir kitais itališkais patiekalais.  
Itališki desertai – lengvi ir saldūs
Itališkas desertų stalas itin turtingas. Skaniai pavalgyti – italams reiškia užbaigti vakarienę puikiu desertu. 
Ant desertinio stalo rekomenduojami tokie autentiški ir lietuvių pripažinti desertai kaip tiramisas bei panakota.  Keletas tokių „Food Projects“ siūlomų desertų: panakota su gaiviu mango kremo sluoksniu, kivi gabaliukais bei baltuoju šokoladu bei šokoladinis pyragėlis su rikotos sūrio įdaru bei švelniu kremu, gardintu šviežiomis avietėmis. 
O kokios vestuvės be itališkų ledų!? Turėdami galimybę vestuvių vietoje įrenkite ledų vežimėlį su naminiais itališkais ledais, turinčiais išraiškingą vaisių ar uogų skonį ir šerbetais vafliuose. 
Karštą dieną tai bus pats populiariausias desertas! Itališkoms vestuvėms puikiai tinka ir šokolado fontanai ar kavos barai. 
Itališkų vestuvių stalo dekoravimas
Daugelis Italijos miestelių – tai senosios Europos palikimas, menantis viduramžius, todėl ir itališkas vestuves lengviausiai perteikti kaimišku (rustic) stiliumi: tai nertos baltos staltiesės, laukinės gėlės, senų akmeninių sienų tekstūros. Būtent tai turėtų atsispindėti ir kvietimuose, kortelėse ir visame vestuvinių stalo bei aplinkos dekore. 
„Kalbant apie dekoro akcentus, rekomenduojama naudoti kuo daugiau žalumos, tam puikiai tinka alyvmedžių ar rozmarinų šakelės, gyvos gėlės,  bazilikai, citrinos, apelsinai ir net pomidoriukai. Senovės Romoje vestuvės būdavo puošiamos baltais apelsinų žiedais, kurie simbolizuodavo grynumą ir tyrumą. Šiandien juos galima pakeisti baltomis hortenzijomis, bijūnais ar kitos baltomis gėlėmis. Vasarą netrūksta spalvų, tad drąsiai rinkitės ir kitų gėlių dekorą“, – apie itališką vestuvių stalo dekorą pasakoja E. Čekauskaitė.
Kiti maži itališki akcentai
Be muzikos neįsivaizduojamos nė vienos itališkos vestuvės. Paprastai itališka dvasia reikalauja šiek tiek intymumo, todėl iki šokių puikiai tinka gitaros akordai bei styginių ansamblis, na, o šventei įsibėgėjus svečius gali šokdinti ir didžėjas. Italai mėgsta linksmintis.
Nepamirškite, jog mažų smulkmenėlių-dovanėlių svečiams tradicija atkeliavo būtent iš Italijos. Italai dovanoja kepintus migdolus, alyvuogių aliejaus buteliukus ir kitus saldėsius visiems šventės svečiams.
Taip pat Italijoje iš bažnyčios ceremonijos išeinančius jaunuosius svečiai apmėtydavo ne ryžiais ar žiedlapiais, bet migdolais, kurie simbolizuodavo santuokos tvirtumą ir pilnatvę.
VestuvėsItalija^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.