Projektas įgavo pagreitį
„Per kelis veiklos metus įsitikinome, kad toks reitingas žmonėms yra įdomus, todėl jis įgauna vis daugiau sekėjų ir svarbos. Tuo pačiu šis projektas populiarina restoranų kultūrą – naujus skonius, pasaulio virtuves ir šią kultūrą kuriančius žmones, virtuvės meistrus. Galiausiai gastronomijos įvairovę atranda vis daugiau žmonių Lietuvoje“, – apie projekto „30 geriausių restoranų“ tęstinumą kalbėjo Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Spaudos pusryčių metu savo žodį apie reitingavimą tarė ir pernai metų geriausio restorano šefas bei savininkas Liutauras Čeprackas.
„Restoranams svarbu būti pastebėtiems, ypač pirmaisiais veiklos metais. Tai yra labai didelis postūmis bandant išlikti konkurencingoje aplinkoje.
Beje, šis postūmis dabar jau yra ir šio projekto rankose. Mes geriausio šalies restorano įvertinimą gavome trečiaisiais veiklos metais. Gal būtų buvę naudingiau pirmaisiais, bet ir dabar šis įvertinimas atnešė nemažai naudos“, – kalbėjo žinomas šefas.
Kvietimas restoranams „prisiduoti“
Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasaulyje, o kai kurios šalys, tame tarpe jau ir Lietuva, turi savo restoranų reitingus, kurie yra sudarinėjami kasmet.
„Tokį sąrašą sudaryti yra būtina kasmet. Restoranų pasaulis yra labai dinamiškas – nuolat atsiranda naujų vietų, kurios pakoreguoja rinką. Taip pat vyksta restoranų komandų pokyčiai.
Štai pernai metų neabejotinai ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“, užėmęs trečiąją vietą sąraše – prieš savaitę atsisveikino su savo talentinguoju šefu Matu Paulinu. Tokių pokyčių yra kur kas daugiau, todėl labai įdomu, kaip keisis šių metų „30 geriausių restoranų“ sąrašas“, – svarstė L.Petrukaitis.
Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį. Taip pat vertinamas restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė ir aplinka (patyrimas, švara, tvarka, jaukumas).
Beje, šiemet siekiant į balsavimą įtraukti kuo platesnį restoranų spektrą visoje Lietuvoje, sausio mėnesį buvo pradėtas pridėtinis projekto etapas – „iitttala“ restoranų radaras atrandantis naujus ryškius restoraninius debiutus. Tai padeda plėsti projekto ribas ir gerinti jo kokybę.
„Taip pat šiemet daugiau dėmesio norime skirti Lietuvos regionuose esantiems restoranams. Tad kol kas dar nepaskelbėme trumpojo kandidatų sąrašo, iš kurio bus renkamas trisdešimtukas. Kodėl? Nes norime pakviesti akademijos dar nepastebėtus restoranus patiems atkreipti į save dėmesį susisiekiant su Gero maisto akademija. Tam skirtas laikas – iki balandžio mėnesio“, – pusryčių metu ragino Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Restoranus vertina gastronomijos ekspertai
Šiemet, kaip ir praėjusius abu metus, geriausi šalies restoranai bus renkami iš Gero maisto akademijos sudaryto trumpojo restoranų sąrašo, kuris bus paskelbtas balandžio mėnesį ir kuriame bus 60 Lietuvos maitinimo įstaigų.
Trumpąjį nominantų sąrašą sudarinėja akademijos taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras skonis“.
„30 geriausių restoranų“ tikslas – dėl balsavimo suvienyti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą. Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai. Iš viso akademijoje šiuo metu yra apie 100 narių.
Remiantis visų akademijos narių balsais šiemet ir vėl bus sudarytas, jau trečiasis, 30 geriausių šalies restoranų reitingas, kurį audituos audito ir mokesčių konsultacijų įmonė „FMG“.
Birželio viduryje – apdovanojimai
„30 geriausių restoranų“ projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks vasarą, birželio 21 d.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.