Profesionalus barmenas sako, jog klysta tie, kurie mano, jog gėrimų pilstymas tėra laikinas ar paviršutiniškas užsiėmimas. „Barų kultūra įgauna pagreitį. Dirbti geram bare neužtenka tik suplakti primityvų kokteilį. Čia svarbu viskas: ir pažintys, ir rekomendacijos ir aukšto lygio patirtis. Aš visą laiką dirbu vakarėlyje, bet tai darau greitai ir gerai“, – teigia neseniai duris atvėrusio „Bjorn“ baro pagrindinis barmenas Giedrius.
Vardan naujo baro atsisveikino su užsieniu
„Už baro stoviu jau keturiolikti metai. Barmenui tai yra labai daug, tiksliau, tokių senbuvių kaip aš – reta. Tiesiog aš visuomet stengiuosi eiti prieš stereotipus ir žvelgti plačiau. Vieni ateina, vos apšyla kojas ir keičia sferą, o aš įnėręs į barų vandenis jau jaučiuosi kaip žuvis ir savo žinias nuolat tobulinu. Dirbdamas tokį darbą niekada nesensti“, – pasakoja Giedrius.
Per tokį ilgą laiką barmenas pakeitė ne vieną darbo vietą, išbandė jėgas užsienio baruose, o Vilniuje netgi įkūrė savo nuosavą.
„Mane tiesiog kviesdavo barų savininkai kaip įžaidėją, tai reiškia, kad ateinu, sustyguoju, sureguliuoju pagal save ir keliauju toliau. Tikiuosi, dabartinėje darbo vietoje nebūsiu tik laikinas svečias, nes kol kas viskas atrodo puikiai. Tiesa, vardan darbo Bjorn bare atsisveikinau su šiltais kraštais ir grįžau į Vilnių, todėl tikiuosi, kad ne tik aš, bet ir baras manęs nenuvils savo lankytojais ir vakarėliais“, – juokauja Giedrius.
Lengvabūdiškas darbas už baro – mitas
Pasiteiravus, ar nuolat linksmybėse skęstantys barai neskatina barmenų piktnaudžiauti padėtimi ir atsipalaiduoti kartu su lankytojais, Giedrius iškart atkerta: „Visa tai yra mitai. Žinoma, pasitaiko įvairių situacijų, bet tikrai negalvokit, kad barmenai dirba girti arba kad kažkam pila mažiau ar daugiau, primaišo kokių nesąmonių. Tiesą sakant, turiu tik vieną išimtį – pirmiau už kitus klientus galiu aptarnauti tik savo sesę, visi kiti man lygūs ir vienodai gerbiami. Na, jei labai gražios akys, galiu įpilti daugiau, bet mažiau – niekada!”
Giedrių iš tiesų galima vadinti savo srities profesionalu. Sukaupęs ilgametę darbo patirtį, jis taip pat dalyvavo ne viename konkurse bei teigia, kad barmeno amatas reikalauja žinių, stropumo, atsidavimo.
„Jėgas esu išbandęs daug kur. Dalyvaudamas vietiniuose barmenų konkursuose išlikdavau orus ir tikrai apgindavau atstovaujamo baro garbę. Labiausiai džiaugiuosi dalyvavimu ir šalies atstovimu Pasaulio kokteilių čempionate – gėdos tikrai nepridariau. Trumpiau tariant, mano sieną puošia daug diplomų, nesėdžiu rankų sudėjęs, į darbą žiūriu atsakingai ir kūrybiškai“.
Savaitgalį pradėti siūlo nuo trečiadienio
Pačiame Vilniaus centre – Islandijos gatvėje – įsikūręs „Bjorn“ baras jau spėjo sulaukti lankytojų simpatijų. Nors sostinėje barai auga lyg ant mielių, skandinavišku pavadinimu išsiskiriantis „Bjorn“ vilioja aukšta kultūra: čia dera modernus interjeras, kokybiška vakarėlių pasiūla ir aukšto lygio gėrimų bei užkandėlių, vadinamųjų „tapų“, meniu.
„Niekada neičiau dirbti į monotonišką barą, o „Bjorn“ apibūdinčiau kaip gražų, stilingą ir teisingą. Galiu užtikrinti, kad atėję atras naują mėgstamiausią kokteilį, o jei ne – aš tokį sukursiu. Be to, personalas visada gali pasiūlyti užkandį specialiai priderintą prie atitinkamo gėrimo.
Girtis nekuklu, bet tikrai išsiskiriame, alumi bėgančiu iš lubų, siūlome vyno aperityvinius kokteilius pateiktus apšerkšnijusioje taurėje ir dar visokių netikėtumų“, – vilioja Giedrius.
„Atsipalaiduoti nuo dienos darbų ar rūpesčių, o gal kaip tik aptarti darbinių klausimų siūlome nuo trečiadienio iki šeštadienio, duris atveriame 19 val. Beje, savaitgaliais kviečiame ir šiek tiek pajudėti, nes už pulto stoja puikiai pažįstami muzikinės padangės atstovai. Čia savo jėgas jau išbandė Šapauskas, Justė Starinskaitė, Monika Liu, Migloko ir kiti. O pavasarį pasitinkam su dar karštesniais šokiais, Kovo mėnesį bare pasirodys Leonas Somovas, Kaia, Keymono ir kiti šokių muzikos meistrai, užsukit – turėsim puikių vakarėlių“, – kviečia Giedrius.