Ekspertai mano, jog ilgainiui vabzdžių užkandžiai ar iš vabzdžių pagaminti miltai taps įprastais maisto produktais kiekvieno virtuvėje.
Šiuo metu pasaulyje yra apie 1900 valgomų vabzdžių rūšių ir net 2 milijardai žmonių juos valgo reguliariai. Daugiausiai jie vartojami Pietų Amerikos, Azijos bei Afrikos šalyse. Vabzdžiai itin vertinami dėl savo maistinės vertės – juose gausu baltymų, proteinų, geležies, cinko, kalcio ir vitaminų. Pavyzdžiui, vabzdžiai turi net 15 proc. daugiau geležies nei špinatai, daugiau proteinų nei mėsa ir tiek pat vitamino B, kiek jo yra lašišoje.
Vabzdžius kaip maisto priedą renkasi ir sveikos gyvensenos propaguotojai, nes vabzdžiai laikomi labai sveiku ir nekaloringu maistu. Valgomų vabzdžių populiarumą įrodo ir faktas, kad prieš keletą metų Jungtinės tautos (JT) paskelbė rekomendaciją apie valgomus vabzdžius, kaip kovos su alkiu ir aplinkos užterštumu būdą.
Vabzdžių valgymas Lietuvoje
Pamažu entomofagija (vabzdžių valgymas) ateina ir į Lietuvą. Pasak „Insektariumo“ (specializuoto nariuotakojų zoologijos sodo) vadovo Edgaro Čepulkovskio, didesnį susidomėjimą valgomais vabzdžiais jie pajuto jau prieš porą metų: „Nors pirmą kartą valgomų vabdžių į Lietuvą atsivežėme jau prieš 8 m., daugiau užsakymų pradėjome sulaukti palyginus neseniai. Vabdžius dažnai užsisako tiek pavieniai asmenys paragavimui, degustavimui ar vakarėliams, tiek ir įmonės. Pastaruoju metu išties pajutome, kad vabzdžių populiarumas auga“.
Dažniausiai valgomi vabzdžiai yra lervos, vikšrai, Peru juodvabaliai, naminiai svirpliai, skėriai ir žiogai. Visgi, nenuostabu, kad daugumai vabzdžių valgymas vis dar atrodo atgrasus ir nepriimtinas: „Ši baimė dažniausiai ateina iš nežinojimo. Mūsų kultūroje tai nėra įprasta, tad natūralu, kad žmonėms nėra labai lengva peržengti psichologinį barjerą. Visgi, kai jie pamato, jog vabzdžiai yra tinkamai ir skaniai paruošti – pagardinti česnaku, sūriu, žolelėmis ir prieskoniais, dažnas išdrįsta pabandyti. Juolab, vabzdžius galima vartoti ir kitu pavidalu, pavyzdžiui, užsienyje populiaru įvairiems kepiniams vartoti svirplių miltus. Iš jų netgi kepami sausainiai, pyragai ar gaminami energetiniai batonėliai“, – pasakoja E.Čepulkovskis.
Lietuvoje vabzdžius dažniausiai įsigyja egzotinių gyvūnų augintojai, žvejai ir paukščių augintojai, tačiau vis daugėja atvejų, kai jie įsigyjami ir namų vartojimui. „Gaila, kad Lietuvoje dar nėra daug progų paragauti vabzdžių, tad žmonės į tai žiūri labai atsargiai. Bet jau šį savaitgalį, kovo 10 – 11 d. PPC „Saulės mieste“, Šiauliuose, pirmą kartą vaišinsime žmones vabzdžiais viešoje vietoje. Žinome, kad reakcijų bus įvairių, tačiau neabejojame, kad lietuviai yra drąsūs ir nebijos jų paragauti“, - šypsosi E.Čepulkovskis.
Valgomi vabzdžiai bus tik nedidelė parodos dalis – į parodą planuojama atsivežti ir įvairių roplių, žalčių, šimtakojų, vorų, tarakonų, paukštėdų ir gyvalazdžių, kuriuos leis ne tik apžiūrėti, bet kai kuriuos iš jų galės net ir paimti į rankas. Parodoje taip pat bus reta galimybė pamatyti įspūdingus augalus plėšrūnus.
Vabzdžiai – ateities maistas
Šiuo metu vabzdžius skatinama vartoti kaip maisto papildą, naudingą organizmui. „Žinoma, nerizikuokite valgydami lauke pasigautų vabzdžių – jie gali būti užkrėsti pesticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Rinkitės vabzdžius tik iš patikrintų tiekėjų“, – primena Insektariumo vadovas E. Čepulkovskis. Minėto Insektariumo el. parduotuvėje staktosvoras.lt galima įsigyti ne tik jau paruoštų valgymui, bet ir gyvų vabzdžių.
Kol kas vabzdžių kaina gana didelė, tačiau ateityje, didėjant paklausai, kaina tikrai kris. Kad ateityje vabzdžiai bus vartojami kaip maisto produktai neabejoja ne tik užsienio ekspertai, bet ir Lietuvos specialistai. Štai E. Čepulkovskis sako, kad ilgainiui vabzdžiai taps įprastu delikatesu, kurio galėsi paragauti tiek restoranuose, tiek nusipirkti prekybos centre: „Šiuo metu valgome krevetes, omarus, moliuskus ar sraiges, kurie Senovės Europoje taip pat atrodė nepriimtini mityboje ir juos išdrįsdavo valgyti tik varguoliai, o dabar jie jau valgomi masiškai, tad neabejoju, kad situacija pasikeis ir vabzdžių atžvilgiu. Bėgant laikui jie gali tapti netgi prabangos dalyku“, – sako jis.
Vabzdžių valgymas propaguojamas ir dėl to, jog vabzdžių auginimui suvartojama daug mažiau energijos, pašarų ir vandens, nei gyvulių ar grūdinių kultūrų auginimui, tad jų veisimas mažiau kenkia aplinkai. Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio sektoriaus organizacija (FAO) įspėja, kad sparčiai augant pasaulio gyventojų skaičiui, po kelių dešimtmečių gali pritrūkti maisto, tad svarbu atsigręžti į alternatyvius maisto šaltinius.
Paragauti vabzdžių ir pamatyti daugiau nei 70 eksponuojamų egzotinių gyvūnų ir augalų plėšrūnų galite jau šį savaitgalį, kovo 10-11 d. prekybos ir pramogų centre „Saulės miestas“, Šiauliuose vyksiančioje egzotinių gyvūnų parodoje. Paroda nemokama.