Didžiausia šalies duonos kepėja „Vilniaus duona“ šv. Agotos, duonos globėjos dieną siekia priminti šio mūsų kulinarinio paveldo reikšmę.
Šiemet šventė minėta skiriant dėmesį keliaujantiems. Didžiausiuose šalies oro uostuose ir autobusų stotyse keliautojams dalinti simboliniai juodos ruginės duonos kepaliukai.
Vasario 5 d. minimą duonos globėjos šv. Agotos dieną „Vilniaus duona“ tradiciškai švenčia organizuodama aktualią socialinę akciją. Šiemet, pasitinkant Lietuvos šimtmetį, dėmesys skirtas į namus sugrįžtantiems gyventojams. Visą dieną Vilniaus ir Kauno oro uostuose bei Kauno ir Klaipėdos autobusų stotyse žmonėms dalinti simboliniai lietuviškos ruginės duonos kepaliukai, kurių iš viso padovanota daugiau nei 3000.
Anot įmonės atstovų, duona jau nuo seno lietuvių laikyta namų simboliu, todėl į juos sugrįžtantiems norėta priminti, kad net ir pati ilgiausia kelionė galiausiai pasibaigia sugrįžimu į juos.
„Vienas judriausių šalies vietų akcijai pasirinkome neatsitiktinai. Būtent šiuose taškuose susikerta tūkstančių žmonių keliai. Čia įvyksta daugybė susitikimų. Po ilgo išsiskyrimo vėl susitinka šeimos, draugai. Įteikdami po simbolinį duonos kepaliuką, mes taip pat norėjome pasitikti sugrįžtančius. Tikime, kad ši dovana jiems ne tik suteikė džiaugsmo, bet ir priminė namus. Juose juk visada kvepia duona. Ne veltui lietuviai nuo seno tikėjo, jog duona – tai namų simbolis“, – sako „Vilniaus duonos“ marketingo direktorius Artūras Kokoškinas.
Anot jo, per šv. Agotos dieną didžiausia šalies duonos gamintoja visada stengiasi priminti, kokia istoriškai svarbi lietuviams buvo ruginė duona. Šį, regis, kasdienišką, bet tuo pačiu ir be galo ypatingą paveldą, itin aktualu prisiminti dabar, likus vos 10 dienų iki šalies nepriklausomybės 100 metų jubiliejaus.
„Kadaise, linkėdamos savo vaikams saugiai sugrįžti iš kelionės, motinos jiems įduodavo ir juodos ruginės duonos riekelę. Manyta, kad net ir esant toli nuo namų yra gerai turėti bent mažytę jų dalelę, kuri ne tik juos primins, bet ir saugos. Buvo tikima, kad duonoje slypi labai daug paslaptingos galios. Šiemet mes norėjome dar sykį prisiminti šią tradiciją“, – kalbėjo šalies duonos kepėjo atstovas.