Ketvirtadienio vakarą austrių festivalio atidarymo proga organizatoriai pakvietė smalsuolius į Vilniaus „Uptown Bazaar“ išbandyti netikėtų patiekalų – rūkytų ar su česnaku keptų austrių, paragauti šiomis jūros gėrybėmis pagardinto mėsainio ar picos.
Iš tiesų, neprivalai būti maisto žinovas ar gurmanas, kad galėtum mėgautis austrėmis. Šiemet jau trečią kartą Lietuvoje vykstančio austrių festivalio sumanytojai sako, kad reikia pamiršti nuostatas, kad šios jūros gėrybės yra ne kiekvieno skoniui.
„Pamirškime mitus, kuriuos daugelis vis dar sieja su jūros gėrybėmis: gąsdinančiai prabangius restoranus, nesuvokiamus įrankius ir įsitikinimą, kad austrės yra „ne kiekvieno skoniui“. Nesąmonė! Austrės skirtos kiekvienam ir jei jos jus gąsdina, galbūt tiesiog dar niekas jums neparuošė austrių taip, kad patiktų“, – sako renginio sumanytoja ir organizatorė Indrė Leikauskė.
Ar bus austrių cepelinų? „Sunku pasakyti, – juokiasi I.Leikauskė. – Galbūt tai iššūkis, kurį priims kuris nors Lietuvos šefas. Jei ne šiemet, tai ateinančiais metais. Galiu patikinti, kad mūsų virtuvės meistrai jau seniai išmone ir meistriškumu nenusileidžia Niujorko restoranų vilkams.“
„Vienas geriausių šalies šefų ir keturis kartus Lietuvos austrių gliaudymo čempionas Tadas Gailiūnas pamokys laužyti ne tik kietas geldeles, bet ir jūros gėrybių virtuvės mitus, – žada I.Leikauskė. – Taip pat labai džiaugiamės ypatingu svečiu, Ispanijos austrių gliaudymo čempionu Nabil Rezzouki, kuris sutiko pasidalinti savo meistrystės paslaptimis.“