Bandelių desertas
Reikės: 4 riekelių * prancūziškų brijošė (brioche) bandelių, 200 ml riebios grietinėlės, 100 ml pieno, 2 kiaušinio trynių, valgomojo šaukšto cukraus, vanilės ankšties arba vanilinio cukraus, 10–15 g sviesto, žiupsnio rudojo cukraus, mėgstamų citrusinių vaisių.
1. Kiaušinio trynius, grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilę suplakite ir į šį plakinį pusvalandžiui pamerkite brijošė bandelių riekeles.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pabarstykite ruduoju cukrumi ir leiskite cukrui šiek tiek karamelizuotis. Tada sudėkite brijošė riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies.
3. Patiekite su citrusinių vaisių skiltelėmis. Galite pridėti ir mėgstamų ledų ar plaktos grietinėlės.
Mirkyti tiks tik prancūziškos sviestinės brijošė bandelės, jų galima įsigyti šaldytų ir išsikepti. Jei tiek laiko mirkysite įprastą baltą duoną ar batoną, jis ištiš.
Šakšuka su pomidorais
Reikės: 4 kiaušinių, 3 didelių pomidorų, 2 šaukštelių pomidorų pastos, 6 saulėje džiovintų pomidorų, pusės šaukštelio cukraus, 3–4 skiltelių česnako, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus, aitriosios paprikos, mėgstamų žalumynų.
1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, kad lengvai nuluptumėte jų odelę. Nuluptus pomidorus supjaustykite stambiais kubeliais. Susmulkinkite česnaką ir viską sudėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi, troškinkite kartu su pomidorų pasta ir smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įdėkite pusę šaukštelio cukraus, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Pomidorų troškinyje padarykite duobutes ir įmuškite kiaušinius. Kepkite ant stiprios ugnies, kol iškeps kiaušinio baltymas (trynys turėtų likti skystas). Pagardinkite aitriosiomis paprikomis, mėgstamais žalumynais.
Kruasano sumuštinis
Reikės: 4 kruasanų, 2 avokadų, 4 braškių, 160 g smidrų, 4 be lukšto virtų kiaušinių, šlakelio citrinų sulčių, šlakelio tabasko padažo, balzaminio acto kremo, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, mėgstamų žalumynų.
1. Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir šakute sutrinkite iki rupios tyrės, pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis, tabasko padažu.
2. Trumpai apvirkite smidrus sūriame vandenyje. Jei jų ūgliai jauni ir ploni, užteks 1–2 minučių, jei storesni, pavirkite kiek ilgiau, bet kad liktų traškūs. Apvirę trumpam padėkite ant ledukų arba pakiškite po labai šalto vandens srove, kad nedingtų žalia spalva.
3. Perpjaukite kruasanus, įdėkite avokadų tyrės, smidrų, be lukšto virtą kiaušinį ir keletą riekelių pjaustytos braškės. Apšlakstykite balzaminio acto kremu, jei norite – ir alyvuogių aliejumi. Galite papuošti mėgstamais žalumynais.