Šis danų verslininkas, filantropas, knygų ir laidų autorius, įsteigė ne vieną „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotą restoraną, tarp kurių – ir keturiskart geriausiu pasaulyje pripažintas Kopenhagos restoranas „Noma“.
Naująją maitinimo įstaigą Vilniaus senamiestyje atidarys C.Meyerio ir partnerių valdoma bendrovė „Nordic Food Republic“. Ši bendrovė valdo ir vienu geriausiu Lietuvoje pripažintą restoraną „Dublis“.
Atidarys barokiniuose rūmuose
Gourmet restoraną, o taip pat bistro ir barą „Nordic Food Republic“, atidarys būsimame viešbučiu „Pacai“. Taip pat „Nordic Food Republic“ rūpinsis maitinimu šiame viešbutyje vyksiančių renginių metu.
Viešbutis duris atvers tik kitąmet šiuo metu rekonstruojamuose istoriniuose baroko stiliaus Pacų rūmuose, Vilniaus senamiestyje, Didžiojoje gatvėje. Rūmai buvo pastatyti XVII amžiuje, didžiojo etmono Mykolo Kazimiero Paco rūpesčiu.
Tai bus pirmasis „Design Hotels“ tinklo viešbutis Baltijos šalyse. Šiam tinklui priklauso daugiau nei 300 viešbučių visame pasaulyje.
Palikimas miestui ir šaliai
Spalio 30-ąją C.Mayeris viešėjo Vilniuje, kur drauge su partneriais pasirašė sutartį dėl naujosios maitinimo įstaigos atidarymo.
Įsteigęs ne tik „Nomą“, bet ir taip pat „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus restoranus „Studio“ Kopenhagoje bei „Agern“ Niujorke C.Meyeris buvo kuklus.
„Atvykau čia ne tik pamokslauti, bet ir mokytis“, – sutarties pasirašymo vakarą, lapkričio 30-ąją, kalbėjo C.Meyeris.
Kalbėdamas apie būsimąją maitinimo įstaigą garsusis danas vylėsi, kad tai bus tam tikras palikimas miestui ir šaliai.
Paklaustas, kaip kelių ypač sėkmingų restoranų pasaulyje įkūrėjas nusprendė bendradarbiauti, atidarant restoraną Lietuvoje, C.Meyeris sakė, kad didelę reikšmę turėjo žmonės, pasiūlę prisijungti prie projekto.
Taip pat gastronomijos legenda prisipažino esąs spontaniškas ir atviras naujovėms: „Aš daug keliauju, susitinku su naujais žmonėmis, klausausi, ką jie sako. Kišenėje nesinešioju planų ir nežinau, ką veiksiu kitąmet“.
Požiūris į „Michelin“ įvertinimą
Nors net keli C.Meyerio įkurti restoranai, apdovanoti prestižinio „Michelin“ gido žvaigždutėmis, pats danas to nesureikšmina.
Gyvenimas yra kur kas didesnis, nei „Michelin“ gido ar 50 geriausių pasaulyje restoranų gido reitingai – tos išprotėjusios „Formulės 1“ tipo lenktynės, kuomet vaikomasi populiarumo.
Mane kur kas labiau už įmantriausius patiekalus jaudina bet koks paprastesnis maistas, kuris yra nuoširdus, atspindi istoriją, vietą, kur yra pagamintas.
Įmantrūs patiekalai, nors ir meistriškai paruošti bei formaliai skanesni, dvasiškai gali labai nuvilti“, – portalui lrytas.lt sakė Lietuvoje viešėjęs C.Meyeris.
Abstulbino lietuviški patiekalai
Žymųjį verslininką sužavėjo Lietuvos šefo specialiai jam paruošti patiekalai.
„Gavau koldūnų, pagamintų pagal seną istorinį receptą iš nuostabios plonytės tešlos, rūkytos kiaulienos, džiovintų grybų ir daug svogūnų. Tai buvo absoliučiai stulbinama“, – gyrė maistą pašnekovas.
Ne ką mažesnį įspūdį jam paliko ir Vilniuje pateikti barščiai, kuriuos pavadino vienais pačių geriausių kur nors jo ragautų barščių.
„Maistas, kuriuo mane vaišino Vilniuje, mane maloniai nustebino. Jis man pasirodė labai tikras. Per jį pasijutau užmezgęs ryšį su lietuviais. Būtent toks, o ne prabangus maistas man labiausiai patinka. Nesu iš tų, kurie ateina į restoraną, tikėdamiesi, kad ras, anot kai kurių gidų, „geriausią restoraną pasaulyje“.
Sieks atspindėti Lietuvos maisto kultūrą
Kol kas, pasak „Nordic Food Republic“ vykdomojo direktoriaus Nielso Peterio Pretzmanno, nenuspręsta, nei kokiai virtuvei atstovaus naujasis restoranas „Pacų“ viešbutyje, nei kas bus jo šefas.
Tačiau C.Meyeris, paklaustas, koks galėtų būti restoranas Vilniuje, sakė, kad jis turėtų atspindėti Lietuvos maisto kultūrą, istoriją, ryšį su gamta.
Kartu, vizionieriaus nuomone, tai turėtų būti moderni virtuvė, kuriai nesvetimos inovacijos.
Restorane Vilniuje bus siekiama sujungti lietuviškas kulinarijos tradicijas su šiuolaikinės šiaurės šalių virtuvės principais.
„Restoraną steigs komanda žmonių. Save regiu kaip patarėją. Svarbiausia mano užduotis bus pritraukti ir įkvėpti čia dirbti vienus pačių talentingiausių žmonių, nesvarbu iš kur: Rytų ar Vakarų Europos, ar Azijos šalių“, – paaiškino C.Meyeris.
Svajoja pakartoti „Noma“ sėkmę
Ar naujasis restoranas Vilniuje galės pretenduoti tapti vienu geriausių pasaulyje, prognozuoti dar anksti, bet C.Meyeris neslėpė, kad svajoja pakartoti „Noma“ sėkmę.
„Aš ne vienas kūriau „Nomą“. Jos sėkmės raktas buvo gera vizija, kuriai įgyvendinti atsirado tinkamas laikas. Be to, man pavyko suburti puikią komandą, nuo kurios pastangų labai priklausė restorano sėkmė.
Man labai patiktų dar kada nors gyvenime skinti tokius pat sėkmingus bendrų pastangų vaisius.
Net jeigu svajoju apie laiką, kai galėsiu visiškai nedirbti, bet tik leisti laiką su šeima ir vaikais, man vis tiek norėsis dar kartą patirti tą jausmą, koks apėmė dėl „Noma“ sėkmės. Tai buvo tarsi raketos išsiuntimas į Mėnulį“, – palygino C.Meyeris.