Nemajūnų amatų centre apsilankė „Lietuvos ryto” televizijos laidos „Skinsiu raudoną rožę komandą“, pasiryžusi išmokti kepti tikras dzūkiškas bandas.
Bandos pagrindą sudaro krosnyje ant kopūsto lapo kepti didžiuliai nusunktų bulvių tarkių blynai, kuriuos vėliau galima šildyti su grietinėle ar spirgučiais ir gardžiuotis.
Bandoms kepti dzūkės naudoja tuos kopūstų lapus, kurie nesisuka į galvą. Tokius lapus kiek pavytina, išdžiovina, o tada laiko vėsesnėje patalpoje.
„Tuomet – nuplikome verdančiu vandeniu. Jie tuo pačiu ir nusiplauna, ir suminkštėja“, - laidoje „Skinsiu raudoną rožę“ pasakojo dzūkiškų bandų kepėja Edita Jakučionienė.
Kuomet bulvės nuskustos, svarbu teisingai paruošti tarkius. Juos reikia minkyti.
„Tarkių paruošimas labai panašus į cepelinų, tik mes dar dėsim varškės. Tarkius reikia nusunkti šiek tiek mažiau nei ruošiant cepelinus. Vieni vaikai per mūsų mokymus net sakė: tai cepelino brolis, o kugelio pusbrolis“, - juokėsi E.Jakučionienė.
Kadangi dzūkai šiandien ne mažesni ponai už suvalkiečius, tai ir jų bandos šiais laikais – nebe prėskos.
Bandų kepėja pasakojo, kad varškę deda dėl purumo, kad bandoms suteiktų rūgštelės. Taip pat į bandas reikia įdėti šiek tiek virtų bulvių, suteiksiančių tarkiams minkštumo, druskos bei krakmolo.
Toliau viskas – kaip kepant picą, tik vietoje kepimo indo – kopūsto lapas. Prieš kepant sudžiūvusius kopūstų lapus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, kad jie suminkštėtų. Ant nuplikyto kopūsto lapo reiktų užtepti taukų – tuomet gerai apskrunda apačia, o tarkiai ne taip prilimpa.
Gerai įkaitintoje krosnyje tokios bandos iškepa per 15-20 minučių. Ar galima tokias bandas išsikepti orkaitėje namuose?
„Bandyt galima, bet kas gausis – bus matyt. Orkaitėje niekada nebus tokios temperatūros, kaip pečiuje – apie 400 laipsnių. Buitinėje orkaitėje nelabai kur rasi tokią temperatūrą. Bandos turi iškepti greitai, kad jos būtų skanios“, - pasakojo E.Jakučionienė.
Padažui prie tokių bandų paruošti reikės svogūnų, lašinių spirgučių, sviesto ir grietinėlės. Tačiau vien padažo – maža. Galima pasiruošti ir varškės darytinį iš varškės, grietinės ir trupučio druskos.
„Šalia padažo – dar vienas padažas“, - taip darytinį apibūdino E.Jakučionienė.
Iškepta banda nulupama nuo kopūsto, supjaustoma ir dedama į puodą. Tuomet bandų gabalėliai užpilami padažu su spirgučiais ir dar pašaunami į krosnį, kol padažas užvirs.
Laidą „Skinsiu raudoną rožę“ žiūrėkite šeštadieniais 9:00 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.