Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, bet juos vienija išskirtinis dėmesys alui, jo gamybos procesams ir vartojimo kultūros puoselėjimui.
Artėjant didžiausiam Lietuvoje Vilniaus alaus festivaliui, kalbamės su jo dalyviais – lietuvių craft alaus daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėju Laurynu Lisausku ir ispanais „The Flying Inn“.
Lietuviai – už natūralias žaliavas ir modernias technologijas
Paklaustas, kaip kilo mintis imtis craft alaus gamybos, daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėjas Laurynas Lisauskas prisimena, kad buvo nustebintas paklausos, su kuria susidūrė jo ir kolegos Jono Miežio kūrybos vaisius.
Pradėję nuo vienos alaus rūšies – American Pale Ale, gavusios „Kalifornikacijos“ pavadinimą, draugai greitai pamatė, kad jų alaus paklausa viršijo lūkesčius, nebeužteko glaustis kitos daryklos patalpose. Tuomet teko priimti greitą sprendimą ir kurti savo bravorą.
„Mūsų alaus daryklai dar nėra metų, bet joje įdiegtos pačios moderniausios technologijos, ji buvo statyta su mintimi, kad čia gaminsime tik craft alų. Nuo pat pradžių nusprendėme naudoti žalią energiją ir išskirtinai natūralias, aukščiausios kokybės žaliavas.
Mūsų naudojami salyklai atkeliauja iš Jungtinės Karalystės bei Olandijos, didžioji dalis apynių – iš JAV. Mes nespartiname procesų ir naudojame tradicinius alaus gamybos metodus, kai alui fermentuotis ir bręsti yra skiriamas laikas, o ne cheminiai komponentai. Esame sąžiningi sau ir prieš kitus, galime drąsiai teigti, kad gaminame itin kokybišką ir kūrybišką alų“, – mintimis dalinosi Laurynas.
Kaune įsikūrusi darykla naudoja labai modernią šaldymo technologiją, kuri leidžia nepasterizuotam ir nefiltruotam „Genio“ alui išlaikyti išskirtinį natūralų skonį ir aromatą, be jokių pridedamųjų žaliavų.
Ispanai – „čigoniška“ darykla, vertinanti skonį
Panašią istoriją mena ir „The Flying Inn“ – dviejų draugų Juano Toledano ir Cesario Martinezo 2016 metais Ispanijoje įkurta ir jų vadinama „čigoniška“, t.y. neturinčia nuosavo bravoro, alaus darykla. Nors ji įkurta neseniai, abu draugai jau iki tol ilgai virdavo naminį alų, tiesiog nedrįsdavo to daryti komerciniais kiekiais.
„Nors „The Flying Inn“ dar yra labai jaunas projektas, Ispanijoje jis jau spėjo užkopti į aukštumas populiarioje alaus gurmanų programėlėje „Untappd“. Manau, kad žaibišką daryklos išpopuliarėjimą nulėmė mūsų pasirinkimas gaminti stipriai apyniais paryškintą, daugiausiai IPA stiliaus, alų, kuris pasižymi ypatingu kartumu“, - teigia C.Martinezas.
Jo teigimu, išskirtinis „The Flying Inn“ bruožas – verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.
„Alus, kurį mes gaminame, yra toks, kokį mes patys norėtume gerti. Tai yra toks alus, kokį galite rasti tik specializuotose alaus gurmanų baruose – alaus šventyklose. Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi. Svarbiausia visada buvo ir yra – skonis, kuris pakerėtų mūsų klientą“, – savo filosofiją paaiškino C.Martinezas.
Nuo neregėto kartumo iki specialiai festivaliui kurtų alaus rūšių
Paklausti, kodėl nusprendė atvykti į Lietuvoje organizuojamą festivalį, ispanai teigia, kad priimti šį sprendimą nebuvo sunku.
„Manome, kad alaus kultūros festivaliai kaip šis yra neįkainojami tiek aludariams, tiek žmonėms, nusprendusiems padegustuoti skirtingo alaus.
Kurioje kitoje vietoje žmogus galėtų išbandyti tiek daug skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio? Be to, manome, kad tai yra pats geriausias būdas užsienio alaus darykloms pasirodyti Lietuvos rinkai.
Neabejoju, kad VAF lankytojams būtinai įsiminsime dėl savo apyniais stipriai paryškinto alaus. Esame tikri, kad festivalyje apsilankę IPA fanai apie mus tikrai kalbės. O jeigu viskas puikiai pasiseks, tikimės, kad mūsų nepamirš ir imperinio stauto gerbėjai“, – nenuvilti prižadėjo „The Flying Inn“ atstovai.
Pasiteiravus, ko VAF dalyviai gali tikėtis iš „Genys Brewing Co“, L.Lisauskas išlaikė intrigą.
„Žadame pristatyti net 8 alaus rūšis, kurių dalis bus limituoto leidimo, kai kas skirta tik degustavimui festivalyje. Daugiau detalių atskleisti dar anksti, bet prižadame maloniai nustebinti“, - sako jis.
Ateityje tikisi amerikietiškos kultūros ir daugiau išprusimo
Kalbėdamas apie tai kaip įsivaizduoja craft alaus ateitį, L.Lisauskas teigia, kad tikisi Lietuvoje išvysti prigijusį amerikietišką modelį.
„JAV yra suprantama, kad craft alaus gamintojai yra žmonių draugai, o ne priešai. Yra aiški takoskyra tarp atsakingo ir neatsakingo alaus vartojimo, o mažųjų alaus daryklų verslai yra skatinami. Tai yra liberali politika, tačiau kartu pasižyminti tvarkingu konkretumu, skirstant skirtingas alaus rūšis ir skirtingą alkoholio vartojimą.
Ateityje norėčiau matyti valdžios atstovų įsigilinimą į šią sritį, o ne viso ko sumetimą po universaliais draudimais. Visų pirma tam svarbus valdžios požiūris, kuris būtų išreiškiamas protingais ir stabiliais įstatymais“, – viltimis dėl alaus ateities dalinosi pašnekovas.
Tuo metu ispanai stebisi Lietuvoje priimamais ir dar svarstomais draudimais ir tikisi, kad visuomenės suvokimas apie alų, jo gamybą ir skirtingus skonius tik didės.
„Mūsų nuomone, alkoholio vartojimo problemų draudimais neišspręsi, tai reikėtų daryti pasitelkiant švietimą. Su juo siejame ir visą alaus ateitį. Norime pamatyti tokius alaus mėgėjus, kurie išmano alaus gamybos procesą, prieš ragaudami įsigilina į konkretaus alaus istoriją. Norime, kad alus taptų pokalbiu tarp aludario ir jo kliento.
XXI a. alus nebėra toks pat, prie kokio žmonės buvo pripratę anksčiau. Skoniai evoliucionuoja, o kartu su jais kinta ir alus. Mūsų nuomone, tai yra nuostabu, nes tai atvedė alaus degustavimo kultūrą prie dabartinio taško, kuriame galime džiaugtis anksčiau neregėta alaus ir skonių įvairove“, – atviravo pašnekovai.
VAF – tai pirmasis Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra.
Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“.