Kuo skiriasi arabika nuo robustos? Kaip keičiasi kavos kokybė lėtai skrudinant ir malant?
Kokio rupumo malta kava tinka plikyti puodelyje, o kokio – itališkame espreso kavinuke?
Į šiuos ir daugybę kitų klausimų atsakys Lietuvos kavos ruošimo čempionato nugalėtojas Tomas Rudys naujoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Visa tiesa apie kavą“, rašo „TV antena“.
O kavos ruošimo ekspertas Linas Malinauskas lankydamasis žinomų žmonių namuose ne tik klausysis jų mėgstamos kavos receptų, bet ir dalysis profesionaliais patarimais, kaip paruošti skanią ir aromatingą kavą.
„Aš mėgstu stiprią, nerūgščią ir tvirto skonio kavą. Man ir Gaudentui kava yra vitaminai“, – „Lietuvos ryto“ TV žiūrovams atskleidė žinoma Lietuvos būrėja Vaiva Budraitytė.
Jos sutuoktinį G.Naujoką ypač domino kavos ruošimo pamoka. Vyras jau daug metų kas rytą sau ir žmonai verda kavą.
„Prieš užpilant kavą vanduo dvi minutes turi būti nukeltas nuo ugnies, kad temperatūra nukristų iki 90 laipsnių. Tada geriau atsiskleis kavos aromatas. Paskui lėtai nuleidžiame metalinį stūmoklį ir kelias akimirkas leidžiame kavai subręsti“, – apie kavos ruošimo subtilybes naudojant prancūzišką kavos presą pasakojo L.Malinauskas.
V.Budraitytė prisipažino labiausiai mėgstanti kavą gardinti medumi. Barista L.Malinauskas pritarė būrėjos pasirinkimui: „Manau, cukrų pakeisti medumi yra puikus sprendimas ieškantiems naujo kavos skonio. Aš ir pats tokią kavą geriu.“
Dėkodama už vertingus patarimus V.Budraitytė pasisiūlė ekspertą išburti iš kavos tirščių.
„Jums prasideda naujas gyvenimo etapas. Galiu prognozuoti daug kelionių ir kilimą karjeros laiptais“, – taip pirmą laidą apie kavą pabaigė Vaiva.
Kitose laidose „Visa tiesa apie kavą“ T.Rudys atskleis daugybę kavos gamybos paslapčių, o L.Malinauskas lankys kitus įdomius žmones ir mokys kavą ruošti skirtingais būdais.
„Visa tiesa apie kavą“ – sekmadienį 10.45 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.