Tuo metu kiti stojo į ilgoką eilę paupyje, kur buvo dalijamas garsusis švediškas delikatesas surstromming, arba, kaip lietuviai jį vadina, pūdyta silkė.
Turbūt retas negirdėjo apie šią žuvį, kuri dvokia taip, kad kiekvienas, pabandęs jos konservų dėžutę atidaryti patalpose, kaipmat pasigailėdavo šio sumanymo.
Surstromming skardines netgi uždrausta gabentis lėktuvu, nes kelissyk danguje dėl pasikeitusio slėgio jos yra sprogusios ir tuomet orlaivyje pasklisdavo iš kojų verčiantis kvapas.
Nepaisant to, vilniečiai drąsiai priėmė Lietuvos-Švedijos draugijos Vilniuje mestą iššūkį paragauti pūdytos silkės.
Nors antradienio pavakarę prapliupo lietus, nei jis, nei baisusis žuvies kvapas neišgąsdino gurmanų, pasiilgusių naujų potyrių.
Iš viso tądien buvo atidarytos penkios pūdytos silkės skardinės, kurias dovanojo žuvies parduotuvė „Šiaurės jūra“.
Žuvies turėjo užtekti visiems, užsiregistravusiems socialiniame tinkle „Facebook“. Tačiau norinčių paragauti pūdytos silkės, kuri buvo patiekiama susukta į lavašą kartu su virtomis bulvėmis ir svogūnais, susirinko tokia minia, kad vaišių nebeliko mažiau nei per valandą.
Pavėlavusiems teko pasitenkinti tik dar kurį laiką paupyje tvyrojusiu nekokiu kvapu.
Ragavusieji žuvį stebėjosi, kad jos skonis, tiesą sakant, visai neprastas, ko nepasakytumei apie kvapą. Tiesa, kai kurie atėję į šventę, bet pabūgę kvapo, taip ir nepasirįžo jos atsikąsti.
Nors „surstromming“ lietuviai vadina pūdyta silke, iš tiesų tai yra fermentuota Baltijos strimelė, kurią, Švedijos medikų teigimu, valgyti labai sveika.
Birželį pagauta žuvis tradiciškai parą mirkoma sūryme. Vėliau statinė su žuvimi palaikoma parą saulėje, kad prasidėtų rūgimo procesas.
Po to šitaip rauginta strimelė palaikoma šaltai ir, „ekspertams“ nusprendus, kad jau pakankamai išrūgo, dedama į skardines.
Skardinės paprastai atidarinėjamos rugsėjį, rudens pasitikimo proga.
Juokaujama, kad tuo metu visa Šiaurės Švedija (pietuose pasitinkant rudenį priimta valgyti vėžius), dvokia fermentuota strimėle.
Lietuvoje ši žuvis valgoma jau dvyliktus metus. Iš pradžių ją ragaudavo tik Lietuvos-Švedijos draugijos Vilniuje nariai, o jau trečius metus surstromming degustacija rengiama visiems norintiems.