Tačiau jeigu jūsų aukščio fobija nėra tokia didelė, kad dingtų apetitas, tuomet ši pramoga yra kaip tik jums.
Rengia nebe pirmus metus
Pietūs ar vakarienė danguje, žinoma kaip „Dinner in the Sky“ vilniečiams jau nebėra naujiena. Tokia atrakcija rengiama jau nebe pirmus metus iš eilės ir visada sulaukia milžiniško susidomėjimo.
Apie valgant danguje patirtus įspūdžius žmonės pasakoja visiems iš lūpų į lūpas, o socialinius tinklus kaipmat užlieja nuotraukų ir vaizdo įrašų iš šio įvykio lavina.
Šiandien prasidėjo jau šeštoji gurmaniška „Dinner in the Sky“ viešnagė Vilniuje, o išskirtiniais pietumis mėgavosi visas būrys žinomų Lietuvos moterų, tarp jų – dainininkės Erica Jennings, Agnė Grigaliūnienė, Dovilė Filmanavičiūtė, buvusi televizijos laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė ir kitos.
Kai kurios prieš renginį guodėsi bijančios aukščio, tačiau pakilus į dangų jautėsi taip smagiai, kad nerimas užsimiršo.
Apsirengti verta šilčiau
Prieš žengiant prie pietų stalo renginio saugumo vadovas Janis supažindino visus su taisyklėmis.
Rankines teko palikti saugykloje apačioje, mat viršuje jų tiesiog nebūtų kur pasidėti, tačiau leista pasiimti telefonus ir fotoaparatus, kad būtų galima įamžinti tai, kas vyks danguje.
Pasiūlyta ir šilčiau apsirengti, nes viršuje bus vėsiau, kuo netrukus visi įsitikino. Per plonai apsirengusiems dalyviams buvo siūlomi ir pledai. Beje, įspėjimas moterims – einant į tokį renginį batus-laivelius verčiau palikti namie, kad jie netyčia nenukristų.
Ir apskritai rekomenduotina turėti šiltesnių drabužių, nebent būtų šiltas oras. Net jeigu apačioje nėra labai šalta, viršuje yra gerokai vėsiau ir labiau pučia vėjas. Tiesą sakant, vienu metu net sužvarbo rankos, tad visai norėjosi pirštinių.
Prie stalo visi buvo kviečiami po vieną, sodinami į kėdes, primenančias automobilio sėdynes ir besisukančias aplink savo ašį, po kuriomis buvo tik nedidelė plokštė, atstojusi grindis.
Kaip vėliau patyrėme, kabant danguje sukosi ir pati platforma su visu stalu, tad senamiestį buvo galima apžiūrėti iš visų pusių.
Renginio organizatoriai patys kiekvienam svečiui užveržė saugos diržus, perjuostus per juosmenį ir krūtinę, kad nė vienas neiškristų.
Didžiausias nerimas
Netrukus pradėjome kilti. Nežinau, ką tokiu momentu išgyventų bijantis aukščio žmogus. Kadangi aš tokios fobijos neturiu, tiesiog grožėjausi po kojomis atsiveriančiais vaizdais. Neįtikėtina, kaip įspūdingai Vilnius atrodo iš paukščio skrydžio!
Neramu buvo tik dėl to, kad netyčia neišmesčiau telefono iš rankų – vargu, ar kritimas žemyn jam būtų sėkmingas. O fotografuoti ir filmuoti telefonu norėjosi viską: vaizdus po kojomis, vaizdus prieš save, maistą ir, žinoma, save – negi atsispirsi progai padaryti asmenukę?
Suprasdami asmenukių poreikį pietus tiekę padavėjai, dirbę platformos, aplink kurią įrengtas stalas, viduryje mielai pildė kiekvieno prašymą įamžinti Vilniaus fone.
Beje, pasirodo, surasti padavėjų, sutinkančių dirbti 45–50 metrų aukštyje yra nelengva. Toli gražu ne kiekvienas ryžtasi tokioms darbo sąlygoms.
Pietus ruošė estai
Pietus danguje ruošė ne lietuviai. Rotušės aikštėje iki rugpjūčio 27 dienos įsikūręs „Dinner in the Sky“ šiemet pasiūlė išbandyti estų virtuvę.
„Kadangi Estija šią vasarą pusmečiui perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, nusprendėme atvežti ir dalelę savo virtuvės gėrio į tas šalis, kuriose veikiame. Taigi pristatome vieno ypatingo estų restorano kurtą meniu“, – teigė vienas iš projekto organizatorių Indrekas Joe.
Šiemet už išskirtinio meniu danguje sudarymą Baltijos šalyse ir Suomijoje buvo atsakingas estų „Prangli saare-resto“ restoranas. Tai – vienintelis restoranas, veikiantis šiauriausioje Estijos Pranglio saloje, esančioje netoli Talino.
Šio restorano virtuvė siūlo itin aukšto lygio meniu, kuriame dera gurmaniški sprendimai, autentiški šalies skoniai, tradicijos ir šviežias jūros oras.
45 minčių trukmės renginyje buvo patiekti trys patiekalai.
Pirmasis patiekalas buvo sidabrinės menkės salotos su salierų traškučiais, papuoštais ikrais.
Vėliau pateikta rūkyta išorinė kiaulienos filė su migdolinėmis bulvėmis, grilyje keptų griežčių humusu, marinuotais kelmučiais ir tamsiu viskio padažu. Šefas pasakojo, kad bulvės vadinamos migdolinėmis dėl jas suvalgius juntamo migdolų poskonio.
Na, o desertas vadinosi „Kama flan“ miško gėrybės. Tai – be galo švelnus ir gardus kremas, pagardintas bičių duonele ir miško uogomis.
Skonį papildė someljė priderintas vienų garsiausių pasaulyje šampano namų „G. H. Mumm“ šampanas ir specialiai parinkti kiti gėrimai.
Neįprasčiausių valgymo vietų dešimtuke
Gurmaniškas projektas danguje yra populiarus visame pasaulyje dėl aukščiausios kokybės standartų ir aptarnavimo, įspūdingų atsiveriančių miesto vaizdų, išskirtinės atmosferos bei skaniausių patiekalų, kuriuos ruošia geriausi pasaulio virėjai.
Projektas sukurtas 2005 m. Belgijoje, Bruselyje, o pirmasis pakilimas į dangų surengtas 2006 m.
Šiuo metu „Dinner in the Sky“ vyksta 58 šalyse. Iš viso pasaulyje egzistuoja 50 pakilimo platformų.
Projektą „Dinner in the Sky“ žymusis ekonomikos žurnalas „Forbes“ yra įtraukęs į neįprasčiausių valgymo vietų dešimtuką. Šį neįprastą dangaus restoraną išbandė net Monako princas Albertas bei Švedijos princas Karlas Filipas, o projekto koncepcija nuolat keliauja aplink pasaulį: nuo Australijos, Indijos, Pietų Afrikos Respublikos iki Brazilijos, Kanados, Kinijos ir t. t.
Rugpjūčio 23-iąją startavusi „Dinner In The Sky“ atrakcija Vilniaus Rotušės aikštėje veiks penkias dienas ir svečių lauks iki sekmadienio, birželio 27 dienos.