Dainininkas Steponas Januška pusryčiauja kaip italas

2017 m. rugpjūčio 22 d. 09:26
Grupės „Studija“ dainininkas, kompozitorius, džiazinio vokalo dėstytojas docentas Steponas Januška (59 m.) mėgsta sukinėtis tarp puodų savo namų virtuvėje. Ruošdamas maistą vyras užmiršta dienos rūpesčius ir koncertinių gastrolių įtampą.
Daugiau nuotraukų (2)
Klaipėdoje gyvenantis muzikantas virtuvėje praleidžia daug laiko, bet prisipažino, kad čia jam nekyla naujų idėjų, ateities planų, nekuriami ir dainų tekstai. Virtuvė – vieta, kurioje S.Januška maloniai leidžia laiką, randa ramybę ir poilsį.
Pavyzdžiui, kepdamas kotletus, kepsnius, miltinius blynus ar bulvių plokštainį su mėsos, lašinukų ir grietinės padažu daugiau apie nieką negalvoja.
Todėl nė nepajunta, kaip prabėga kelios valandos.
„Virtuvė man yra ta vieta, kurioje atsipalaiduoju nuo įtampos. Jeigu esu pavargęs dėl įtempto gastrolių grafiko, su džiaugsmu einu į virtuvę, užsirišu prijuostę ir galiu kelias valandas gaminti maistą“, – kalbėjo S.Januška.
Virtuvė nėra vien dainininko valdos. Ja dalijasi su žmona Rima, su kuria drauge beveik keturis dešimtmečius.
„Būna, kad pasiskirstome laiką, kuris pirmas užims šią erdvę, o kuris darbuosis vėliau. Tai labai gerai, kai reikia paruošti keletą skirtingų patiekalų.
Kartais, kai ji būna pavargusi, aš paruošiu maisto. Jeigu aš neturiu noro ir jėgų, ji paruošia“, – pasakojo atlikėjas.
– O receptų knygų jūsų virtuvėje galima rasti? Ar jų dairotės internete?
– Ruošiant patiekalus internetu dar neteko naudotis, knygose randu viską, ko reikia. Receptų knygoms namuose turime atskirą lentyną. Joje – tik keli laiko patikrinti leidiniai.
Netgi žinau, kokiame puslapyje ko ieškoti. Pavyzdžiui, atsiverčiu knygą, kai reikia pasitikslinti, kiek gramų grikių kruopų reikia, kad išvirtum pieniškos sriubos dviem.
– Kokie įprastai būna jūsų pusryčiai?
– Jie yra beveik itališki: balta kava ir bandelė.
– Ar priklausomai nuo sezono keičiasi jūsų mitybos įpročiai?
– Vasarą daugiau valgau lengvesnio maisto. Ant stalo dažniausiai būna įvairių uogų, obuolių, morkų, žalių kopūstų, pieno, blynų. Žiemą neretai ruošiu kepsnius, sriubas, kepinius.
– Labiau vertinate lietuvišką ar svečių šalių virtuvę?
– Valgau tai, kas man skanu. Labai patinka kiniška, tailandietiška virtuvė. Ypač gardūs aštrūs patiekalai.
– Kokių itin egzotiškų patiekalų esate ragavęs?
– Bene egzotiškiausias – jaučio akis. Ją valgiau kantri stiliaus klube JAV.
– Ko už jokius pinigus negalėtumėte įsidėti į burną?
– Nežinau, kaip dėl pinigų (juokiasi), tačiau kai kurie patiekalai man tiesiog neskanūs. Tai troškinta žuvis, žuvienė, grybų sriuba, brokoliai. Anksčiau nemėgau pomidorų, tačiau sulaukęs maždaug 25 metų ėmiau juos valgyti.
– Ko visada būna jūsų šaldytuve?
– Kiaušinių.
– Kuo vaišinate netikėtai užsukusius svečius?
– Dėl to visiškai nesuku galvos. Kas yra šaldytuve ar puode ant viryklės, tas patiekiama ir ant stalo.
– Be kokio patiekalo jūsų namuose neįsivaizduojama šventinė vakarienė?
– Per šventes ar ypatingą vakarienę būtina virtų kalmarų mišrainė.
– Esate smaguris ar vietoj deserto mieliau sukirstumėte kepsnį?
– Esu smaguris, bet mano skonis labai panašus į mėnulio fazes – nuo saldaus iki sūraus.
– Į sceną žengiate prisivalgęs ar, priešingai, prieš koncertą nieko nevalgote?
– Laikausi taisyklės – prieš koncertą jokio maisto. Geriausiai prieš pasirodymus tinka kava su pienu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.