Kalbėdama apie laiką virtuvėje Aurelija tiesiog pražysta. Meilė maisto ruošai neišgaravo net tada, kai pašnekovė lieknėjo.
Ji ir toliau gamino mėgiamus tortus bei keksiukus.
Tiesa, šių pati neragaudavo – džiugindavo artimųjų gomurius.
Merginos receptų sąraše gausu visko – nuo aštrios sriubos iki keksiukų, labiau primenančių meno kūrinius nei įprastus saldumynus.
Tuoj prisistatydavo
Kad virtuvė jai įdomi vieta, Aurelija pajuto dar vaikystėje. „Mama ir močiutė sakydavo, kad tik aš nuo vaikystės prie puodų. Sesė ir brolis neidavo. Jei maišyti tešlą blynams ar ką, tai tuoj pat ir aš prisistatydavau“, – pasakoja mergina.
Aurelijos šeimoje – du virtuvės asai: ji ir tėtis. „Mes gaminame daugiausia. Tik vienu metu nešeimininkaujame. Dažniausiai aš tėtį išvarau, kad karaliaučiau virtuvėje viena“, – juokiasi pašnekovė.
Vaikystėje mažoji kulinarė buvo patyrusi ir nesėkmių. Sykį sumaniusi pasišildyti sriubos pridegino puodą, o kartą pyragą kepti pašovė pamiršusi įdėti kepimo miltelių.
Saldumynų menas
Daugelis šiuolaikinių merginų verčiau laiką skiria išvaizdai puoselėti nei gaišti brangias minutes prie puodų. Aurelija atkerta, kad virtuvėje praleistas laikas jai tarsi meditacija. Čia mergina pailsi ir atsipalaiduoja, o dekoruodama saldumynus atiduoda duoklę saviraiškos išsiilgusiam vidiniam kūrėjui.
„Gaminu ne tik sau, bet ir šeimai. Štai ir senelis dažnai pavadina: „Aurelija – mūsų kepėja“, – šypsosi mergina. – Jei nuobodžiauju, pirma mintis, ką galėčiau veikti – skuosti į virtuvę ir paruošti kokį nors patiekalą.“
Labiausiai Aurelijai patinka gaminti tortus bei keksiukus. Būtent su konditerija ji žada sieti ir savo gyvenimą.
Sveika bei skanu – įmanoma
Ilgą kelią dailesnių kūno formų link nuėjusi Aurelija sako, kad jai vienodai patinka ir sveikuoliški patiekalai, ir tradicinė lietuvių virtuvė. Mergina skuba paneigti mitą, jog sveiki patiekalai nuobodūs ir neskanūs, o skanūs būtinai nesveiki.
„Ir įprastus lietuviškus patiekalus galima pagaminti skaniai. Tereikia paieškoti alternatyvų“, – įsitikinusi kūrybinga kulinarė Aurelija.
Varškės bandelės „Vandutės“
Reikės:
500 g varškės,
250 g avižinių dribsnių,
3 kiaušinių,
žiupsnelio druskos.
Tai dar ne viskas. Bandelių pagardus Aurelija siūlo rinktis pagal fantaziją ir skonį. Tai gali būti bet kas – nuo saldžių iki aštrių priedų: bananai, riešutai, razinos, kmynai ar netgi česnakai.
Varškę išmaišome su kiaušiniais, dedame likusius ingredientus, formuojame bandeles ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40 min.
Citrininiai keksiukai
Reikės:
200 g sviesto,
360 g cukraus,
4 kiaušinių,
350 g miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
2 v. š. grietinės,
citrinos.
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo. Atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynio. Trynius sudedame į sviesto masę ir išsukame, kol cukrus ištirps. Įmaišome grietinę, nutarkuotą citrinos žievelę ir išspaudžiame citrinos sultis.
Sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Persijojame ir po šaukštą įplakame.
Kitame dubenyje iki standžių pūtų išplakame kiaušinio baltymus. Šaukštu atsargiai įmaišome į tešlą.
Užpildome tešla 2/3 keksiuko formelės ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25–30 min.
Kremą keksiukų dekorui ruošiame taip pat, kaip torto papuošimo kremą.
Tortas su maskarpone ir kitais gardėsiais
Biskvitui reikės:
5 didelių kiaušinių,
230 g cukraus,
1 a. š. vanilės esencijos,
65 g aliejaus,
230 g miltų,
8 g kepimo miltelių.
Kremui:
500 g maskarponės sūrio,
420 g grietinėlės,
cukraus pudros ir citrinos sulčių pagal skonį,
2 pakelių grietinėlės standiklio.
Sirupui:
200 g vandens,
2 a. š. cukraus,
1 citrinos sulčių.
Pertepimams papildomai:
serbentų džemo, pusės indelio karamelizuoto sutirštinto pieno „Rududu“, mėgstamų skrudintų riešutų.
Torto papuošimo kremui:
180 g sviesto,
pusės indelio kondensuoto pieno.
Ruošiame biskvitą. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vanile, kol masė tris kartus padidės ir pabals (apie 5 minutes). Toliau plakame ir tuo pačiu metu silpna srovele pilame aliejų. Plakame dar minutę. Sudedame miltus, sumaišome su kepimo milteliais ir lengvai išmaišome nuo dugno link viršaus, kol masė taps gražiai vientisa.
Gautą masę supilame į 23 cm skersmens apvalų riebalais išteptą kepimo indą ir kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 35 minutes. Atvėsiname ir perpjauname į keturias dalis – turėsime keturis plonus torto biskvitus.
Ruošiame kremą. Maskarponę išplakame kartu su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Grietinėlę paplakame, pilame standiklį ir dar kartą išplakame. Abu kremus išmaišome šaukštu arba mentele.
Ruošiame sirupą. Visus ingredientus sumaišome.
Ruošiame torto papuošimo kremą. Sviestą plakame apie 5 min., kol padvigubės. Maišydami pilame kondensuotą pieną – po truputį, per kokius 3 kartus.
Viską paruošę, dedame pirmą biskvitą, sulaistome, tepame džemu, dedame kremo. Dedame antrą biskvitą, vėl sulaistome, tepame „Rududu“, apibarstome riešutais, dedame kremą. Kartojame viską, ką darėme su pirmu biskvitu.
Aitriųjų paprikų sriuba
Reikės:
600 g jautienos faršo,
dviejų 800 g skardinių pomidorų savo sultyse,
skardinės raudonų aštrių pupelių pomidorų padaže,
daug svogūno,
daug česnako,
1 raudonos paprikos,
prieskonių pagal skonį.
Gaminame. Faršą, svogūnus, česnaką ir papriką pakepiname. Sutriname pomidorus, supilame pupeles su skysčiu, sudedame su ingredientais pakepintą faršą. Sriubą verdame apie 20 min.
Aurelija linki gardžių atradimų jūsų gomuriui!