Taip atsirado šviesi skandinaviško tipo nuotraukų serija. Valgiai – paprasti ir lengvai pagaminami, specialiai parinkti projektui, tokie, kokius, anot Deivydo, drąsiai galėsite ruošti namuose ir pavaišinti draugus.
Sumuštinis su vytinta jautiena
Reikės:
4 riekių juodos duonos,
sviesto,
saujos špinatų lapelių,
500 g raudonųjų kopūstų,
200 g obuolių,
100 g spanguolių,
plonai pjaustytos vytintos jautienos („bresaola“).
1. Raudonuosius kopūstus supjaustykite ir 45 min. troškinkite su pjaustytais obuoliais ir spanguolėmis, lengvai permaišydami, paskaninkite jūros druska.
2. Juodą duoną lengvai aptepkite sviestu, išdėliokite špinatų lapelius, užtepkite troškintų kopūstų.
3. Ant viršaus dėkite po ploną griežinėlį vytintos jautienos (geriausia – „bresaola“).
Burokėlių ir morkų gėrimas
Reikės:
300 ml morkų sulčių,
100 ml virtų burokėlių sulčių,
10 ml šeivamedžių ekstrakto,
10 ml žaliųjų citrinų sulčių,
tarkuotos vienos žaliosios citrinos žievelės,
ledukų.
Visus ingredientus sutrinkite trintuvu ir patiekite taurėje su ledukais.
Elnienos kukuliai
Reikės:
300 g maltos elnienos,
300 g maltos kiaulienos,
1 nedidelio kiaušinio,
valgomojo šaukšto lydytų ančių taukų,
1–2 riekių juodos duonos,
kelių griežinėlių itališko kumpio vyniotinio („pancetta“).
Troškinimui:
200 ml elnienos sultinio,
30 ml sojų padažo,
30 ml terijakio padažo,
1 šakelės šviežių mėtų.
1. Maltą elnieną sumaišykite su kiauliena, kiaušiniu ir lydytuose ančių taukuose mirkyta juoda duona. Jei ančių taukų neturite, galite pakeisti rapsų aliejumi. Viską gerai sumaišykite ir formuokite norimo dydžio kukuliukus.
2. Sumaišykite troškinti skirtus ingredientus. Elnienos sultinį galite paruošti iš elnienos kaulų, panaudoti jau paruošą patikimo bičiulio arba pakeisti jautienos ar vištienos sultiniu. Elnienos kukuliukus dėkite į mišinį troškinti ir troškinkite iki norimo paruošimo būdo.
3. Iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. padžiovinkite plonai supjaustytą ir smulkiai sukapotą kumpį. Juo apibarstykite paruoštus kukulius.
4. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Kreminis šokoladinis pyragas
Reikės:
300 g mažiausiai 70 proc. juodojo šokolado,
300 g sviesto,
100 g riešutų sviesto,
300 g kiaušinių trynių,
300 g rudojo cukraus,
450 g kiaušinių baltymų.
1. Šokoladą, sviestą ir riešutų sviestą pamažu išlydykite iki vientisos masės. Neperkaitinkite.
2. Iki putlios masės išplakite kiaušinių trynus (geriausia naudoti pasterizuotus arba iš patikimo pardavėjo) ir rudąjį cukrų.
3. Kiaušinių baltymus (taip pat geriausia pasterizuotus) išplakite iki beveik standžios masės.
4. Šokolado ir sviesto masę lengvai sumaišykite su trynių ir cukraus mase.
5. Kiaušinių baltymus atsargiai įmaišykite į paruoštą masę.
6. Pusę gautos pyrago masės padėkite į šaldytuvą. Kitą masės dalį kepkite skardoje (pilkite maždaug 3–4 cm storio) iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. ir atvėsinkite.
7. Ant atvėsinto pyrago sudėkite likusią masę iš šaldytuvo ir visą pyragą įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 10 valandų.
8. Pyragą skaninkite norimais priedais – šviežiomis uogomis, jų tyrėmis, riešutais, smulkintais sausainiais ar morengais.
Desertas pavojingas, nes bičiulis, paragavęs šio šokoladinio pyrago, visus kitus laikys tiesiog šokoladiniais pyragais, o mintyje lauks jūsiškio!